Virüs hamile anneden bebeğe geçer mi?

Türkiye’nin diğer birçok ülke gibi korona virüs salgınıyla mücadele ettiği bugünlerde hamile olan veya bebek düşünenlere uzmanından çok kritik uyarılar geldi. Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, hamile olan anne adaylarına korona virüsün anneden bebeğe geçme ihtimali ile ilgili de oldukça önemli bilgiler paylaştı.

Virüs hamile anneden bebeğe geçer mi?

Türkiye’nin diğer birçok ülke gibi korona virüs salgınıyla mücadele ettiği bugünlerde hamile olan veya bebek düşünenlere uzmanından çok kritik uyarılar geldi. Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, hamile olan anne adaylarına korona virüsün anneden bebeğe geçme ihtimali ile ilgili de oldukça önemli bilgiler paylaştı.

02 Nisan 2020 Perşembe 17:28
Virüs hamile anneden bebeğe geçer mi?

Anne karnındaki bebeğe virüsün bulaşma ihtimalinin yüzde 20 olduğunu söyleyen Gürgan, hamileliğin yüzde 80’inde ise bulaşmanın gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Aynı zamanda Gürgan, bu süreçte tüp bebek işlemlerinde yavaşlatılma kararı alındığını da aktardı. İşte detaylar…

Koronavirüs Hamilelikte Bebeğe Geçer Mi?

Türkiye’nin yeni tip koronavirüs salgınına karşı büyük bir mücadele içinde olduğu bugünlerde özellikle hamile anne adaylarının bu süreçten fazlasıyla etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Gürgan, yaklaşık 1 hafta öncesine kadar olan vakalardan elde edilen bilgilere göre, koronavirüsün anneden bebeğe geçmediği şeklinde veriler olduğunu ancak dünden itibaren ABD ve Çin’den gelen son verilere bakıldığında bu virüsün anneden bebeğe de geçebildiği sonucuna varıldığını ifade etti. Yani yeni tip koronavirüsün anneden anne karnındaki bebeğe geçme ihtimalinin olduğunu ve virüsün bebeğe geçmeme ihtimalinin yüzde 80 olarak belirtildiğini aktardı. Bu kapsamda zamanında müdahale edilen bebeklerin hiçbirinin hayatını kaybetmediğini belirten Gürgan, anne karnında olası bir şekilde virüsü alan bebeğin yeni doğan bakımda yoğun bir tedavi süreci ile tedavi edilme şansının da bulunduğu bilgisini paylaştı.

Koronavirüs Hastalığı Geçiren Hamilelerde Erken Doğum Görülebiliyor

Ellerinde bulunan verilere bakıldığında genel olarak 32 haftadan sonraki verilerin göz önünde tutulduğunu belirten Prof. Dr. Gürgan, ellerinde bulunan verilerden yola çıkarak koronavirüsü aktif olarak geçiren hamileliklerde erken doğuma rastlanabildiğini belirtti. Ancak virüs kaynaklı erken doğumda düşüğe sebep olan veriler bulunmadığını söyleyen Gürgan, bazı vakalarda enfeksiyona bağlı olan suyun erken gelebilmesi durumlarının görüldüğünü ifade etti.

Tüp Bebek İşlemlerine Yavaşlatma Kararı

Öte yandan içinde bulunulan süreçle ilgili tüp bebek işlemleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Timur Gürgan, Türkiye’de şu anda 160 adet tüp bebek merkezi bulunduğunu bu merkezlerde de her ay yaklaşık olarak 5 bin tüp bebek tedavisi yapıldığını söyledi. Ülkemizin tüp bebek tedavisinde başarılı olan ülkeler sıralamasında oldukça iyi bir noktada olduğunu söyleyen Gürgan, Türkiye’de de etkisini göstermekte olan koronavirüs salgını sebebiyle Sağlık Bakanlığı’na yapılan bilgilendirme sonucunda tedbir amacıyla tüp bebek işlemlerinin yavaşlatılmasına karar verildiğini duyurdu.

Yeni Tip Koronavirüs Cinsel Yolla Bulaşmaz

Dünya genelini etkisi altına almış olan yeni tip koronavirüs ile ilgili özellikle sosyal platformlar üzerinde çok fazla bilgi kirliliği bulunduğunu söyleyen Gürgan, koronavirüsün cinsel yolla kişiden kişiye geçmediğinin de altını çizdi. Bu virüsün sadece hava, sarılmak ve dokunmakla geçmekte olduğunu söyleyen Gürgan, bu virüsün diğer virüslere göre tek farkının çok hızlı bir şekilde yayılması olduğunu ifade etti. Küresel bir salgın haline gelen koronavirüsün sperm ve yumurta hücrelerine herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Gürgan, virüsü geçirdikten sonra kısır oluyorsunuz gibi asılsız bilgilerin dikkate alınmaması gerektiğini dile getirdi.

Virüs Sürecinde Bebek Düşünenler Nelere Dikkat Etmeli?

Yeni tip koronavirüs salgınının ülkemizd etkili olduğu dönemde bebek düşünen bireylerin ilk olarak kendi kişisel hijyenlerine çok dikkat ederek Sağlık Bakanlığı tarafından tüm vatandaşlarımız için yapılan uyarılara uymaları gerektiğini belirten Gürgan, Koronavirüsün cinsel yolla kişiden kişiye bulaşmadığını belirten Gürgan, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bu süreçte çok daha fazla önem taşıdığını ve bu dönemde sağlıklı bir hamilelik geçirmek için bol bol vitamin içeren besinler tüketilmesi gerektiğini dezenfekte konusunda da oldukça titiz olunması gerektiğini vurguladı. Hem bebek düşünen hem de hamile ola kişilerin bebeklerinin bu süreçte sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için anne adaylarının kurallara daha titiz bir şekilde uymaları gerektiğini ve mümkün olduğu kadar zamanlarını evde hijyenik ortamlarda geçirmeleri gerektiğini söyleyen Gürgan, anne adaylarının vücutlarını dirençli tutmaları, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri ve egzersizi ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81