24 Haziran 2024 Pazartesi 12:17
2016 yılında yem ve gübrede KDV istisnası uygulamasının başladığını ve KDV’nin yüzde 0’a indiğini hatırlatan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Yeni vergi paketi ile birlikte yemde yüzde 10, gübrede yüzde 20 KDV uygulanması yapılması durumunda bitkisel ve hayvansal üretimin en önemli girdi kalemleri olan yem ve gübre fiyatları doğrudan artacak, Üreticimiz doğru oranda gübre uygulayamayacak. Hayvanlarına yeterli düzeyde yem veremeyeceğinden dolayı birim alandan elde edeceği verimde kayıplar oluşacaktır. Bu da ithalatı artıracak, aile ve ülke ekonomisine zarar verecektir. KDV artışı olursa turfanda sebze-meyve üreten çiftçilerimiz ve hayvancılık yapan üreticilerimiz ürettikleri ürüne değer biçemediklerinden dolayı aradaki fırsatçılar sahneye çıkıp yüzde 20 oranında zam yapacaklarından üretici kazanamayacak ve üretimden uzaklaşacaktır. Böylece tüketicilerimiz süt, yumurta, sebze ve meyve gibi temel gıdalarımıza yüzde 20 daha pahalı ulaşacaklardır.
Oluşmuş bir bütçe açığını üreten çiftçilerimiz ve dar gelirlinin sırtından kapatmaya çalışmak aile ve ülke ekonomisine faydadan çok zarar oluşturacaktır.
Yemde yüzde 10 KDV, gübrede yüzde 20 KDV uygulanırsa çiftçinin girdi maliyeti artacak. Aynı zamanda gıda enflasyonu da yukarı yönlü gidecektir. Yem ve gübrede vergilerin artması ciddi anlamda bir kayıt dışı üretim ve kayıt dışı ticaret oluşturacaktır. Böylece kayıt dışı çalışan denetimsiz firmaların ekmeğine yağ sürülecektir. Ümit ediyoruz ki başta Sayın Hazine Ve Maliye Bakanımız olmak üzere devlet yetkililerimiz üreticilerimizin sesini duyarak en temel girdi kalemlerimiz olan gübre ve yemde KDV istisnası uygulamasını devam ettireceklerdir” dedi.