'İdam için iki kere düşünmek gerek'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Can Karagöz, 7 Ağustos Pazar günü İstanbul Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde, uzun süredir ısıtılan idam konusunun

'İdam için iki kere düşünmek gerek'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Can Karagöz, 7 Ağustos Pazar günü İstanbul Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde, uzun süredir ısıtılan idam konusunun

10 Ağustos 2016 Çarşamba 01:33
'İdam için iki kere düşünmek gerek'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Can Karagöz, 7 Ağustos Pazar günü İstanbul Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde, uzun süredir ısıtılan idam konusunun, bu kez demokrasinin çarpıtılması suretiyle miting içeriğine yakışmayan şekilde yeniden duyulduğunu belirterek, "Hukukçu olarak aldığım eğitim ve bu konu üzerinde yapmış olduğum başkaca çalışmalar nedeniyle sessiz kalmam mümkün değil" dedi. Öncelikle yapılması gereken tanımın 'İdam Cezası' değil 'İdam' olduğunu söyleyen Karagöz, "Nitekim idam bir ceza değildir, cezanın olmazsa olmaz şartlarını taşımamaktadır. Cezadan beklenen amacı yerine getirmeyen canice bir uygulamadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İdam kararını milli irade versin, böylece demokrasi olsun' ifadeleri ise eksiktir" dedi.

'BIRAKIN HUKUKÇULAR ÇALIŞSIN'
Demokrasilerde halka sorulacak sorunun çok önemli olduğunu söyleyen Karagöz, "Burada halkın asıl olarak istediği kişilerin idam edilmesi değil, vatana ihanet edenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasıdır. Soruyu 'İdam edilsin mi?', 'İşkence edilsin mi?' diye soracak olursanız, demokratik bir cevap alamazsınız. İdamdan çok daha ağır cezalar olduğunu söylemeden halka böyle bir soru soramazsınız. İkincisi, demokrasi, bilenin bildiği işi yapmasıdır. Üstelik ceza hukuku duygulara yer verilemeyecek çok hassas bir disiplindir. Halkın en ağır ceza isteğini ancak hukukçular ve hukuk felsefecileri aldıkları eğitim uyarınca uygulayabilirler. Aksi halde, ülkenin kendi yetiştirdiği kişiler yok sayılacak, bütün emek boşa gitmiş olacaktır. Üçüncüsü, seçilmiş olmanın verdiği sorumluluğu yerine getirmeden, topu halka atmak demokratik değildir. İdam konusunda gösterilen referandum cömertliğini alınan vergilerde de gösterebilir misiniz?" diye sordu.

'O HALDE KDV'Yİ DE HALKA SORUN'
Karagöz, açıklamasına şöyle devam etti. "KDV'nin kaldırılması yönünde bir referandum olsa, sizce nasıl bir sonuç çıkacaktır? O halde madem devlet yönetimi bilgi, deneyim ve sabır gerektiriyorsa, yöneticilerin de hiçbir zaman halkı galeyana getirici ve bilimin ulaştığı son noktaya aykırı şekilde davranmaması gerekir. Dördüncüsü, birçok hakimin Paralel Devlet Yapılanması (PDY) nedeniyle tutuklandığı bir ortamda, verilecek hangi idam kararına güvenebiliriz? Bir yanda Deniz Gezmiş'lerin, diğer yanda Adnan Menderes'in asılmasını ağlayarak hatırlayanlar, geçmişten ders çıkarma konusunda neden çekingen davranmaktadır? Aslında özet olarak şu sonuca ulaşıyoruz. Siz kendi yaratamadığınız bir şeyi, yani insanı yok etmeye, yani idam etmeye çalışırsanız, adına ister demokrasi, ister çağdaş medeniyet deyin, kaybetmeye mahkumsunuz demektir."
Son Güncelleme: 10.08.2016 01:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81