‘Esnaf olarak kendimizi düzeltmeliyiz!’

Belediyenin Mayıs Ayı Meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Mecliste gündeme gelen çığırtkanlık konusuyla ilgili ise Belediye Başkanı Adem Murat Yücel sert konuştu. Yücel, “Esnaf olarak kendimizi düzeltmeliyiz.

‘Esnaf olarak kendimizi düzeltmeliyiz!’

Belediyenin Mayıs Ayı Meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Mecliste gündeme gelen çığırtkanlık konusuyla ilgili ise Belediye Başkanı Adem Murat Yücel sert konuştu. Yücel, “Esnaf olarak kendimizi düzeltmeliyiz.

07 Mayıs 2019 Salı 22:12
‘Esnaf olarak kendimizi düzeltmeliyiz!’

Bazı esnaf arkadaşlarımızı buradan kınıyorum. Toplumun huzurunu bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. 3-5 kuruş para kazanacağız diye Alanya’nın adını karalamaya kimsenin hakkı yok. Bu işlerden caydırıcı ne yapılması gerekiyorsa, hatta ruhsatları bile iptal edilebilecek şekilde kanunlar çerçevesinde gerekeni yapacağız” dedi. 

Alanya Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis toplantısı Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel başkanlığında bugün gerçekleştirildi. Meclis toplantısına katılım eksiksiz sağlandı. Yapılan yoklamanın ardından partilerin grup sözcüleri söz alarak süreci değerlendirdi. On bir ayın sultanı Ramazan Ayı’na ilişkin sunulan iyi dileklerin ardından, 1 Mayıs İşçi Bayramı, 3 Mayıs Türkçülük Bayramı, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Anneler Günü için mesajlar verildi. Yanı sıra çıkan çatışmalarda şehit olan askerlerimiz ve elim bir kaza sonucu hayatını kaybeden turuncu yeşilli futbolcu Josef Sural için baş sağlığı dilekleri iletildi. Şehitlerimiz için PKK başta olmak üzere bütün terör örgütlerine yönelik kınama konuşmaları gerçekleştirildi.  
BAŞKAN YÜCEL’DEN KILIÇDAROĞLU MESAJI
Grup sözcülerinin konuşmalarının ardından Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel bir konuşma yaptı. Terör saldırılarında hayatını kaybeden Mehmetçiklere Allah’tan rahmet dileyen Başkan Yücel, “Cenabı Allah, tuttuğumuz oruçları yaptığımız ibadetleri kabul etsin. Ramazan boyunca Eşgilik Düğün Salonu, Mahmutlar ve Konaklı Mahallesi’nde 3 bin vatandaşa iftar yemeği ikram edeceğiz. Ramazan eğlencelerimiz bu akşam başlıyor” dedi. Başkan Yücel ayrıca şehit cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı da kınadığını belirterek, “Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan bu tür olaylar son bulsun istiyoruz” dedi. Alanyaspor’un yıldız oyuncusu Josef Sural’in ailesine başsağlığı ve sabır dileyen Başkan Yücel, “Alanyaspor’un başı sağ olsun. Oyuncumuzun ismini bir spor tesisine vereceğiz” mesajı verdi.
DEMAŞ İTİRAZI KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından meclisin gündem maddelerine gelindi. Gündem maddeleri kapsamında uzun süredir Alanya gündeminin en çok tartışılan konularından biri olan DEMAŞ’a yönelik CHP tarafından yapılan itiraz komisyona oy birliği ile havale edildi. 
KIZILALAN 10 YILLIĞINA KİRAYA VERİLECEK
Meclisin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve Asmaca Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kızılalan olarak bilinen mesire alanının 10 yıllık süreyle kiraya verilmesini ön gören gündem maddesine muhalefet kanadından uyarı geldi. Meclisin CHP’li üyesi Erkan Demirci “Kiralamalarda temel kaygımız denetim. Denetimlerle alakalı zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin 10 metrekare olarak izin verilen bazı işletmeler büyüyorlar 100 metrekareye çıkıyor. Komisyon kararında belirtilen halka açık ibaresi güzel, bizler de olumlu karşılıyoruz. Lakin denetimlerini biz mi yapacağız? Orman İşletme mi yapacak? Yapabilecek miyiz?” şeklinde konuştu. Başkan Yücel ise cevaben “Bu alan için 3 yıldır çalışıyoruz. Var olan alan zaten halka açık bir yer. Yap işlet devret gibi ya da kiraya vermek gibi. Belediye güzelce yapar lakin işletme konusuna geldiğiniz zaman prosedürü ağır. İşletmesini belediyenin yapamayacağı inancındayız. O yüzden özelleştirmek istiyoruz. Tamamen halka açık olması konusu da sözleşmelerimizde var. Devlet Bahçeli yaşam alanında nasıl uyguladıysak, burada da aynısını yapmak zorundayız. Yer sahibini biliyor, biz de denetimini yapıyoruz. Bu alanları da aynı şekilde Alanya’ya kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Karşılık olarak uyarılarda bulunan Demirci ise “Siz zaten bizim ne demek istediğimizi anladınız. Sorun yap-işlet-devret modeli değil. Bu tip durumlarda 3 bin metrekarelik kapalı alan için ihaleye giriyorlar. Ardından 13 bine çıktığı zaman haksızlık olmuş oluyor. Hem de piknik yeri özelliği kayboluyor. Bu anlamda denetimlerin ve takiplerin yapılması gerekiyor” dedi. Demirci’nin uyarısı üzerine Başkan Yücel’in gereken denetimlerin yapılacağı yönündeki ifadesiyle gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.
DEMİRCİ: HASSAS DAVRANMALIYIZ

Meclisin dilek ve temennilerin sunulduğu bölümünde söz alan CHP’li Erkan Demirci, resmi istatistikleri sunarak bütçe hesaplamalarına ilişkin uyarılarda bulundu. Demirci “Bazı tespitler yapmak istiyorum. Veriler incelendiğinde tahmin edilen bütçe ve gelirle, tahakkukları tutturamamışız. Buradan yola çıkarak bütçenin daha gerçekçi bir bakış açısıyla oluşturulması gerektiğini ifade etmeyi doğru buluyoruz. Son olarak, bütçe emanetleri kalemi bildiğim kadarıyla dışarıdan aldığımız hizmetler karşılığında ödediğimiz para anlamına geliyor. Burada sürekli bir artış yaşandığı görülüyor. 35 milyon liradan 69,7 milyon liraya çıkmış bu kalemde borcumuz. Esnafımıza ödediğimiz para azalıyor. Küçük esnaf sonuçta. Belediyenin durumunu da biliyorum ama hassas davranmak gerekir diye düşünüyorum. Borçluluk düzeyi itibariyle pek çok belediyeden daha iyi olduğumuzu görsek de, yatırım odaklı borçlanmak ve yatırım odaklı borçlanırken de fayda, maliyet hesaplarının doğru yapılması konusunda muhalefet olarak uyarılarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.
‘SU FABRİKAMIZI AÇIYORUZ’
Demirci’nin ardından söz alan Başkan Yücel ise belediyelerin şirketleşmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bu belediyeyi biz bir şekilde şirketleştirebilseydik şu anda çok daha fazla gelir elde edebilirdik. Benim tartıştığım ve izah etmeye çalıştığım konular bunlar. Ama örnek olarak çevre belediyeleri aldığınız zaman bu belediyelerin acilen şirketleşmesi gerekiyor. Şu an belediye şirketlerinde çalışan personelin bile aylık 80, 100 TL arası KDV ödemesi çıkıyor. Bu gider senede 1 trilyon lirayı geçiyor. Birkaç örnek verebilirim. İstanbul Belediyesi’nin bütçesi 19 milyar, şirket bütçesi 22 milyar. Belediye bütçeleri kadar şirketleşmeye gidiliyor. Biz de şirketleşmeye su fabrikasıyla başlıyoruz. Allah izin verirse fabrikamızı birkaç ay içerisinde açıyoruz. Manavgat’la Adana arasında ihracat belgesi olan tek su kaynağı ve Çıplaklı’nın üzerinde bulunmakta. Birkaç firma bu tesisin 5 yıllık üretebileceği su kapasitesine talip olmuş durumda. Bu anlamda tekliflere her daim açığız. Belediyenin lehine kullanılabilecek her şeye varız. Böyle başlayalım, hep beraber kendi yağımızda kavrulmak aşamalarına gelelim. Belediye de kendi ticaretini yapacaktır. Giderlerimiz aylık 13 milyon liraya yaklaşıyor. Geçen ay İller Bankası’ndan kullanabildiğimiz para 5 milyon lira. Aradaki fark kendi gelirleriyle kapanacak. Dünyada ve ülkede yaşanan krizle alakalı tasarruflu ve üretken bir anlayış sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum. Yeter ki belediyemiz ve ülkemiz kazansın. Biraz daha tasarruflu, biraz daha iradeli, biraz daha üretken olarak işimizi idare etmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ZAVLAK: ÇIĞIRTKANLIK KONUSUNDA TEDBİR ALINMALI
İYİ Parti Grup Sözcüsü Hacı Mevlüt Zavlak da, “Sezonun hemen başında olmamıza rağmen bizleri endişelendiren ve tedbir alınması gerektiğine inandığımız bazı hususlar var. Birincisi çarşı merkezindeki esnafın bir kısmının çığırtkanlığı ayyuka çıkarmış olmasıdır. Burada zabıtaların çalıştıklarını, denetim yaptıklarını görüyorum ama maalesef ya yapılan denetimler yetersiz ya da caydırıcı tedbirler yeterli değil ki esnafın bu huyundan vazgeçmediğini görüyoruz. Özelikle Atatürk Caddesi’nin altında kalan bölümde bayanların rahatsız edildiğini görüyorum. Bu konuda tedbir alınması gerektiğini görüyoruz. Etiket uygulamasına esnafın bazıları uyuyor bazıları uymuyor. Bir de aldatıcı ve haksız rekabet yaratan bir etiket uygulaması var. Büyük etiketlerle müşteri haksız bir şekilde yönlendiriliyor. Bu konuda denetimlerin sıklaştırılmasını talep edeceğiz. Müzik yayını yapan esnafın desibel sınırına uyduğunu düşünmüyorum. Evim Oba Mahallesi’nde eski stadyumun arkasında. 10 gündür müzik sesi evime kadar gelmeye başladı. Ses merkezden geliyor. Bu konuda denetim yapılması gerektiğine inanıyoruz. Teknelerde de müzik ile ilgili ses kirliliği var” ifadelerini kullandı.
‘NE YAPILMASI GEREKİRSE YAPACAĞIZ’
Başkan Yücel de, “Bu hafta cuma günü tüm esnaf odaları ve Esnaf Komisyonu ve benim de katılacağım toplantıda son noktaları koyacağız. Son 1 aydır gerek kolluk kuvvetleri ve bizim ekiplerimizle gece uygulamalarına başladık. Esnaf olarak kendimizi düzeltmeliyiz. Ahilik kurallarının dışına çıktığımız zaman sonuçlar bu hale geliyor. Bazı esnaf arkadaşlarımızı buradan kınıyorum. Bu toplumun huzurunu bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. 3-5 kuruş para kazanacağız diye güzel Alanya’nın adını karalamaya hiç kimsenin hakkı yok. Bu işlerden caydırıcı ne yapılması gerekiyorsa, ne kadar ceza yazılması gerekiyorsa, hatta ve hatta ruhsatları bile iptal edilebilecek şekilde kanunlar, hukuk kuralları içerisinde açıklarını bulabilirsem bile bunların iptaline gidecek şekilde bunların üzerine bastıra bastıra yapacağız. Kimsenin bunda hakkı yok. Nasıl geçen dönemlerde bunu yaptıysak, kapısına, bacasına, penceresine bu iş yeri bu yüzden kapandı yazdıysak bundan sonra aynısını yapacağız. Bunu ilerleyen zaman içinde göreceksiniz. Dükkan kapatma ve buna benzer uygulamalarda ceza işlem tarihi ne zamansa o zaman dilimi içerisinde cezasını ödeyecek. Sezonun ortasında ise ortasında. Kışın ise kışın. Yazın ben idari mahkeme kararı alayım, kışın cezamı çekeyim derse bu olmaz. Herkes hak ettiğini yaşayacak. Kimsenin bu memleketin düzenini, huzurunu bozmaya hakkı yok. Burada herkes kurallara uyacak” dedi. – Mert CANTÜRK
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81