Kurban kesildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler!

Kurban Bayramına sayılı günler kala Antalya Veteriner Hekimler Odası Alanya Temsilcisi Kenan Ersoy kurban almadan önce aldıktan sonra ve kesimden sonra nelere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban kesildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler!

Kurban Bayramına sayılı günler kala Antalya Veteriner Hekimler Odası Alanya Temsilcisi Kenan Ersoy kurban almadan önce aldıktan sonra ve kesimden sonra nelere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

03 Ağustos 2019 Cumartesi 16:03
Kurban kesildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler!

Kurban Bayramı için hazırlıklar yapılmaya başlandı. Kurbanlıklar, satış alanlarındaki yerini aldı. Sırada, iyi kurbanı seçme telaşı var. Kurban almadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Hekim Ersoy ayrıca kurbanı aldıktan ve kesildikten sonra nelere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Ersoy ''Şimdi kurban alırken dikkat etmemiz gereken şeyler var. Kurban aldıktan sonra dikkat etmemiz gerekenler var. Bir de kurbanı kestikten sonra dikkat etmemiz gerekenler var'' dedi. 
KURBAN ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR
Kurban almadan önce dikkat edilmesi gerekenleri belirten Ersoy ''Üç  bölüme ayırırsak önce kurban almadan önce neye dikkat etmemiz gerekir. Hayvanın sağlıklı olması gerekir. Onun içinde hayvan yem yiyor mu? su içiyor mu? herhangi bir yerinde yara bere var mı? yok mu? Bunları kontrol edelim veya herhangi bir ishal problemi var mı? yok mu? bunlar kontrol edilmeli. Ayrıca hayvanın zayıf olmaması, tüylerinin parlak olması gerekir. Gözlerinde Boynuzlarında herhangi bir kesik yara olmaması gerekir. Bir de en önemli şey hayvan alacağımız zaman hayvanın nereden geldiğini bilmemiz gerekiyor. Eğer hayvan uzaktan geliyorsa hayvan dinlenmiş mi? dinlenmemiş mi? ona bakmamız gerekiyor. Vatandaşlar hayvan alırken kulak küpesindeki numarayla  Tarım Orman ve gıda Bakanlığı'nın sitesinden bakarak hayvanın orijinini ve nasıl bir geçmiş olduğunu bulabilirler''dedi. 

HAYVANA AŞIRI MİKTARDA YEM VERMEK ET KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Peki kurban alındıktan sonra nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap veren Ersoy ''Şimdi İyi bir kurbanlık aldıktan sonra bunu ne yapmamız gerekir. Kurban aldıktan sonra iyi beslememiz gerekir.Hayvan alınıyor 50 kilo veya 60 kiloluk bir keçi veya koyun. Buna verilmesi gerekenin 3-4 katı yem veriliyor. Bu defa hayvanda asidoz oluşuyor asidoz oluştuğu içinde et kalitesi %100 düşüyor veya hayvandaki hastalıklar ortaya çıkıyor. Vatandaş doğru dürüst bir et yiyemiyor. Onun için  hayvanlara verdiğimiz su yem miktarına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Veya bunu yetkili bir kişiye sormamız gerekiyor. Kurbanımızı aldık evimize götürdük. Ondan sonra kurban sabahı ne yapmamız gerekiyor veya kesilmesinde ne yapmamız gerekiyor. Havalar çok sıcak hijyenik bir ortamda kesmemiz veya kestirmemiz gerekir. Artık belediyelerinde bu konuda kesimhaneleri var'' ifadelerini kullandı. 
KURBAN KESİLDİKTEN SONRA NE YAPILMALI ?
Kurban kesildikten en az 12 saat sonra yenmesi gerektiğini belirten Ersoy ''Etin değerlendirilmesi açısından en önemli şey kurban kesildikten sonra ne yapmamız gerekiyor.Şunu söyleyeyim imkanımız varsa eti en az 12 saat 24 saat dinlendirdikten sonra pişirmeniz gerekiyor. Niye dinlendirmemiz gerekiyor. Kanın çekilmesi, etin soğuması gerekir, Et dinlenince daha kıvamlı ve yumuşak olur. Daha iyi pişer ama keser kesmez eti biz ateşe verirsek etin kalitesi düşer. O da çok iyi bir gıda tüketimi olmaz.Bir de eti keser kesmaz poşete koymamamız gerekiyor. Etin belli bir süre dinlenmesi lazım. Ayrıca etin poşet içerisinde kalma süresi yarım saat yada bir saati geçmemeli eğer sıcak et poşet içerisinde iki saat kalırsa o et kesinlikle bozulur. Bu şekilde havaların sıcak olmasından dolayı yılda tonlarca et çöpe gitmektedir.Ayrıca kurban kesiminin ardından kalan kurban atıklarını sağa sola atmayalım. Çöp tenekelerine atmamız ya da muhafaza ederek gömmemiz gerekir '' dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81