KONTROL ŞART

Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen “Alanya’da tropikal ürünlere doğru bir yönelim söz konusu. Avokado da bu ürünlerin başında geliyor. Lakin Alanya özellikle avokadoda kontrollü gelişmeli” diyerek uyarılarda bulundu

KONTROL ŞART

Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen “Alanya’da tropikal ürünlere doğru bir yönelim söz konusu. Avokado da bu ürünlerin başında geliyor. Lakin Alanya özellikle avokadoda kontrollü gelişmeli” diyerek uyarılarda bulundu

20 Eylül 2018 Perşembe 22:30
KONTROL ŞART

Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Alanya Öğretmen Evi’nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Ak Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın’ın da katılım sağladığı toplantıda Antalya Ziraat Odası Başkanı Vural Şahin, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kula, Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar da yerini aldı. Yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan Birim Yöneticisi Murat Demir, Alanya İŞKUR Müdürü Selami Harman ve Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya da ilçelerin tarım sorunlarını konuşmak adına oda başkanları ile bir aradaydı. Toplantı süresince Antalya ve merkez ilçelerinin tarımsal sorunları ve sorunların çözümüne ilişkin alternatifler masaya yatırıldı.  Ziraat odası başkanları üreticinin taleplerini ifade ederken katılım sağlayan Ak Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın da notlarını alarak çözümü noktasında gündemine aldığını belirtti. 
‘BEN DERSİME ÇALIŞIP GELECEĞİM’
Toplantı boyunca başta Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu olmak üzere ziraat odası başkanlarını dinleyen ve tarımın sorunlarına ilişkin notlar alan Aydın “Ben bildiğiniz üzere Manavgatlıyım. Ve sizlerden biriyim. Koordine olabilmemiz açısından ben de buradayım. Geçtiğimiz hafta Antalya’da verimli bir toplantı gerçekleştik ve tarımın sorunları noktasında atılacak önemli adımların kararını aldık. Bakanlıkta yeni bir yapılanma söz konusu olmasına rağmen tarıma yönelik çalışmalar ciddi anlamda devam ediyor. Ben son derece ümitliyim, ataması gerçekleşen yeni bakanımız ile birlikte sorunların teker teker çözüleceğine inancım tam. Zira bizim başka bir çıkış yolumuz yok. Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Kalkınırsak da bu topraktan kalkınacağız. Üretim şart. Toprağın korunması noktasında da gerekli çalışmalar devam etmektedir. Ülke büyüyor, üretimi arttırmamız gerekiyor. İyi planlamalar yaparak tükettiğimiz ürünleri kendimiz üretebiliriz. Burada olmaktan çok mutluyum. Verimli ve başarılı geçen bir toplantıydı. Bütün notlarımı aldım, sorunlara vakıfım. Gerekirse her ay sizlerle birlikte olacağım. Ve sorunların çözümüne ilişkin neler yapılmış her ay sizlerle birlikte takip edeceğim. Gelecek toplantımızda konuştuğumuz sorunlar ve çözülenler arasında kıyaslamalar yapacağız. Ben dersime çalışıp geleceğim herkes de çalışıp gelsin. Tarıma ve çiftçiye yönelik teşviklerimizin bir kısmı bilinmiyor, yansımıyor. Bunları da daha iyi anlatmamız gerekiyor demek ki. Alanya’mıza da ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Alanya benim için son derece özel bir kent. Zira Alanya benim doyduğum yerdir. Bu memleketin bir insanı olarak, helal oylarınızla seçilmiş bir vekil olarak 24 saat emrinizdeyim bunun da altını bir kez daha çizmek isterim” ifadelerine yer verdi. 
‘SURİYELİLER OLMASA ÜRÜNÜNÜZÜ TOPLAYAMAZSINIZ’
Aydın, kırsalda genç nüfusun giderek azaldığına dikkat çekerek devam ettiği konuşmasında “Türkiye’de ilginç bir şey var. Suriyelileri eleştiriyoruz lakin şuan Türkiye’de Suriyeliler olmasa sebze ve meyvelerinizi, ürünlerinizi toplayamaz duruma gelirsiniz. Eğer Afganlılar olmasın dağda keçiyi güdecek adam bulamazsınız. Kırgızlar olmasa otelde çalışacak eleman yeterli elemana ulaşamayacaksınız. Ülke bu duruma geldi. Turizme dahil ettiğiniz hiçbir genci tekrar tarlaya götüremezsiniz. Doğal olarak değerini bilerek birlikte çalışmayı da öğrenmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 
‘SUYUN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ’

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen yapmış olduğu konuşmada şu ifadelere yer verdi: Sulama sorunundan başlamamız gerekirse. Arkadaşlar bir yerde bir su var da gelmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Su yok. Suyumuz yok. Biz sususuz artık. Şunu anlamamız şart ki, tarımı devam ettirmek istiyorsak, iki kaynağın kıymetini bilmek zorundayız. Bunlardan biri su diğeri de toprak. Bu ikisini koruyamazsak hangi politikayı üretirseniz üretin, olmayan toprağın üzerine tohum ekemezsiniz, olmayan suyla da ektiğiniz tohumu çimlendiremezsiniz. Bu bir gerçektir. Tükenişe doğru giden bir durum söz konusu. Finike’deki narların durumunu da biliyoruz. Demre, Korkuteli, Kumluca’ya gelemeyen suyu da biliyoruz. Dolayısıyla bizim tarımsal ürün politikalarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bizim sulu değil susuz ürünlere doğru yönelmemiz gerekiyor artık yavaş yavaş.”
 ‘ALANYA AVOKADODA KONTROLLÜ GELİŞMELİ’
“Avokadoyla ilgili özellikle Alanya’da tropik meyvelere doğru bir yöneliş var. Ve avokado da bu yönelişin başını çekiyor. Üretilen 10 bin avokado fidanının yüzde 80’i, 90’ı Alanya bölgesine geliyor. Burada şöyle bir alışkanlığımız var maalesef, bir yerde bir ürüne dair pazar oluştuğu vakit herkes o pazarda yerini almak istiyor ve sektöre giriyor. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde sertifikalı ve güvenilir bir şekilde hem de ucuz olarak avokado fidanı satılırken bir bakıyorum ki diğer tarafta 40 bin 50 bin fidan üretiliyor. BATEM’in alt yapısı bu denli müsaitken 8 binin üzerinden fidan üretemiyor. Peki nasıl oluyor da dışarı da 40 bin 50 bin fidan üretilebiliyor? Üreticilerimizin buna özellikle dikkat etmesini istiyorum. Bir sektör bir yerde gelişirken kontrollü gelişmesi her zaman daha iyidir. Alanya’da da avokadonun kontrollü ve düzenli bir şekilde gelişmesi isteniyorsa planlama yapılması şart. Bu konuda uyarmış olalım.”
YÜCEL: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel “Bizler yerel yöneticiler olarak her zaman için tarımın, su kaynaklarının ve arazilerin korunması adına üzerimize düşen konularda elimizden geleni yapıyoruz. Zira bölgenin huzuru, istihdamı ve ekonomisi hepimiz için son derece önemli. Hem bölgesel hem de ülke ekonomisine katkısı noktasında bu tip toplantıların faydalı olacağına inancım tam. Planlama ve koordinasyon açısından sorunların çözümüne ilişkin vekilimizin de burada bulunması çok büyük bir şans. Bizler de yerel yönetim bazında yanınızda olduğumuzu göstermek adına buradayız. Elimizi her zaman taşın altına koymaya hazırız. Alanya’mız ve bölgemiz için” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81