KRİZİN ANAHTARI ÇAVUŞOĞLU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 3-4 Aralık'ta Belgrad'daki AGİT Zirvesi'nde görüşmeyi reddetmeyeceğim" dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Brüksel'de buluştuğu Çavuşoğlu'na Türkiye'ye destek sözü verdi.

KRİZİN ANAHTARI ÇAVUŞOĞLU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 3-4 Aralık'ta Belgrad'daki AGİT Zirvesi'nde görüşmeyi reddetmeyeceğim" dedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Brüksel'de buluştuğu Çavuşoğlu'na Türkiye'ye destek sözü verdi.

03 Aralık 2015 Perşembe 10:37
KRİZİN ANAHTARI ÇAVUŞOĞLU
Uçak krizinin ardından Rusya ve Türkiye arasında kriz her geçen gün büyürken, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın görüşme talepleri geri çevrildi. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov bir tek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavöuşoğlu ile görüşeceklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından Dünyanın gözü kulağı Çavuşoğlu ve Lovrov görüşmesine kilitlendi.

İLK TEMAS BUGÜN BELGRAD'DA

Türkiye’nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından geçtiğimiz günlerde telefonla görüşen Rus ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının ‘ilerleyen günlerde bir araya geleceği’duyurulmuştu. Böylece ‘uçak krizi‘nin ardından iki ülke arasındaki ilk temas bakanlar düzeyinde, bugün Belgrad'da gerekleştirilecek olan zirvede gerçekleşebilecek.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesinde mevkiidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşme talebini reddetmeyeceğini açıkladı. Lavrov, muhtemel görüşmede, Çavuşoğlu'ndan "söylenmesi gerekenleri" duyacağını da sözlerine ekledi.

DÜNYANIN GÖZÜ BU GÖRÜŞMEDE OLACAK

NATO toplantısına katılmak üzere gittiği Brüksel'de konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Belgrad'da görüşebileceğimizi  söyledik, onlardan cevap bekliyoruz. Lavrov da 'Görüşebiliriz' dedi. Bizim için bu konuda bir problem yok" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin,  Rusya ile Türkiye arasındaki krizin Çavuşoğlu ve Lavrov’un görüşmesiyle çözüm yoluna girebileceğini söyledi.  

TÜRK SİYASET TARİHİNE GEÇECEK

Rusya ve Türkiye arasında baş gösteren uçak krizi, Kıbrıs çıkartmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ikinci krizi olarak gösteriliyor. Alanyalı olan Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un görüşmesi, ülkenin içinde bulunduğu en büyük ikinci krizin atlatılması açısından son derece önem taşımakta. Krizin aşılması için her iki bakanın görüşmesi için ABD’nin de çaba sarf ettiği belirtilirken; ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Böyle bir beklentimiz var. Rus ve Türk tarafının doğrudan aralarında diyalogla krizi çözüm yoluna sokacaklarını umut ediyoruz. Yakında (Rusya Dışişleri Bakanı) Lavrov ile (Dışişleri Bakanı) Çavuşoğlu buluşabilir” demişti. Son derece önemli olan bu görüşmenin olumlu geçmesi halinde Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyaset tarihine adını altın harflerle yazdırmış olacak.  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 3-4 Aralık'ta Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenecek AGİT Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde görüşeceğini açıkladı. Lavrov'un kararı, Rus uçağının düşürülmesinin ardından başlayan gerginlikte ilk yumuşama sinyali olarak yorumlandı. Resmi ziyaret için gittiği Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ile görüşen Lavrov, Çavuşoğlu'nun görüşme talebini reddetmeyeceğini ve kendisiyle bugün başlayacak AGİT Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde görüşeceğini söyledi. Öte yandan Lavrov, 24 Kasım'da Su-24 uçağının düşürülmesini, 'Suriye'de çözüm sürecini engelleme girişimi' olarak tanımladı. Lavrov, "Bazıları, Viyana'da Suriye Destek Grubu kapsamında başlayan siyasi süreci bozmak, cihatçıların Suriye'de ve bölgede hakimiyet kurmasını istedi. Rusya, Viyana sürecine bağlı ve sürece katılan ülkelerin terör örgütleri listesi hazırlanması ve Suriye hükümeti ile yapılacak müzakerelerde etkili bir muhalif heyet kurulması konusundaki uzlaşmaya ciddi şekilde uyacağına inanıyor" dedi.

ABD'DEN TAM DESTEK

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry ise Brüksel'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile buluştu ve ABD Büyükelçiliği'nin ifadesiyle "Türkiye'nin Rusya ile diyalog arzusu" ve IŞİD ile mücadeleyi görüştü. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı olan Alanyalı Mevlüt Çavuşoğlu ile buluştu ve ABD Büyükelçiliği'nin ifadesiyle "Türkiye'nin Rusya ile diyalog arzusu" ve IŞİD ile mücadeleyi görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer verilen açıklamada, görüşmenin ABD Başkanı Barack Obama ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında Paris'te gerçekleşen temasların devamı niteliğinde de olduğu ifade edildi. İki bakan, IŞİD'le mücadele eden koalisyona paylaşımcı çabaların artırılması ve Viyana'daki siyasi süreçlerin gelecek adımlarını konuştu. Çavuşoğlu ayrıca John Kerry'e Türkiye'nin Rusya ile diyalog arzusu hakkında bilgi verdi. Kerry'nin de Türkiye'yi bu konuda cesaretlendirdiği belirtildi.




Son Güncelleme: 03.12.2015 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81