Tarhana çorbasıyla ilgili şaşırtan uyarı

Sonbahar ayları gelirken Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhana hakkında uzmanlar şaşırtan açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

Tarhana çorbasıyla ilgili şaşırtan uyarı

Sonbahar ayları gelirken Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhana hakkında uzmanlar şaşırtan açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

06 Eylül 2020 Pazar 10:59
Tarhana çorbasıyla ilgili şaşırtan uyarı

Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından biri olan tarhana hakkında önemli açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, tarhananın ana maddelerine dikkat çekerek, ‘Tarhananın ana maddesi buğday unu, yoğurt, domates ve çeşitli baharatlardan oluşuyor. İçilmemesi gerektiğinin temelinde de aslında buğday unu yatmaktadır. Türk mutfağının geleneksel ürünü olan tarhanada eskiden kullanılan un ile günümüzde kullanılan buğday unu arasında çok büyük farklar var. Diyabet, obezite gibi çeşitli hastalıkların artmasında basit karbonhidrat haline dönüştürülmüş, kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun, tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır’ dedi.

‘GASTRİTİ VE DİYABETİ OLANLAR TÜKETMEMELİ!’

Tarhananın güneşin altında geleneksel yöntemlerle kurutulan bir besin olduğunu belirten Dyt. Gençyürek, ‘Güneşte kurutulma sırasında da kullanılan sebze ve baharatlar itibariyle besin değeri kayıplarına uğramaktadır. Buğday ununun yoğunluğu glikoz seviyesinde dengesizlikler meydana getirebilir. Hipoglisemisi olan kişiler için de bir risk faktörüdür. Kan şekerinin hızlı yükselmesiyle birlikte aynı zamanda hızlı düşüşler de söz konusudur. Bu nedenle hipoglisemisi olan, fazla kilosu olan ve diyabet hastaları için tehlikeli olabilir. Tarhana çorbasını gastriti olan kişilere de önermiyoruz çünkü içerisinde asidik olan domates ve çeşitli baharatları bulunduruyor’ dedi.

‘TARHANAYI RUŞEYM EKLEYEREK TÜKETİN’

Tarhananın kış çorbası olarak bilindiğini ancak yaz aylarında da tüketildiğini belirten Gençyürek, ‘Hem sebzenin bol olması nedeniyle hem de güneşte kurutma yöntemi kullanıldığından yazın muhafaza edilip, kışın tüketilir. Tarhananın yapım aşamasında beyaz un yerine tam buğday unu kullanılabilir. Hemen hemen herkesin evinde tarhana bulunmaktadır. Evimizdeki tarhanaların içine de rüşeym ekleyerek besin değerini artırabiliriz. Rüşeymi de pişirme aşamasında değil, tarhanamızı yaptıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyerek yapmalıyız. Böylece hem lif açısından zengin hem de içerdiği vitamin ve mineral açısından değerlerini artırabiliriz’ ifadelerini kullandı.

HASTALARA ET SUYU ÇORBASI ÖNERİSİ

Kişiden kişiye ve hastalığa göre içilmesi gereken çorbaların değişebileceğini vurgulayan Gençyürek, ‘Genel olarak et suyu çorba, tavuk suyu çorba, mercimek çorbası, yoğurtlu çorbalar tüketebiliriz. Buğday çorbası ise sağlıklı bireyler tüketebilir, diyabeti ve fazla kiloları olanlar ise pirinçli bir yayla çorbası tüketmemeli’ diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81