Taşikardi nedir, sebepleri nelerdir

Taşikardi ya da diğer adıyla kalp çarpıntısı kişi istirahat halindeyken kalbin, normalden daha hızlı attığı yaygın bir kalp ritmi bozukluğu türüdür. Dikkat edilmediği taktirde ileride daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Haberimizde taşikardinin ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve tedavisinin nasıl yapıldığına değiniyoruz.

Taşikardi nedir, sebepleri nelerdir

Taşikardi ya da diğer adıyla kalp çarpıntısı kişi istirahat halindeyken kalbin, normalden daha hızlı attığı yaygın bir kalp ritmi bozukluğu türüdür. Dikkat edilmediği taktirde ileride daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Haberimizde taşikardinin ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve tedavisinin nasıl yapıldığına değiniyoruz.

28 Şubat 2020 Cuma 00:11
Taşikardi nedir, sebepleri nelerdir


Taşikardi, kalbin hızlı çarpması veya kalp çarpıntısı olarak kendini gösteren bir kalp rahatsızlığıdır. Kalbimizin atış hızı egzersiz, stres, travma veya hastalıklara karşı fizyolojik bir reaksiyon olarak artması normaldir ve genelde ciddi bir durum olarak görülmez. Bu, kalbin doğal kalp uyarısını sağlayan ve sağ kulakçıkta bulunan sinüs düğümünün normalden daha hızlı elektrik sinyalleri göndermesi nedeniyle olur. Kalp atım hızı artmıştır, fakat burada ritim bozukluğu vardır diyemeyiz. Ancak taşikardilerde kalbin, dinlenme sırasında normalden daha hızlı atma durumu söz konusudur. Kalbin daha hızlı atmasından dolayı da, kalp kaslarının oksijene olan gereksinimi artar. Bu durum uzun sürerse, oksijen yetersizliğine bağlı miyokard hücreleri ölebilir ve bunun sonucunda da kalp krizi yaşanması söz konusu olabilir.

Taşikardi nedir?

Vücudun dinlenir halde ya da herhangi bir efor sarf etmezken kalp ritminin artmasına ya da bozulmasına taşikardi denir. Normalde bir yetişkin için ortalama kalp hızının 60 ile 100 arasında seyretmesi normal olarak kabul edilirken taşikardi durumunda ortalama 140 seviyelerine çıkar. Altta yatan nedenlere dikkat edilmediğinde ve düzenli kontrol altında tutulmadığında inme, kalp krizi, ani kalp durması ve ölüm riski gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sebepleri Nelerdir?

Kesin olarak nedeni tam olarak saptanamıyor. Fakat genellikle kalbin pompalama hareketini kontrol eden normal elektriksel uyaranlardaki bir bozulmadan kaynaklandığı söylenebilir. Aşağıdaki diğer durumlar da taşikardinin sebepleri arasında gösterilebilir:

Sigara ve kafeinli içecekler

İlaçların yan etkileri

Kalbin bazı doğumsal anomaliler

Anemi(kansızlık)

Kalp tümörleri

Koroner arter rahatsızlığı

Tiroid bezinin fazla çalışması

Çok fazla alkol tüketmek ve uyuşturucu madde kullanımı

Hipertansiyon

Belirtileri nelerdir?

Nabzın hızlanması

Baş dönmesi

Nefes darlığı

Göğüs ağrısı

Bayılma

Geçmeyen kalp çarpıntısı

Tedavisi Nasıl Olmalı?

Taşikardi de öncelikle bozukluğa sebep olan faktör tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin sigaradan sonra taşikardi yaşıyorsanız, sigarayı bırakarak veya tüketimini azaltarak bu rahatsılıktan kurtulabilirsiniz. Ya da kalıcı strese bağlı ritim bozukluğu yaşıyorsanız stres kaynağından uzaklaşmanız ya da stres etkisini azaltacak destek almanız da taşikardinin önüne geçmenizi sağlayabilir. Ayrıca hem taşikardi hem de diğer kalp damar hastalıklarının erken teşhis edilebilmesi için senede bir ya da iki kontrole tabi tutulmanız gerekiyor.  Tedavide kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır:

 Vagal manevra: Vagal sinir, kalp atış hızını düzenler. Bu siniri etkileyen manevralar yoluyla kalp atış hızı yavaşlatılabilir. Vagal manevra doktorların hastaları elleriyle yönlendirerek ilaç kullanmadan uyguladıkları bir tedavi yöntemidir. Vagal manevralar arasında öksürük, ıkınma ve kişinin yüzüne bir buz torbası yerleştirmek bulunur.

Antiaritmik ilaç tedavisi: Antiaritmik ilaçlar ağız yoluyla veya enjeksiyonla uygulanabilir. Normal bir kalp atışının geri kazanılmasına yardımcı olurlar. Normal kalp ritminin elde edilebilmesi için birden fazla antiaritmik ilaç kullanımı gerekebilir.

Kardiyoversiyon:Taşikardi tedavisinde en az tercih edilen yöntem kardiyoversiyon ya da diğer adıyla elektroşok yöntemidir. Burada kaşıklar veya göğüse yapıştırılan bantlar yoluyla kalbe elektriksel şok uygulanır. Akım, kalpteki elektriksel sinyalleri etkiler ve normal kalp ritmini geri döndürür.

Defibrilasyon:Hastada nabzın alınamadığı yaşamı tehdit eden aritmilerin acil tedavisinde kullanılır. Özellikle de ventriküler fibrilasyon ve vücuda kan pompalanmasının  olmadığı ventriküler taşikardide tercih edilir.

Taşikardi önlenebilir mi?

Yapılabilecek bazı basit uygulamalar ile taşikardi olasılığını kendimizden uzaklaştıabiliriz.

Meditasyon, nefes egzersizleri, yoga, açık havada vakit geçirmek, spor yapmak gibi gevşeme egzersizleri

Tütün ürünleri, kokain, esrar gibi uyuşturucu maddeler, bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları,kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler, bazı psikiyatrik ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları gibi maddelerin alımını azaltarak riskleri azaltabiliriz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81