‘Kamu zararı büyüyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, müze gişeleri ihalesini gündeme taşıdı.

‘Kamu zararı büyüyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, müze gişeleri ihalesini gündeme taşıdı.

08 Mart 2018 Perşembe 20:58
‘Kamu zararı büyüyor’

Türkiye’nin en fazla ilgi çeken 50 müze ile ören yerindeki 53 ziyaret alanının gişelerinin 2026 yılı sonuna kadar işlettirilmesi amacıyla 24 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen ihalenin, daha sonra iptal edildiğini ve 11 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ilan ile 27 Şubat 2018 tarihinde ikinci ihalenin yapıldığını hatırlatan Budak, “İkinci ihalede en yüksek teklifi 3.9 Milyar TL ile Scipa firmasının verdiği bildirilirken, söz konusu firmanın ortakları arasında AKP kurucusunun yakınlarının bulunması, ihalede kayırmacılık olduğu iddialarını gündeme getirmiştir. Kısa aralıklarla ihalenin iptali ve ikincisinin yapılması; ’adrese teslim ihale arayışı’ olarak tartışılırken, ilk ihalenin iptali ile ilgili hiçbir açıklama yapılmaması da şüpheleri güçlendirmektedir” dedi. 

BUDAK SORULAR SORDU
Bakan Kurtulmuş’a, “Müze ve ören yerlerindeki 53 ziyaret alanı gişesinin 2026 yılına kadar işletilmesi için 24.10.2017 tarihinde düzenlenen ihalede hangi firmalar, hangi bedeli teklif etmiştir? Bu ihalede ortaya çıkan en iyi teklif ve teklifin sahibi firma hangisidir? İlk ihale hangi gerekçe ile iptal edilmiştir? İhale iptali talimatınızla mı olmuştur? İptal işleminin soruşturulması sağlanacak mıdır?” diye soran Budak, şöyle devam etti: Müze ve ören yeri gişeleri için 27.02.2018 tarihinde düzenlenen ikinci ihaleye hangi firmalar katılmış ve ne teklif vermişlerdir? İlk ihalede en yüksek teklifin 4.2 Milyar TL olmasına karşın, ikinci ihalede en yüksek teklifin 3.9 Milyar TL ile Spica firması tarafından verildiği doğru mudur? Spica firmasının ortakları arasında; AKP’nin kurucuları ile bağlantısı olan kişi ya da firmalar olduğu iddiası incelenecek midir? İlk ihalenin bu bağlantılar nedeniyle iptal edildiği iddiaları soruşturulacak mıdır? ihale kapsamındaki müze ve ören yerlerinin 2015, 2016 ve 2017 yıllarındaki ziyaretçi sayıları ve gelirleri nedir? Müze ve ören yerlerinin işlettirilmesi ihalelerinin şeffaf bir şekilde yapılamamasının nedeni nedir? Son 3 yılda Bakanlığınız tarafından gerçekleştirilen kaç ihale sonradan iptal olmuştur? Bakanlığınız ihalelerinin şaibelerle anılmaması için hangi önlemleri alacaksınız? İhalelerde kamu zararının önüne nasıl geçilecektir?.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81