Sucuk Fermantasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Sucuk Fermantasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

22 Şubat 2018 Perşembe 23:04
Sucuk Fermantasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Birçok insanın sevdiği, kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan sucuk evlerimize gelene kadar birçok işlemden geçiyor. Bu işlemler birçok şekilde gerçekleşiyor bunlardan biri olan fermantasyon işlemi, birçok sucuğun üretilmesinde katkıda sağlayan bir işlemdir. Fermantasyon işleminde, kıyma haline getirilen etlerin birçok baharat ve aromalarla harmanlandıktan sonra, hayvan bağırsaklarının ya da yapay bir kılıf içerisine konularak belli bir süre beklemesiyle oluşur. Bu işlem sonunda sucuk mayalanır ve tüketilebilecek bir hal alır. Bu işlem diğer işlemlere göre daha uzun süren bir işlemdir.

Fermente edilmiş ve ısıl işlem görmüş olan sucukların arsında ise pek bir fark yoktur. Ancak bu fark yalnızca sucukların kılıfa konulması esnasına kadar yok denilebilir. Fermente işleminde kılıfa konan sucuklar başka bir işlem görmezler ve kendi haline bırakılırlar. Isıl işlem gören sucuklarda ise kılıfa konulduktan sonra bir müdahale söz konusudur.

Hazırlanan sucuklara olgunlaşma sürecinde ısıyla müdahale edilir ve sucuğun olgunlaştırılması hızlandırılır. Daha hızlı bir şekilde üretilmiş olan sucuklar fermente edilmiş olan sucuklara göre daha ucuz fiyatlara satılmaktadır. Ancak herhangi bir şekilde fermente edilmiş sucuktan daha sağlıksız ya da daha hijyensiz değildir. Aralarında koku, lezzet gibi farkların olmadığı fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk arasında tat konusunda herhangi bir fark bulunmamıştır. Yapılan bilimsel deneyler ile ısıl işlemin fermente işleminin aynısı olduğu yalnızca daha kısa bir sürede olgunlaşması için yapılmış olan bir işlem olduğu söylenmiştir.

Günümüzde yaygınlaşan ısıl işlemle fermente sucuğun tüketilmesinin azalması beklenirken, fermente sucuk daha fazla tercih edilmektedir. Türk mutfağının sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan sucuklar, en doğal haliyle yenilmek istenmekle beraber, fermente haliyle daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Her ne kadar böyle düşünülse de bilimsel araştırmalar sonucunda ısıl işlem görmüş sucukla fermente işlemi gören sucuğun lezzet, koku, görünüm açısından bir farkı olmasa da, sucuk seven herkes genel olarak fermente işlemi görmüş sucukların tadını daha güzel bulmaktadır. Bu durum fermente sucuğa olan ilgiyi daha da artırmakla birlikte, fermente sucuk üretimini de artırmıştır. Alışveriş için https://www.florya.com.tr/sarkuteri/florya-kangal-sucuk adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81