'Gelecek şimdiden planlansın'

'Gelecek şimdiden planlansın'

30 Temmuz 2016 Cumartesi 02:14
'Gelecek şimdiden planlansın'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizmdeki ilk 6 aylık döneme ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye 2015'in ilk 6 ayında 14.8 milyon turist gelirken, bu yıl gelen yabancı turist sayısının 10.7 milyon olarak gerçekleştiğini, kayıp oranının yüzde 27.8'e yükseldiğini kaydeden Budak, Rusya ile birlikte Avrupa ve OECD ülkelerinden yaşanan gerilemenin bu tabloyu ortaya çıkardığını söyledi. Budak, Rusya'dan kaybın yüzde 87.3 düzeyinde olduğunu, Türkiye'ye 2014'te 1.9 milyon, 2015'te 1.4 milyon Rus turist gelirken, bu rakamın 2016'nın ilk yarısında 183 binde kaldığını kaydetti.

'ETKİLİ BİR TANITIM HAMLESİ YAPILMALI'
Budak, "Avrupa pazarında da kayıp yüzde 31 düzeyinde. Avrupa'nın 22 ülkesinde geçen yıl 6.2 milyon turist gelirken, bu yıl 4.2 milyonda kalmıştır. Gelecek yılları da kapsayan, bir planlama ve etkili bir tanıtım hamlesi yapılması zorunlu" diye konuştu. Turizmdeki krizin en fazla Antalya'yı vurduğunu ifade eden Budak, Antalya'nın Temmuz ayındaki turizm hareketliliğinde de kaybın yüzde 50 boyutunda olduğunu söyledi. Budak, "Antalya'da Temmuz ayının ilk 27 günlük bölümünde kayıp yüzde 49. Geçen yıla göre yalnızca Temmuz ayında 830 bin, 1 Ocak-27 Temmuz döneminde ise 2.7 milyon turist kaybı var" dedi.

'10 KİŞİDEN 1'İ İŞSİZ KALDI'
Bu kayıpların turizm çalışanlarını, esnafı, örtü altı üreticilerini, turizmle bağlantılı tüm sektörleri ağır şekilde etkilediğini söyleyen Budak, "Binlerce yurttaşımız evine ekmek götüremiyor" diye konuştu. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) belirlemelerine göre, en büyük istihdam kaybının da Antalya'da yaşandığına dikkati çeken Budak, "Antalya'da kayıtlı istihdamda geçen yıla göre kayıp yüzde 9.4. Bu oranla Antalya, Türkiye genelinde en fazla istihdam kaybeden şehir olmuştur. İstihdam kaybı rekoru kıran Antalya'da 10 çalışandan 1'i, 51 bin 981 kişi işini ve aşını kaybetti. Kayıt dışı çalışanlar da eklendiğinde tablonun daha ağır olduğu ortada. Kriz ağırlıklı olarak Antalya'yı vurmuştur" dedi.

- Haber Merkezi
Son Güncelleme: 30.07.2016 02:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81