Passiflora çaylarının faydaları nelerdir?

Pasiflora bitkisi, bitki çayları içinde insanı sakinleştiren, sinir stresi gideren bitki olarak bilinmektedir. Peki pasifloranın bilinmeyen faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım…

Passiflora çaylarının faydaları nelerdir?

Pasiflora bitkisi, bitki çayları içinde insanı sakinleştiren, sinir stresi gideren bitki olarak bilinmektedir. Peki pasifloranın bilinmeyen faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım…

27 Nisan 2021 Salı 12:55
Passiflora çaylarının faydaları nelerdir?

Passiflora son günlerin popüler bitkileri arasındadır. Özellikle bitkinin faydaları nedeniyle kullanımı önemlidir. Sizlerde passiflora hakkında detaylı bilgi edinerek, rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sizlere Passiflora çayı nasıl yapılır, Passiflora bitkisinin yararları nelerdir? Çarkıfelek bitkisi nasıl kullanılır konusunu detayları ile derledik.

Passiflora bitkisi içeriğindeki chrysin ve benzoflavone ile beyindeki GAMA (gama aminobütrik asit) hormonunu arttırmaya destek olur. Sinir ve stresi giderir. Uyku problemleri tedavisine de iyi gelir.

PASSİFLORA (ÇARKIFELEK) NEDİR?

Passiflora aynı zamanda çarkıfelek bitkisi olarak da bilinmektedir. Çarkıfelek ismi ile bilinen meyveye de sahip bir bitkidir. Faydaları fark edildikçe popüler hale gelen passiflora anavatanı Güney Amerika'dır. 1600 lü yıllarda İspanyol misyonerler tarafından çarkıfelek adı verilmiştir. Yenilebilir sarı renkli tatlı meyveleri bulunmaktadır. Bitkinin 400 üzerinde farklı türü olduğu bilinmektedir.

PASSİFLORA'NIN FAYDALARI

Passiflora çayında bulunan kesretin ve kaempferol denilen fitokimyasal ve alkaloidlerin, psikolojik sağlığı iyileştirdiği, vücutta olan stres hormonunu azalttığı bilinmektedir. Böylece, kişi daha pozitif hissedip daha az stresli olur.

Passiflora bitkisi passifloraceae bitki ailesinden olan başta sakinleştirici dinginleştirici özelliği olmak üzere sağlık için faydası saymakla bitmeyen muhteşem bir bitkidir. Bu makalemizde Passiflora bitkisinin sağlık için faydalarından bahsedeceğiz.

Keşfedildiği Güney Amerika'da yüzyıllardır bu bitkinin şifalarından faydalanılmaktaydı. Arkeolojik bulgular bitkinin ve meyvesinin tedavi amaçlı olarak kullanıldığını ortaya koymaktadır. Çokça merak edilenpassifloranın faydaları ise;

- En güçlü özelliği doğal bir sakinleştirici olmasıdır.

- Özellikle anksiyete durumlarında kullanılmaktadır.

- Endişeleri azaltıcı etkisi bulunur.

- Zihninde sakinleşmesini sağlar.

- Parkinson hastalığındaki gibi sinirsel nöbetleri önler.

- Kilo verme üzerinde olumlu etkileri bulunur.

- Kronik uykusuzluklarda kullanılır.

- Ayrıca sinirsel kaynaklı uykusuzluklarda da kullanılmaktadır.

- Zona hastalığında duyulan ağrıların hafiflemesine yardımcıdır.

- Adet dönemi sancılarını hafifleterek bu dönemi daha sakin geçirmenizi sağlar.

- Karaciğer sağlığı içinde önemli bir bitkidir.

ÇARKIFELEK BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?

Günümüzde doğal şifalardan faydalanmak isteyenlerin kaygı, uykusuzluk ve strese karşı en çok kullandıkları bitkilerdendir. Doğal sakinleştirici özelliği olan çarkıfelek bitkisi nasıl kullanılır da oldukça merak edilmektedir. Bitkiyi kapsül, tablet gibi yöntemlerle alabileceğiniz gibi çay olarak da tüketebilirsiniz. Farklı formlarda tüketebileceğiniz çarkıfelek bitkisinin çayını taze demleme olarak kullanmalısınız. Her tüketim için yeni çay demlenmesi önemlidir. Farklı formlardan size uygun yöntemi seçerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.

PASSİFLORA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulmuş toz halinde kolayca bulabileceğiniz bitkinin çayını kolaylıkla demleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Bir tutam çarkıfelek bitkisini bir fincan sıcak suya bırakın. Fincanın ağzını kapatarak yaklaşık 10 dakika bekletin. Sonrasında süzerek çayınızı tüketebilirsiniz. Çarkıfelek bitki çayını kaynatmadan demleme yapmanız önemlidir. Ayrıca her defasında tüketeceğiniz kadar taze olarak demleyiniz. Çarkıfelek çayını gün içinde 3 fincan tüketebilirsiniz. Uyku problemleri olanların yatmadan 1 saat önce 1 fincan içmeleri yeterli olmaktadır.

- 1 tatlı kaşığı passiflora otunu bir bardak kaynar suya koyun.

- 10-15 dakika demleyin.

- Süzdükten sonra her gün birkaç sefer bu çaydan tüketin.

ÇARKIFELEK BİTKİSİNİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bitkinin bilinen yan etkileri yoktur. Fakat tüketimde ölçüyü kaçırmamak gereklidir. Eğer çayını kullanıyorsanız 3 fincanın üzerine çıkmayınız. Tablet ya da kapsül formlarında ise doktor ve eczacınızın tavsiyelerine uyunuz. Antidepresan ilaçları kullanıyorsanız çarkıfelek bitkisini tüketmeyiniz. Ayrıca kronik hastalıkları olanların, hamilelerin doktoruna danışmadan hiç bir bitki çayını kullanmamaları önemlidir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81