Tarih ipek yolunu yürüdüler

Toros Dağlarının saklı güzelliklerinde Uçansu Şelalesi ve tarihi ipek yolu eşsiz bir doğa yürüyüşüne şahitlik etti. 

Tarih ipek yolunu yürüdüler

Toros Dağlarının saklı güzelliklerinde Uçansu Şelalesi ve tarihi ipek yolu eşsiz bir doğa yürüyüşüne şahitlik etti. 

12 Haziran 2019 Çarşamba 23:00
Tarih ipek yolunu yürüdüler

Antalya'nın Gündoğmuş İlçesi'nde Torosların zirvesinde doğan sadece kar suyu ile beslenme özelliğine sahip 70 metre yükseklikte ki kayadan dökülen Uçansu Şelalesi doğaseverleri adeta büyüledi. Akdağ ve Geyik dağlarındaki karların erimesiyle en coşkulu dönemini yaşayan şelaleden hem doğaseverler hem de evlilik hazırlı yapanlar hatıra fotoğrafı çektirdi. 
Antalya Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde doğa turizmine dikkati çekmek amacıyla tarihi ipek yolu ve Uçansu Şelalesi'ne bir gezi düzenledi. Vali Yardımcısı Nurettin Ateş'in öncülük ettiği geziye yaklaşık 400 kişilik katılım oldu. Oldukça zorlu bir güzergahtan 10 kilometre yürüyen doğa severler Alara çayının içinden geçerek bitiş noktasına ulaştı. Jandarma ve jandarma dedektör köpeklerinin de refakat ettiği yürüyüş sonunda ise grup Uçansu Şelalesine geçti.
Henüz çok az kişi tarafından bilindiği için şelale 'Gizemli Güzellik' ve 'Saklı Cennet' olarak anılıyor. Gündoğmuş ilçesi Kayabükü sınırları içerisinde, Torosların zirveleri Geyik ve Akdağ'ın eriyen karlarının oluşturduğu Uçansu Şelalesi, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülüyor. Şelale, rafting de yapılan Alara Çayı'nın ana kaynaklarından biri. 1992 yılında birinci derecede doğal SİT alanı ilan edilen şelale ve bulunduğu vadi dünya sağlık örgütü tarafından da en yaşanabilir havza ilan edilmişti.
Vali Yardımcısı Nurettin Ateş zorlu ve tarihi bir parkurda yürüyüş gerçekleştirip şelaleye ulaştıklarını söyledi.

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren ise gerekli izinleri aldıktan sonra aslına uygun olarak ipek yolunun bozulan yerlerini restore edeceklerini ifade etti.
Yürüyüşe katılanlar ise manzaraya hayran kaldıklarını dile getirdiler.
Su sıcaklığı 15 derecenin üstüne çıkmayan Uçansu'yu oluşturan Alara Çayı ise başladığı noktada ulu çınarlar ve ormanlık alan içinden yaklaşık 100 kilometre sonra Manavgat ilçesi sınırlarından Akdeniz'e dökülüyor.
Vali Yardımcısı Nurettin Ateş'in öncülük ettiği geziye yüksek katılım olurken, bahar aylarında başlayıp ağustos sonuna kadar en coşkun dönemini yaşadığı belirtilen şelale sunduğu görsel şölenle ziyaretçileri hayran bıraktı.


Şelale önünde ev kadınları tarafından odun ateşinde pişirilen gözlemeler doğa tutkunlarına ikram edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81