Kara Kutu Analiz Verilerin Elde Edilmesi

Kara Kutu Analiz Verilerin Elde Edilmesi

16 Nisan 2018 Pazartesi 22:53
Kara Kutu Analiz Verilerin Elde Edilmesi

Yapısal anlamda ortaya çıkarılması gerekli ya da çıkarılan hiçbir durum olmadan yapılan işlemler ağını ifade eden kara kutu yazılım sonucunda uygulamanın doğru çalışıp çalışmadığı öğrenilmektedir. Başta kod yapısı olmak üzere hiçbir işlemin bilinmesine gerek kalmamasından dolayı kara kutu olarak ifade edilmekle birlikte süreç hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Kara Kutu Süreç Verileri

Karakutu yazılım için hiçbir kod yapısına gerek duyulmamaktadır. Gereksinim ve spesifikasyonların analiz edilmesiyle başlayan süreçte girdi ve çıktıların kıyaslanmasıyla veriler sağlanmaktadır. Öncelikle belirlenmiş olan girdilere ait beklenen çıktılar alınmaktadır. Seçilen girdilerin içerildiği testlerin yapılmasından sonra iki çıktı verileri kıyaslanmaktadır. Karakutu testi tekniği sonucunda uygulamaya ait detaylı bilgi çıkarılmakla birlikte sebebin kaynağını öğrenmek ise bir hayli zor olabilmektedir.

Kara Kutu Avantajlarının Sıralanması

•        Yapılacak işleme ait yapısal durumların bilinmesine gerek olmadan işlemler aynı şekilde yerine getirilmektedir.

•        Test senaryolarının oluşabilmesi için en az bir gereksinim gerekli olurken işlemler çok hızlı bir süre içinde sonuçlanmaktadır.

•        Geniş ve kompleks sistemler için kullanımı çok daha yararlı olurken etki gücü de önemli bir oranda artmaktadır.

•        Test uzmanı tarafından yapılan tüm test teknikleri önyargısız ve tarafsız bir şekilde yerine getirilmektedir.

•        Analizlerde sapma ya da değişkenlik olması söz konusu değildir.

Kara Kutu Dezavantajlarının Sıralanması

•        Kara kutu test tekniği için tüm gereksinimlerin veya spesifikasyonların net bir şekilde belirtilmesi ve anlaşılabilir olması zorunlu tutulmaktadır.

•        Ortaya çıkan karşılaştırmalar sebebiyle hatalar elde edilebilmektedir.

•        Veriler sonucunda hatanın ana kaynağını bulmak bir hayli zordur.

•        Uygulamanın ne kadarının testlerden geçtiği bilinmediği gibi testlerin ne şekilde yapıldığı da tam olarak ifade edilmemektedir. 

Kara Kutu Alt Teknikleri

Yapılacak işlemlere ve gerekli olan durumlara göre karakutu testlerinde farklı seçenekler sağlanmaktadır. Denklik Sınıfı Tekniği ile birlikte Karar Tablosu, İkili Test, Durum Geçişi, Sınır Değeri teknikleri sıklıkla kullanılırken bu teknikler sayesinde uygulamanın önemli bir kısmının analiz edilmesi söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda amaca uygun tercihlerin otomatik sağlanması ve elde edilen bulgulara ilişkin sebeplerin araştırılması da karakutu yazılım için önemli hususların başında gelmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81