Omuz ağrısının nedeni bu olabilir!

Omzunuzda ileri gelen ve sık sık tekrarlayan omuz ağrılarınızın nedeni donuk omuz sendromu olabilir. Peki, omuz ağrısı nedir? Donuk omuz sendromu nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylara haberimizin içeriğinde ulaşabilirsiniz…

Omuz ağrısının nedeni bu olabilir!

Omzunuzda ileri gelen ve sık sık tekrarlayan omuz ağrılarınızın nedeni donuk omuz sendromu olabilir. Peki, omuz ağrısı nedir? Donuk omuz sendromu nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylara haberimizin içeriğinde ulaşabilirsiniz…

25 Nisan 2020 Cumartesi 22:19
Omuz ağrısının nedeni bu olabilir!

Omuz ağrıları, hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Basit hareketleri yaparken dahi güçlük çekiyorsanız donuk omuz sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Sinsi ilerleyen bir rahatsızlık olan donuk omuz sendromu, bir anda ortaya çıkabildiği gibi, herhangi bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Çoğu zaman kadınlarda görülen bu rahatsızlıkta diyabet hastalığı en önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.

OMUZ AĞRISI NEDİR?

Omuz ağrısı, genellikle kemikleri saran ve hareket etmesini sağlayan yumuşak doku zedelenmelerinden ileri gelmektedir. Omuz sıkışma sendromu olarak bilinen subakromial impingement, omuz ağrısı nedenleri arasında en sık görülenidir. Kolun baş seviyesinin üzerine kaldırılmasıyla gerçekleştirilen uzanma ve cam silme gibi hareketler ile meydana gelen omuz sıkışması, omuz bölgesinde yer alan tendonların, yine bu bölgede bulunan kemik yapılarının arasına sıkışması sonucu görülür.

Omuz ekleminden meydana gelen ağrıların yanı sıra farklı bölgelerde oluşan rahatsızlığa ait yakınmaların, bu bölgede hissedilmesinden dolayı da omuz ağrısı görülebilir. Omuz sinirlerinde oluşan iltihaplanma, dolaşım bozuklukları, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, boyun fıtıkları, iç organlarda bulunan sistemik hastalıklar, torasik çıkış sendromu, tümör varlığı, diyabet, tüberküloz ve fibromiyaljiye bağlı olarak gelişen birçok sağlık sorunu da omuz bölgesinde ağrı hissedilmesine yol açar.

OMUZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Birçok neden omuz ağrısına neden olabilir. Omuz ağrısı, sık görülen eklem ağrıları arasında yer alsa da ağrının yeri, tipi ve şiddeti diğer bulgularla beraber detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Hastanın öyküsüne göre doktor, fiziksel muayenenin ardından ek tetkikler isteyerek ağrıya sebep olan durumu ortaya çıkarır ve uygun tedaviyi uygular. Sıklıkla karşılaşılan omuz ağrısı sebepleri arasında şunlar yer almaktadır:

Bursit: Kesecik iltihabı olarak da bilinen bu rahatsızlık, kemik ve yumuşak doku arasında bulunan ve sürtünmenin azalmasına neden olan, içi sıvı dolu keseciklerin iltihaplanması ile oluşur.

Fibrozit: Kötü bir vücut duruş ile omuz ekleminin kullanılması sonucu kasların gevşeyememesinden ileri gelen ağrı ve uyuşma olarak tanımlanır.

Donuk Omuz: Omuz hareketinin sınırlanması ile ortaya çıkan omuz eklem kapsülünün sertleşmesi ile ağrı meydana gelir. Farklı nedenlerden oluşan omuz ağrısına bağlı olarak kişinin omzunu uzun süre boyunca hareket ettirmemesinden ileri gelmektedir.

Romatizma: İltihaplı romatizmaların hemen hepsi omuzu etkilemektedir. Romatizma nedeniyle omuzda şiddetli ağrılar meydana gelir.

Omuz Çıkıkları: Kemik uçlarının zorlanmasına sebep olan travmaların sonucunda omuz ekleminde ağrı meydana gelir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kasların zorlanması ve ters hareketlere bağlı olarak ortaya çıkan omuz ağrıları kısa sürede kendiliğinden iyileşirken, 2 günden fazla süren omuz ağrılarında iyileşme olmaması durumunda doktora başvurmak gerekir. Omuz ağrısı tedavisinde bazı durumlarda basit ağrı kesici ilaçlar yeterli olurken, bazı vakalar multidisipliner bir yaklaşım gerekir.

OMUZ AĞRISINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

  • Omuzu zorlayacak hareketlerden ve ağır yük kaldırmaktan uzak durulmalı.
  • Özellikle araç içerisinde klimanın üflediği soğuk havanın direkt olarak vücudunuza gelmesi engellenmeli.
  • Uzun süre kolların baş seviyesinin üstünde tutulması gereken hareketlerden kaçınılmalı.
  • Oturma pozisyonunda kollar dirsek bölgesinden desteklenmeli.
  • Günde birkaç defa kolları sırt bölgesine ve enseye yerleştirerek egzersiz yapılmalı.
  • Düzenli olarak sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81