Antalyalı sebze üreticileri tedirgin

Rusya’nın, yaklaşık 1 yıldır yasak koyduğu domatesin ihracatına yeşil ışık yakması üretici ve tüccarı sevindirirken, Kuzey Irak ile yaşanan referandum krizi ise tedirgin etti.

Antalyalı sebze üreticileri tedirgin

Rusya’nın, yaklaşık 1 yıldır yasak koyduğu domatesin ihracatına yeşil ışık yakması üretici ve tüccarı sevindirirken, Kuzey Irak ile yaşanan referandum krizi ise tedirgin etti.

03 Ekim 2017 Salı 18:43
  Antalyalı sebze üreticileri tedirgin
 
 Rusya'nın, yaklaşık 1 yıldır yasak koyduğu domatesin ihracatına yeşil ışık yakması üretici ve tüccarı sevindirirken, Kuzey  Irak ile yaşanan referandum krizi ise tedirgin etti. Antalyalı üretici ve tüccarlar, 35 milyon dolarlık sebze ve meyve ihraç yapılan Kuzey  Irak meselesinin  Rusya krizine dönmesi halinde, ekonominin büyük zarar göreceğini söyledi.
 
Türkiye'nin yaş sebze ve meyve deposu  Antalya'da hasat döneminin sona ermesiyle şu sıralar durgunluk yaşanıyor. Yaklaşık 1 ay sonra başlayacak olan domates ve diğer ürünlerin hasatlarıyla birlikte ihracat hayalleri kuran üretici ve tüccarlar,  Rusya Devlet Başkanı Vladamir  Putin'den domates için gelen yeşil ışığa sevinirken, son dönemde yaşanan Kuzey  Irak kriziyle de tedirgin oldu. Antalyalı üretici ve tüccarlar, 35 milyon dolarlık sebze ve meyve ihraç yapılan Kuzey  Irak meselesinin  Rusya krizine dönesi halinde, ekonomiye çok büyük zarar dokunacağı kanaatinde. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren  Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, "Habur kapanırsa, Allah korusun iç piyasada çok büyük bir sıkıntı meydana gelir.  Rusya'nın yaşattığı krizden daha fazla zararı dokunur" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Böyle dedikodular bizi rahatsız ediyor"
 
Şuanda  Antalya Hali'nin ölü sezonunu yaşadığını belirten ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, domateste son bir haftadır fiyat konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.  Rusya'dan gelen domates açıklamasına sevindiklerini, ancak Kuzey  Irak ile yaşanan referandum krizi sonrası ise kaygı yaşadıklarını belirten Akcan, "Rusya'nın 9 tane firma üzerinden domates alma kararı yanlış karar, ona rağmen bile sevinirken, bu sefer Kuzey  Irak malum mesele. Habur kapanırsa Allah korusun, domates için çok büyük sıkıntı olur. Biz Kuzey  Irak'a Habur'dan az mal satmıyoruz. Verilerde,  Antalya olarak yaş sebze ve meyve  Rusya'ya gönderdiğimiz 55 milyon dolar civarı, Kuzey  Irak'ta 35 milyon dolar civarı. Küçümsenecek bir rakam değil yani. Şuanda kapalı değil ama böyle dedikodular bizi rahatsız ediyor. Allah korusun iç piyasada çok büyük bir sıkıntı meydana gelir.  Rusya'nın yaşattığı krizden daha fazla zararı dokunur" diye konuştu.
 
"Kuzey  Irak canlı para"
 
Kuzey  Irak'a  Mersin'nden de ihracat olduğuna dikkat çeken Akcan, "Kuzey  Irak, iç piyasaya sürülen domates kalitesindeki malların yüzde 50'sini karşılayan bir ülke. Kuzey  Irak bizim için canlı para, sıcak paranın aktığı bir pazar.  Rusya'da böyle bir pazar yok.  Mersin'den de o bölgeye ihracat var. Biber, kabak, patlıcan ve diğer bütün ürünler de  Irak'a gidiyor" dedi.
 
"Halin yüzde 60'ını oraya gönderiyoruz"
 
Putin'in ihracat sinyalini vermesinin ardından fiyatlarda hareket olacağını ifade eden  Antalya Yaş Sebze ve Meyve Hali Satış Sorumlusu  Ali Kaya ise, "Araplara ihracatımız var.  Rusya'nın çektiği malın bir alt kalitesini Kuzey  Irak'a gönderiyoruz.  Almanya'dan sonra iyi ihracat yaptığımız Kuzey Irak. Ağırlıklı olarak domates ihracatı yapılıyor. Halin yüzde 60'ını oraya gönderiyoruz. Üretim şuanda olmadığı için her şey kesildi. Allah'tan hayırlısını bekliyoruz" diye konuştu.
 
"Büyük bir kayıp olur"
 
Komisyoncu Hüseyin Avcı ise  Rusya'nın açıklamasını memnuniyet verici bulduklarını belirterek, " Antalya için değil  Türkiye için sevindirici bir olay. Çünkü bizim ekonomimizi ilgilendiriyor. Ancak Kuzey  Irak meselesi bizim için büyük bir kayıp olur. Ama hükümetimiz bu konuda çare bulacağını söyledi. Ancak ihracatın durması  Türkiye için iyi olmaz" dedi. 
Son Güncelleme: 03.10.2017 18:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81