Sporcu Gıdası Alırken Marka Seçiminin Önemi

Sporcu Gıdası Alırken Marka Seçiminin Önemi

16 Nisan 2017 Pazar 18:11
Sporcu Gıdası Alırken Marka Seçiminin Önemi


Bugün gerek internet üzerinden gerekse sporcu kimliğine sahip kişilerden en fazla duymuş olduğumuz cümle sporcu gıdaları olmuştur. Ancak birçoğumuz da sporcu gıdaları ne demektir çok fazla farkında değiliz bu nedenle de sporcu gıdaları alırken marka seçiminin önemine geçmeden önce sporcu gıdası nedir? Bunun üzerine biraz değinelim istedik. Spor yapan herkesin yüksek oranda besinlere ihtiyacı vardır ve bunu cevap verebilecek nitelikte hazırlanmış olan ürünlere de sporcu gıdaları denilmektedir. Sporcu gıdaları belli bir kalıp çerçevesinde hazırlanır bunları da hazır olan tebliğe göre 3 şekilde ele alabiliriz.

Bunlardan birincisi karbonhidrat yönünden zengin olan ürünler. Bu ürünler spordan önce kişiye enerji vermek amacıyla kullanılırlar. İkincisi ise spor içecekleridir. Bu ürünler ise spora başladığınız anda kaybetmiş olduğunuz sıvının yerine yeniden konulması hedeflenir. Son olarak ise protein yönünden zengin olan ürünler şeklinde tamamlayabiliriz. Bu ürünlerin amacı ise vücudunuzdaki protein değerini artırarak kas yapısını desteklemektir.

Sporcu gıdaları aynı zamanda takviye gıdalar şeklinde de adlandırılır. Yani iyi bir sporcu beslenmesine ek olarak yardımcı besin takviyesi görevi görürler. Buradaki hedef spor yapan kişilerin performanslarının daha da artırılmasını sağlamaktır. Mesela şu şekilde belirtecek olursak protein aldığınızda performansınız da daha hızlı bir artış gösterir.  Bunu spor öncesinde, spor anında ve spor sonrasında şeklinde düşünmelisiniz böylelikle kaslarınızın gelişimi ve de kuvveti biraz daha artacaktır. Bu uzman doktorların da altını çizdikleri önemli bir konudur. Ancak buradaki anahtar kelime sizin hangi sporu yaptığınızdır. Yani yaptığınız spora göre kendinize bir beslenme planı ve de gıda takviyesi ayarlamanız gerekecektir. Her sporun kendine göre bir antrenmanı vardır. Örneğin; vücut geliştirme sporuyla uğraşıyorsanız mutlaka buna uygun olan bir takviye gıda belirlemek durumundasınız. Gıda takviyesini ayarlamanız eklem sağlığınızın da korunması konusunda önemlidir. Çünkü bu gıdalar aynı zamanda beslenmenin de bir parçası olacaktır. Peki, bu gıda takviyeleri denilince akla gelen ilk şey protein tozları olduğuna göre protein tozu ne demektir buna bir bakalım.



Protein Tozu Nedir?

Proteinler kasların ana maddesidir. Bu nedenle de günlük olarak protein ihtiyacınızı karşılamak zorundasınız. Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Bu yüzden de burada önemli olan konu protein tozu seçerken doğru markaları bulabilmektir. Çünkü protein tozları aynı zamanda kimyasal ya da sentetik madde içermemesi ve doğal olması gerekir.  Örneğin size whey proteinini örnek olarak gösterebiliriz. Bu aslında peynir altı suyu tozu demektir. Buradan hareketle yola çıkacak olursak proteinlerin ham maddesinin peynir olduğunu söyleyebiliriz.

Sporcu gıdaları insanın fiziksel verimliliğinin korunması ve sağlığı noktasında da çok önemlidir. İnsan vücudunun özelliklerinden bir tanesi de proteinleri depolayamamasıdır. Yani gereğinden fazla alınan protein hem fazladan bir etki sağlamayacak aksine zararı bile olacaktır. Bu yüzden etkisini göreceğiniz normal kullanım miktarına göre tüketmelisiniz.

Vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler sürekli olarak bir enerji boşaltımı yaşayacaklardır doğal olarak bu da vücuttan ciddi bir enerji çıkışı demektir. Eğer ki siz çıkan enerjiyi dengelemek amacıyla yerine yenisini koymazsanız o zaman sizin için bu yorgunluk ve halsizlik anlamına da gelecektir. İşte bu nedenle de sporcu gıdaları ve proteinler çok önemlidir. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi burada marka seçimini de çok iyi yapmanız gerekir. Çünkü piyasada birçok besin takviyesi markası mevcuttur.

Marka seçimi yalnızca vücut sağlığı için değil her konu için önemlidir yani bilmediğiniz bir markayı kullandığınızda onun kalitesinden asla emin olamazsınız üstelik içeriğinde nelerin olduğunu ve kimyasal bir karışım olup olmadığını bilmediğiniz için yaptığınız bir yanlış sizin hayatınızla risk almanız anlamına dahi gelebilir. Hatta yan etkisi olmasa bile beklediğiniz bir etkiyi sağlayamayacağı için sizde hayal kırıklığı da yaratabilir.

Günümüzde yabancı markaların dışında Türk kökenli firmaların da ürünleri piyasada bulunmaktadır. Protein tozu, kilo aldırıcı, yağ yakıcı gibi sık kullanılan supplementlerin dışında protein bar, proteinli çorba, proteinli makarna hatta protein ağırlıklı ekmeğe kadar atıştırmalıklar da oldukça revaçta. Bu atıştırmalıkları genelde Bigjoy temin etmekte, son yıllarda da piyasada oldukça yer etmiş durumda. bu kısa bilgiden sonra akıllara en çok takılan 2 sorunun da cevabını vermeye çalışalım.



En iyi protein tozu hangisidir?

Bu sorunun yanıtını vermek aslında kolay değildir. Burada önemli olan kalite prensipleridir. Amacınız kaslarınızı daha güçlü bir hale getirmekse o zaman protein tozunun size büyük faydası olacaktır. Ancak tüm bu olumlu yorumlara rağmen herhangi bir sağlık probleminiz varsa kullanmadan önce yine de doktorunuza danışmanızda fayda vardır.



Protein tozu kullanmak doğru mudur?

Türk Gıda Kodeksi sporcu gıdaları tebliğine göre; besin takviyelerinin belirli kriterlere göre üretimi yapılması şartıyla bunların sporcular tarafından kullanılmasında bir sakınca görülmemiştir. Yine de bu konu uzun yıllardan beri tartışılıyor bazı uzman kişiler protein tozlarının kullanılmamasından yana tavır kullanırken bazıları da kullanılacaksa doktor kontrolünde olması gerektiğini söylüyor. Özellikle de ergenlik döneminde bulunan kişilerin protein tozunu gelişi güzel bir şekilde kullanmaması önemli.

Sonuç olarak toparlayacak olursak şunu söylemeliyiz ki sporcu gıdaları kullanılması sizi daha güçlü kaslara sahip yapabilir ancak hayal kırıklığına uğramamak için marka tercihinizi doğru bir şekilde yapmalısınız. Çünkü bazı markalar yalnızca maddi çıkarlar göz önünde bulundurularak üretim yapmaktadırlar.

 
Son Güncelleme: 17.04.2017 18:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81