Alanya'nın en büyük veri merkezi ALKÜ'de kuruldu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi tarafından sağlanan bilişim altyapısı ile bağını kopararak kendi sistem odasını kesintisiz ve başarılı bir şekilde hizmete aldı.

Alanya'nın en büyük veri merkezi ALKÜ'de kuruldu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi tarafından sağlanan bilişim altyapısı ile bağını kopararak kendi sistem odasını kesintisiz ve başarılı bir şekilde hizmete aldı.

25 Nisan 2017 Salı 21:58
Alanya'nın en büyük veri  merkezi ALKÜ'de kuruldu
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörlüğü, üniversitenin tüm bilişim ağını oluşturan, çağın teknolojik gelişmelerine uygun, uluslararası standartların tamamını bünyesinde barındıran, yerleşke alanı içerisinde noktadan noktaya 10G veri iletişimi sağlayabilen, bütün otomasyonları bünyesinde bulunduran, genişlemeye elverişli ve verilerini güvenli bir şekilde depolayan sistem odası kurulumunu tamamlayarak hizmete sundu.
ALKÜ Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından projelendirilen ve bilişim altyapısı oluşturulan sistem odası, uzun uğraşların sonucunda ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde inşa edildi. Yapılan çalışmalara ilişkin bir açıklama yapan ALKÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Ümit KUZKAYA,“Üniversitemizin sistem odası yapılan kesintisiz ve başarılı bir taşıma işlemiyle Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’ndeki yerinde hizmete başladı. Hizmet verdiği teknolojik cihazlar ve ağ yapısına bakıldığında Alanya’da kurulan en büyük sistem veri merkezi ALKÜ’ye kazandırıldı. Mühendislik Fakültesinin ana uç olduğu sistemde İşletme Fakültesi, ALTSO Turizm Meslek Yüksekokulu ve ALTSO Meslek Yüksekokulu arka uç olarak fiber optik kablo ile bağlandı. Fiber alt yapısı da bundan sonra kampus bünyesine yapılacak olan yeni binalara uygun hale getirildi. Rektörlük, Akseki Meslek Yüksekokulu ve Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu metronet bağlantı ile sistem veri merkezine bağlanmıştır." dedi.
ALKÜ’DE ARTIK İNTERNET DAHA HIZLI
Yapılan çalışmayla birlikte artık yerleşke sınırları içinde internetin daha hızlı olduğuna değinen Kuzkaya, “Daha önce kullanıcıların yaşadığı bağlantı sorunları sisteme tanınan 150 Mbps hız ile ortadan kalktı. Akseki ve Rektörlük hizmet binalarındaki metronet hızları iki katına çıkarılarak 30 Mbps’ye yükseltildi. Sistem odası her türlü elektrik kesilmesine karşı UPS ve jeneratör ile desteklenerek 7 gün 24 saat üniversitemize hizmet vermektedir” dedi.
GÜVENLİ VE MODERN BİLİŞİM ALTYAPISI
Ayrıca sistem odasına sunucu odaları için geliştirilmiş aktif-aktif veya aktif-pasif çalışan çift motorlu sistem ile klima, iklimlendirme ve soğutma sorunları giderilmiştir. Sistem odası ayrıca yangın gibi durumlara karşı FM-200 yangın söndürme sistemi ile korunmaktadır. Kurulan güvenlik sistemi firewall, sunucu ve depolama mimarisi ile üniversitemizde ihtiyaç duyulacak bilişim taleplerine anında cevap verebilir hale getirilmiştir. Sistem odasına son olarak izleme ve kontrol sistemi kurularak çalışan cihazlar 7/24 gözlemlenmektedir. Sıcaklık, nem, su baskını, girişler, UPS, klima cihazları kontrol altına alınmıştır. Herhangi bir olumsuz durumda anında SMS ve mail ile ilgili sorumlu kişilere uyarı gönderilmektedir. Bu sayede sistemin güvenliğini de 7/24 takip ediyoruz.”dedi.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI, "Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki sistem odasından üniversitemize sağlanan bilişim altyapısı ile bağımızı tamamen kopararak, tamamen ALKÜ kontrolünde olan cihazlarımızı alarak kendi bilişim alt yapımızı kurduk. Sistem odamız yaklaşık 3 milyon TL'ye mal oldu ama bu maliyetin yarıdan fazlası T. C. Adalet Bakanlığından sağlanan cihaz desteği ile karşılandığı için üniversitemiz sadece bir milyon TL civarında bir yatırım yapmış oldu. Kendimize ait güvenli ve modern bilişim sistemimizi sorunsuz şekilde kurarak devreye alan Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızı ve personelini kutlarım" dedi.

Son Güncelleme: 25.04.2017 21:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81