Gıda zehirlenmesine kolayca yol açan 9 besin

Özellikle bazı gıdalar tüketildikten sonra birtakım bakteriler vücutta toksin salgılayarak zehirlemeye yol açar. Kolayca kontamine olarak gıda zehirlenmesine yol açan o besinler bu haberde.

Gıda zehirlenmesine kolayca yol açan 9 besin

Özellikle bazı gıdalar tüketildikten sonra birtakım bakteriler vücutta toksin salgılayarak zehirlemeye yol açar. Kolayca kontamine olarak gıda zehirlenmesine yol açan o besinler bu haberde.

28 Ocak 2020 Salı 20:31
Gıda zehirlenmesine kolayca yol açan 9 besin

Hepimiz hayatında bir kez de olsa gıda zehirlenmesi yaşamıştır. Besin zehirlenmelerine en sık sebep olan neden ise bakteriyel toksinlerdir. Özellikle bazı gıdalar bu yönden çok daha tehlikelidir ve bu gıdalar tüketildikten sonra birtakım bakteriler vücutta toksin salgılayarak zehirlemeye yol açar. Zehirlenmeye yol açan mikroorganizmalar arasında salmonella, campylobacter, escherichia coli ve listeria bulunur. İşte kolayca kontamine olarak gıda zehirlenmesine yol açan o besinler...
1-KÜMES HAYVANLARI 
Tavuk, ördek, hindi gibi çiğ ve az pişmiş kümes hayvanlarının etleri, gıda zehirlenmesi açısından tehlikelidir. Bu durum, kanatlı hayvanların bağırsaklarında ve tüylerinde yaygın olarak bulunan campylobacter ve salmonella adlı iki bakteri türünden kaynaklanır. Bu bakteriler, kesim işlemi sırasında genellikle taze eti kontamine eder ve et iyi pişirilmezse canlı kalarak zehirlenmeye yol açar. Bu nedenle zehirlenme riskini azaltmak için eti iyice pişirin. Bu, mevcut zararlı bakterileri ortadan kaldıracaktır.
2-SEBZELER VE YAPRAKLI YEŞİLLİKLER 
Sebzeler ve yapraklı yeşillikler, özellikle iyi yıkanmadan çiğ yenildiğinde yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Aslında meyve ve sebzeler; özellikle marul, ıspanak, lahana, kereviz ve domates gibi bir dizi gıda zehirlenmesi salgınına neden olmuştur. Sebzeler ve yeşil yapraklı yeşillikler e. coli, salmonella ve listeria gibi zararlı bakterilerle kontamine olabilir. Bu, tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında meydana gelebilir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin yetiştirildiği toprağa karışan kirli su da buna yol açabilir. Bu nedenle zehirlenme riskinizi azaltmak için yemeden önce sebze ve yeşilliklerini karbonatlı suda bekletip iyice yıkayın. Oda sıcaklığında bekletilen önceden hazırlanmış salataları yemekten de uzak durun.
3-BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ 
Doğru ısıda depolanmayan balıklar, balıklardaki bakteriler tarafından üretilen bir toksin olan histamin ile kontamine olurlar. Histamin normal pişirme ısısıyla ortadan kaldırılamadığı için scombroid zehirlenmesi olarak bilinen bir tür gıda zehirlenmesine neden olur. Bu zehirlenmede bulantı, hırıltılı solunum, yüz ve dilin şişmesi görülebilir. Kontamine balıkların neden olduğu bir diğer gıda zehirlenmesi de ciguatera balık zehirlenmesidir. Bu, çoğunlukla sıcak, tropikal sularda bulunan ciguatoxin adı verilen bir toksin nedeniyle oluşur. İstiridye, midye ve tarak gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır. Kabuklu deniz hayvanları tarafından tüketilen algler birçok toksin üretir ve bunlar kabuklu deniz hayvanlarının etinde birikerek onları yiyenler için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle bildiğiniz güvenli yerlerden denetlenmiş ürünleri satın alın. Bu ürünleri pişirmeden önce mutlaka buzdolabında ya da buzlukta bekletin.
4-PİRİNÇ 
Dünya nüfusunun yarısından fazlası için en temel gıdalardan biri olan pirinç, bacillus cereus nedeniyle yüksek riskli bir besindir . Bu bakterinin sporları pişmemiş pirinçte yaşayabilir, pirinç piştikten sonra büyüyüp çoğalabilir. Bu nedenle pişirilir pişirilmez pirinci hemen tüketin ve kalan kısmını ise buzdolabında saklayın.
5-ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ 
Jambon, pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir. Bu ürünler işleme ve imalat sırasında listeria ve dtaphylococcus aureus gibi zararlı bakterilerle birkaç aşamada kontamine olabilirler. Ancak doğru bir şekilde pişirilip saklanmadığında tüm etlerin gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle et ürünleri pişirilmeden önce iyi saklanmalı ve pişirildikten sonra da hemen tüketilmeli.
6-YUMURTA 
İnanılmaz derece besleyici olan yumurta, çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde kolayca zehirleyebilir! Bunun nedeni, yumurtanın hem kabuğunu hem de içini kontamine edecek salmonella bakterileri taşıyabilmesidir. Siz siz olun çatlamış veya kirli kabuklu yumurtaları tüketmeyin. Mümkünse çiğ veya hafif pişmiş yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurtaları tercih edin.
7-PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT ÜRÜNLERİ 
Gıda üreticileri, süt ürünlerinin tüketimini güvenli hale getirmek için pastörize ederler. Pastörizasyon brucella, campylobacter , cryptosporidium, e. coli , listeria ve salmonella gibi zararlı bakterileri öldürür. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinin zehirleme olasılığı, pastörize olanlara göre olasılığı 150 kat daha fazladır.
8-MEYVELER 
Kavun, karpuz gibi yerde yetiştirilen meyveler, kabuklarında üreyebilen listeria bakterileri nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olabilirler. Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini dahil olmak üzere taze ve dondurulmuş meyveler de yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Korunmak için kavun ve karpuzu yemeden önce kabuğu yıkayın, kesilir kesilmez yiyin veya buzdolabına koyun. Önceden paketlenmiş ancak buzdolabında saklanmamış meyve salatalarını tüketmekten kaçının.
9-SEBZE FİLİZLİ BESİNLER 
Soya filizi, maş fasulyesi gibi her türlü çiğ filiz, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu filizlerin büyüdüğü nemli, sıcak koşullar bakterilerin üremesi için ideal bir ortamdır. Ancak bu bakterilerin neredeyse tamamı iyice pişirilerek yok edilebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), zararlı bakterilerin etkilerine karşı savunmasız olan hamileleri bu besinleri tüketmemesi için uyarıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81

banner64