Kansere vurulan ' Renkli Fırça' darbeleri

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde kurulan kanser tedavi merkezinde, 80 hasta resim yaparak, koro halinde şarkılar söyleyerek tedavi oluyor. Merkezde iyileştiği halde sanattan kopamadığı için gelmeye devam eden ve resim yaparken yemeyi içmeyi unuttuğunu söyleyen hastalar var.

Kansere vurulan ' Renkli Fırça' darbeleri

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde kurulan kanser tedavi merkezinde, 80 hasta resim yaparak, koro halinde şarkılar söyleyerek tedavi oluyor. Merkezde iyileştiği halde sanattan kopamadığı için gelmeye devam eden ve resim yaparken yemeyi içmeyi unuttuğunu söyleyen hastalar var.

24 Temmuz 2015 Cuma 18:54
 Kansere vurulan ' Renkli Fırça' darbeleri
 
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Mustafa Samur, "Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Merkezi'nde kanser hastaları, müzik ve renkli tuvaller arasında kemoterapi tedavisi görüyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi K Blok üçüncü katında 5 yıl önce kurulan merkezin deniz manzaralı terası, akvaryumu ve hastaların rahat etmesi için özel hazırlanan koltuklarıyla hastalar, kemoterapi hizmetini alırken ilacın olumsuz etkilerinden uzaklaşıyor. Onkoloji polikliniğinde kemoterapi ve kanser hastalığının stresini yaşayan hastalar, merkezde Ressam Cengiz Erdoğan eşliğinde verilen resim dersiyle hastalıklarına "fırça darbesi" vuruyor. Hastalar resim dersinin yanında ud, keman, ney ve kanun eşliğinde verilen Türk Sanat Müziği koro dinletisi ile müzikle buluşuyor." dedi.
 
"GÜNLÜK 80 HASTA TEDAVİ GÖRÜYOR"
Sanat çalışmaları içerisinde kemoterapi alan hastaların durumundan oldukça memnun oldukları gözlendi. Beş yıldır merkezde hastalar için hizmet verdiklerini belirten Ressam Cengiz Erdoğan, 80’e yakın hastanın tedavi edildiğini söyledi. Hastalara böyle bir hizmet verdikleri için gururlu olduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Sanatın polifonik bir şekilde tedaviye destek veren başka bir ünite yok. Bu nedenle gururluyuz. Bir tiyatro iki koro grubumuz var. Yılda iki defa yat gezileri ve resim atölyelerimiz var. Her gün hastalarımıza değişik çalışmalar sunuyoruz. Onkoloji bölümünde tedavi olup kemoterapi gören hastalara moral olması için bu çalışmayı yapıyoruz. Hasta ve hasta yakınlarının ilgisi yoğun. Günlük burada 80’e yakın hastamız tedavi görüyor." 
 
"ÜNİVERSİTE HASTANELERİ İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DE TEK"
Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sanat Atölyesi Proje Sorumlusu Doç. Dr. Hasan Mutlu, üniversite hastaneleri içerisinde böyle bir merkezin benzerinin bulunmadığını söyledi. 18-80 yaş arasında hastaların merkezde tedavi edildiğini belirten Mutlu, "Onkoloji ve sanatın birlikte yürütüldüğü tek merkez burasıdır. Örnek alan arkadaşlarımız oluyor. 18 ile 80 yaş arası hastalarımız burada hizmet alıyor. Küçük hastalarımızın geldiği oluyor tabi. Onkoloji zor bir bölüm. Hep aynı ortamda bulunmak hastaları ve hekimleri üzebiliyor. Farklı ortamlarda bir araya gelmek istedik. Resim tiyatro gibi bölümlerimiz var biz hekim olarak mutlu olduk hastalarımızda mutlu" dedi.
 
"HASTALARIMIZ POLİKLİNİĞE AYAKLARI GERİ GERİ GİDERKEN BURAYA KOŞARAK GELİYOR"
Sanat merkezinin tedaviye faydalarını bilimsel olarak incelediklerini ve bu hizmeti alanların tedavilerinde daha olumlu sonuç aldıklarını ifade eden Dr. Mutlu, hastaların merkeze koşarak geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hizmeti bilimsel olarak araştırdığımızda katılanlar ile katılmayanların hayat kalitesini karşılaştırdık. Bu hizmete katılanların hayat kalitesinin daha iyi olduğunu ve tedaviye daha olumlu cevap verdiklerini gördük. Bende iki yıldır her Çarşamba gelip burada hastalarımla resim yapıyorum. Hastalarımız polikliniğe ayakları geri geri giderek geliyorlar ama buraya koşarak geliyorlar. Bu ortamı çok beğeniyorlar."
 
MANEVİ OLARAK GÜÇLENDİRİYOR
Kanser tedavisi gören emekli bankacı Mehmet Fikri Erdem, resim yapmanın kendisini manevi olarak güçlendirdiğini söyledi. Resim yaparken hastalığından öte yiyecek ve içeceklerini bile unuttuğunu anlatan Erdem, "Ömrümün son zamanında kanser beni yakaladı. İç varlığıma çok güveniyorum, çok şükür. Hastalığı düşünmek hastalığı 10 kat artırmaktır. Allah’a sığınarak ondan destek istedim ve hekimlere güvendim. Yaklaşık bir buçuk yıldır tedavi görüyorum. Resim yaparken burada kendimi bırakın yiyeceğimi, içeceğimi bile unutuyorum. Teslim olmamak lazım" dedi.
 
"İYİLEŞSEM BİLE RESİM YAPMAYA GELECEĞİM"
İki ay önce kanser olduğunu öğrenen ve kemoterapi alan Seval Dimlioğlu ise "Şimdi kemoterapi alıyorum. İlk başlarda rahat değildim ama şu anda daha mutluyum. Kemoterapi almasam bile resim yapmaya devam edeceğim. Psikolojik olarak çok rahatladım" diye konuştu.
 
Son Güncelleme: 24.07.2015 18:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81