Karaciğer yağlanmasını bitiren besin

​​​​​​​Adında buğday kelimesi geçse de aslında karabuğday bir buğday çeşidi değildir. Hatta tahıl da değil. Greçka olarak da bilinen ufak bir bitkinin tohumları karabuğday olarak isimlendirilir. Peki karabuğdayın faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Karaciğer yağlanmasını bitiren besin

​​​​​​​Adında buğday kelimesi geçse de aslında karabuğday bir buğday çeşidi değildir. Hatta tahıl da değil. Greçka olarak da bilinen ufak bir bitkinin tohumları karabuğday olarak isimlendirilir. Peki karabuğdayın faydaları nelerdir? İşte detaylar...

12 Ağustos 2020 Çarşamba 12:27
Karaciğer yağlanmasını bitiren besin


Bu besin, gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için iyi bir alternatif olmaktadır. Yüzyıllardır Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça tüketilen karabuğday şimdi Avrupa ve diğer ülkelerde popülerlik kazanmaktadır.

Uzak memleketlerden gelen egzotik meyveler, farklı sebzeler ve bitkiler gittikçe sofralarımızda daha fazla yer almaya başladı. Bunların başında gelen karabuğday zengin bileşenleriyle gerçek bir sağlık deposu görevi görmektedir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, karabuğdayın insan vücudu için faydalarına değinerek tüketilme şekilleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİN!

Karabuğday, greçka olarak bilinen bir bitkinin tohumlarıdır. Daha çok kurak ve serin iklimlerde yetiştirilmektedir. Mineral bakımından çok zengin olan karabuğday; magnezyum, demir ve fosfat minerallerini içermektedir. Yapısında gluten olmadığından çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

BİR BİTKİ ÇEŞİTİDİR

Her ne kadar ismi karabuğday olsa da kendisi kuruyemiş değil bir bitkidir. Tadı daha çok bakliyattan ziyade kuruyemişle benzerlik gösterir. En yakın olduğu tat, bulgurdur ancak karabuğdayın bulgura göre daha aromatik bir tadı vardır.

Karabuğdayın içeriğinde -15 oranında protein bulunur. Diğer bitkisel ürünlerle karşılaştırıldığında protein seviyesi oldukça yüksektir. Dolayısıyla vegan kişiler tarafından çok sık tüketilebilir. İçeriğindeki yağ oranı yaklaşık olarak %2'dir.

%75 oranında kompleks karbonhidrat içeren kara buğday, yüksek oranda lif içermektedir. Bu sayede hem sağlıklı bir besin alternatifi sunar hem de uzun süre tok tutar. Aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayanlar için iyi bir lif kaynağı olmaktadır.

KARABUĞDAYIN FAYDALARI NELER?

  • İçerdiği P1 vitamini sayesinde kolesterolü azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Damarlara esneklik ve güç kazandırarak yüksek kan basıncını önler.
  • Gluten içermediğinden bağırsak dostu bir besindir. Posalı ve lifli olması nedeniyle sindirim sistemini düzenler.
  • İçeriğindeki; magnezyum, potasyum, fosfor ve demir sayesinde yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp hastaları için oldukça faydalıdır.
  • Uzun süre tok olmanızı sağlar.
  • İçeriğindeki bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı önleyicidir.
  • Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların olmasını sağlar.
  • Kolin bileşeni sayesinde karaciğer yağlanmasının azalmasına yardımcı olur.
  • Haşlandıktan sonra salatalara karıştırabilirsiniz.
  • Bulgur veya pirinç yerine dolmalarınıza kullanabilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81