Alanya'da Çinli turist heyecanı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den bir turizmci heyetinin Çin Halk Cumhuriyeti’ne giderek temaslarda bulunmasının ardından tekrar gündeme gelen Çinli turistin Türkiye’ye gelmesi konusunu Alanyalı turizmciler değerlendirdi.

Alanya'da Çinli turist heyecanı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den bir turizmci heyetinin Çin Halk Cumhuriyeti’ne giderek temaslarda bulunmasının ardından tekrar gündeme gelen Çinli turistin Türkiye’ye gelmesi konusunu Alanyalı turizmciler değerlendirdi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 12:58
Alanya'da Çinli  turist heyecanı
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den bir turizmci heyetinin Çin Halk Cumhuriyeti’ne giderek temaslarda bulunmasının ardından tekrar gündeme gelen Çinli turistin Türkiye’ye gelmesi konusunu Alanyalı turizmciler değerlendirdi. Çin ile kardeş şehri bulunan Alanya’nın yetkilileri ve turizmcileri Çinli turistin gelme durumunda gereken çalışmaları yapacaklarını belirtti.

Türkiye ile Çin arasındaki ticari ve turizm ilişkilerine katkı sağlamak, iki ülkenin birbiriyle olan ilişkilerini ileriye taşımak amacıyla geçtiğimiz günlerde Başbakanlık eski görevlisi Muhammet Taha Gergerlioğlu öncülüğünde 18 kişilik Türk heyet Çin'e gitti. Aralarında turizm temsilcileri, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarından isimlerin yer aldığı heyet, burada çeşitli eyaletlerin valileri ve çok sayıda bakanla görüştü. Bu görüşmelerin ardından gündeme Çinli yetkililerden 1 milyon turist sözü alındığı yönünde haberler çıktı. Haberlerin ardından gündeme gelen Çinli turistin gelmesi konusunda birçok yorum yapılırken, 2016 turizm sezonunu kötü geçiren ve 2017 yılı turizm sezonuna hazırlanan Alanyalı turizmcilerde Çinli turisti değerlendirdi.
ALANYA’NIN ÇİN KARDEŞİ FUSHUN
Alanya Belediyesi, 2004 yılında Çin’in Shenyang eyaleti şehirlerinden biri olan Fushun ile kardeş şehir anlaşması imzaladı. Her iki şehrin kardeş şehir anlaşması Fushun Ticaret Odası ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın aracılığıyla gerçekleşti. Anlaşmanın imzalandığı tarihten itibaren iki şehir arasında festivaller başta olmak üzere karşılık ziyaretler ve bölge ile ekonomik, kültürel ve ticaret konularında ortaklaşa görüşmeler sürdürülüyor.  
YÜCEL: FUSHUN İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ
Kardeş şehir Fushun ile temaslarının halen devam ettiğini belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, gündemde olan Çinli turistin Türkiye’ye gelmesi halinde kardeş şehirleri başta olmak üzere Çin ile çalışmaları hızlandırabileceklerini söyledi. Çinli turistlerin rağbet gösterdiği tarih ve kültür turizminin ilçede bulunduğunu hatırlatan başkan Adem Murat Yücel, “Alanya Belediyemiz 27 Ağustos 2004 tarihinden itibaren Çin’in Fusun kentiyle kardeşlik anlaşmamız bulunuyor. O yıldan itibaren de ilişkilerimiz olumlu ve samimi yönde devam ediyor. Turizm konusunda Çin ile ilgili olumlu haberler alıyoruz. Çin’den Türkiye’ye ve Alanya’ya daha çok turist gelme noktasında Fushun ile görüşmeye hazırız. İlçemizde Çinli misafirlerimizi ağırlamak için gereken altyapı ve imkânlarımız mevcut. Çinli turistlerin gelmesi durumunda Alanya’da bulunan deniz, kum, güneş imkânlarından yararlanabilirken tarihi ve kültürel dokusuyla da gelen misafirlerimizi cezbedeceğimizi düşünüyoruz. İlçemizin diğer yazlık tatil beldelerinin çoğundan farkı, tarihi ve kültürel dokusunun fazla olmasıdır. Çinlilerinde genelde tarih ve kültür turizmi yaptıklarını biliyoruz. Gelişmeler ışığında başta kardeş şehrimiz Fushun olmak üzere Çinli yetkililerle de turizm konusunda görüşme planlarımızı yapabiliriz” dedi.
SİLİ: ORTA VADEDE 1 MİLYONU GEÇERİZ
Çin’in son yıllarda dünyanın büyüyen ekonomisi olarak gösterildiğini belirten Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, Çin pazarının son dönemde dünyaya turist çıkaran ülkeler sıralamasında üst sıralara tırmandığını söyledi. Türkiye turizmcilerinin de Çinli turistle ilgilendiğini belirten Burhan Sili, “Son dönemde de hükümetin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde hem pazar çeşitlendirmesi hem de ürün çeşitlendirmesi anlamında yapılan işlerin içerisinde Çin pazarı önemli bir yere sahip. Bugün gelinen noktada sivil inisiyatifin de bu süreci desteklemesi ve çalışmalar yapması da son derece umut verici. Çin pazarıyla alakalı son günlerde çıkan haberlere göre 1 milyon gibi bir hedef belirlenmiş vaziyette. İlk aşamada bu rakam gerçekleşmeyebilir fakat orta ve uzun vadede bu rakamın üstüne çıkma olasılığımız da var.” diye konuştu
OLMAZSA OLMAZ BİR PAZAR
Dünyaya seyahat etme noktasında Çinli turistlerin ciddi bir talep gösterdiğine işaret eden Burhan Sili şöyle devam etti: “Ülkemizde de hali hazırda az sayıda da olsa Çinlilerin tatil yaptığını biliyoruz. Çinlilerin talep gösterdikleri ürün çeşidi kültür ve doğa turizmi olarak biliniyor. Sahil kesimi anlamında bölgemize çok fazla faydası olmayabilir fakat ülke genelinde değerlendirdiğimizde Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda potansiyeli açısından da olmazsa olmaz bir pazar. Bunun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Hindistan gibi pazarlar da farklı talepleriyle gündemdeler. Onların da hedeflerimiz olan 70 milyon rakamlarına ulaşmamız için bakanlığımız ve biz turizmciler çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”  
ÇAVUŞOĞLU: POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu ise şunları söyledi: “Çin pazarı çok büyük bir Pazar. Yaklaşık 1 buçuk milyar kişiye yaklaşan bir potansiyele sahip bir ülke. Nüfusun fazlalığından dolayı yurt dışına yoğun turist gönderiyor. Fakat Çin pazarı deniz, kum ve güneş turizmi yaptığımız Antalya bölgesi için geçerli bir pazar değil. Genelde kültür turizmi yapıyorlar. Tercih ettikleri bölgeler ağırlıklı olarak İstanbul, Efes, Pamukkale ve Kapadokya. Fakat ülkemize giren her turist ekonomimizi güçlendirir. Diğer bir yandan ise politik anlamda Çin ile bir sürtüşmemiz oldu. Uygur Türklerine orada yapılan bazı haksızlıklar vardı. Öte yandan da Çin, Rusya ile beraber hareket ediyor ve bizim de son zamanlarda Rusya ile ilişkilerimiz çok iyi durumda. Tahmin ediyorum Çin de Rusya ile hareket edecek ve Türkiye’ye turist yollamaya devam edecektir. Bu gelişmelerin ardından Çinli turistin durumu daha iyi ortaya çıkacaktır.”
Son Güncelleme: 29.11.2016 23:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81