Kurduğunuz alarmları ertelemeyin!

Uzmanlar, sabahları uyanmak için kurulan alarmların uyanılması gereken saate kurulması, ertelenmemesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurduğunuz alarmları ertelemeyin!

Uzmanlar, sabahları uyanmak için kurulan alarmların uyanılması gereken saate kurulması, ertelenmemesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

21 Eylül 2020 Pazartesi 11:47
Kurduğunuz alarmları ertelemeyin!

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı ve Kulak Burun Boğaz Kliniği uzmanı da olan Doç. Dr. Vural Fidan, biyolojik saatin dışında bir saate uyanmaya çalışmanın vücudun metabolizmasının bozulmasına neden olan önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Uykunun önemli 4 fazının bulunduğunu belirten Fidan, şu ifadeleri kullandı:

‘Biyolojik saatin dışında uyanmamız gerektiği için söz konusu 4 fazın derin fazına ne yazık ki giremiyoruz. Giremediğimiz bu fazı alarmla bölmeye başlarsak bu süreç daha da zorlaşıyor. Kişinin hem zihinsel hem de bedensel dinlenmesinde problem yaratıyor. 'Alarm' denilen uyandırma sistemlerini sabah erken zamanlara ayarlayıp 5'er 10'ar dakika geciktirmek uykuyu bozan bir durum. Uykunun derin fazı, sabaha doğru oluyor. İlla ki alarm kurmamız gerekiyorsa uyanmamız gereken saate ayarlamak ve bunu iptal edip süreci uzatmamak gerekiyor. Çünkü ne kadar uzatırsak uyku kalitemizin ve uyku süremizin bozulmasına neden oluyor.’

‘ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE OKUL BAŞARISINDA AZALMAYA NEDEN OLUYOR’

Fidan, kısa süreler için uyanıp tekrar uyumanın uyku düzenini bozduğunu ve bunun yanı sıra vücudun her türlü performansını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Uyku düzeninin bozulmasının kişinin hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkilenmesine neden olduğunu vurgulayan Fidan, ‘Çocukluk döneminde böyle bir durumla karşılaşmak okul performansında ve başarısında azalmaya yol açıyor. Mutlaka uyanacağımız saate alarmı kurmamız gerekiyor. Alarmı ötelememek lazım’ diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81