Berat Kandilinde hangi ibadetler yapılır?

Mübarek üç aylardan Şaban ayı içerisinde idrak edilmekte olan ve 11 ayın sultanı Ramazan’ın müjdecisi olarak bilinen Berat Kandilinde yapılacak ibadetler herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Bu mübarek geceyi bol bol ibadetle geçirmek isteyenler için yapılabilecek ibadetlerden bazılarını sizler için haberimizde derledik.

Berat Kandilinde hangi ibadetler yapılır?

Mübarek üç aylardan Şaban ayı içerisinde idrak edilmekte olan ve 11 ayın sultanı Ramazan’ın müjdecisi olarak bilinen Berat Kandilinde yapılacak ibadetler herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Bu mübarek geceyi bol bol ibadetle geçirmek isteyenler için yapılabilecek ibadetlerden bazılarını sizler için haberimizde derledik.

08 Nisan 2020 Çarşamba 00:44
Berat Kandilinde hangi ibadetler yapılır?

Mübarek üç aylardan Şaban ayı içerisinde idrak edilmekte olan ve 11 ayın sultanı Ramazan’ın müjdecisi olarak bilinen Berat Kandilinde yapılacak ibadetler herkes tarafından araştırılmaya başlandı.Bu mübarek geceyi bol bol ibadetle geçirmek isteyenler için yapılabilecek ibadetlerden bazılarını sizler için haberimizde derledik. Herkes Ramazan’ın müjdeleyicisi olan Berat Kandili için özel olarak yapılacak ibadetleri merak ediyor. Peki, Allah katında temize çıkma, günahlardan bağışlanmayı ifade eden Berat Kandilinde hangi ibadetler yapılır? Berat Kandili 100 rekatlık namaz nasıl kılınır?

Berat Kandilinin Önemi

Berat kelimesinin anlamı, kurtulmak, beri olmak ve suçlu olmamak demektir. Müminlerin suç ve yanlışlardan kaçınması ve günahlarından arınması, affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme bilincinin de kazanılmasının amaçlandığı bu gecede yapılacak olan her ibadetin fazileti oldukça büyüktür. Berat gecesinde ilahi rahmet yayılır. Berat gecesi mağfiret gecesidir. Şaban ayının 15’inci gecesi olan Berat Kandili için 1 yıl içine olacak tüm işlerin hükme bağlanarak ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilmiştir. Bu mübarek günün gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü ise oruç ile geçirmek faziletlidir.

100 Rekatlık Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Berat gecesi kılınacak namaza Salat-ül-hayr denilmektedir. Hayır Namazı anlamına gelen bu namaz 100 rekattır. Bu mübarek gecede kılınacak 100 rekatlık namazın her rekatında Fatiha suresinin ardından 10 defa ihlas suresi okunur. 100 rekatlık namaza, ‘Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpten, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip iyiler defterine kaydeyle diyerek niyet edilir. Belirtildiği gibi niyet edemeyenler ise ‘hacet namazına, hayır namazına’ diyerek niyet edebilir. Bu namazın her rekatında bir Fatiha sonrası 10 ihlas okunur. Namazın 2 rekatında bir selam verilir ve namaz 100 rekata tamamlanır. Bu namazı ara vermeden kılmak şart değildir. 100 rekatlık bu namaz dinlenilerek kılınabilir. 100 rekatlık namaz vakti, yatsı namazıyla başlar ve imsak kesilinceye kadar devam eder. Namaza yatsıdan sonra başlayabilirsiniz. Bu mübarek gecede kılınacak olan 100 rekatlık namazın en önemli özelliği yapılan secdelerin çok olmasıdır.

100 Rekatlık Namaz Kılındıktan Sonra Okunacaklar

Berat Kandili gecesinde kılınacak olan ve fazileti yüksek olduğu belirtilen 100 rekatlık namaz kılındıktan sonra 14 istiğfar, 14 Salevatı -Şerife 14 Fatiha-i Şerife besmeleyle beraber, 14 Ayetel Kürsi besmeleyle beraber, 14 Tevbe Suresi son 2 ayeti besmeleyle beraber, 14 defa Yasin, Yasin dedikten sonra 1 Yasin-i Şerif ve 14 İhlas-ı Şerif besmeleyle beraber, 14 Felak Suresi besmeleye beraber, 14 Nas Suresi besmeleyle beraber, 14 defa ‘Subhanellahi ve-hamdü lilahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil-azıım’ ve 14 defa Salat-ı Münciye okunarak dua yapılır.

Berat Kandilinde Yapılabilen Diğer İbadetler

 Bin bir çeşit faziletle dolu olan Berak Kandilinde yapılacak diğer dua ve ibadetler arasında, oruç tutmak, kaza namazı ve nafile namazı kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Tevbe İstiğfar etmek, salavat getirmek, bol bol şükür halinde olmak ve hamd etmek, Allah’ı bolca zikretmek, sadaka vermek,

Berat Duası Türkçe Okunuşu

Berat gecesinde yapılan ibadetler arasında yer alan ve bu mübarek gecede Allah’ın said kullarından olmak niyeti, hayırlı ömür uzunluğu ve kaza ve belalardan emin olarak hayırlı rızık niyeti ile okunacak duanın Türkçe okunuşuna aşağıda yer almaktadır.

‘Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla’

Allah’ım, ey ihsan ve ikram sahibi olan ve kendisinde ihsan edilemeyen, ey Celal ve İkram sahib, ey lütfu ve ihsanı bol olan, senden başka ilah yok, sen kendisine iltica edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara eman veren, korkanların kendisinde emniyyete kavuştuğu yüce zat’sın.  Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kittab’da kötü veya mahrum veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsanınla kötülüğümü, mahrrumiyetimi, kovulmamaı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l -Kitab’da iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz sen Rasul’ünün lisanı üzere indirilen Kittabb’ında bir söz buyurdun ve senin sözün haktır. Allah dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır. Ümmü’l-Kitab O’nun yanındadır.’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81