Kovid-19 çocuklarda da ölümcül seyrediyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk görüldüğü dönemlerde çocuklarda ve gençlerde neredeyse hiç etki göstermiyordu. Ancak bu durum şimdilerde böyle değil. Karşılaşılan vakalar koronavirüsün artık çocuklarda da ağır seyredebiliyor.

Kovid-19 çocuklarda da ölümcül seyrediyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk görüldüğü dönemlerde çocuklarda ve gençlerde neredeyse hiç etki göstermiyordu. Ancak bu durum şimdilerde böyle değil. Karşılaşılan vakalar koronavirüsün artık çocuklarda da ağır seyredebiliyor.

05 Ekim 2020 Pazartesi 02:10
Kovid-19 çocuklarda da ölümcül seyrediyor

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kovid-19 salgınında yetişkinler kadar olmasa da çocuklarında hastalığı ağır geçirip yaşamını yitirebildiğini belirterek konuya ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Ceyhan, yaptığı açıklamada çocukları virüsten korumak için kreşe ve okula gitmelerinin kontrol altına alınması gerektiğinin üzerinde duruyor.

KOVİD-19 GENELLİKLE 65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIKLARI VURUYOR

Bunu yanı sıra Ceyhan, Kovid-19 salgınında 65 yaş üstü bireylerin ve kronik hastalığı olan kişilerin bu hastalığı çok daha ağır geçirdiğini ve hayati risklerinin diğer bireylere göre daha yüksek olduğunu hatırlattı.

ÇOCUKLARIN DA KRONİK HASTALIKLARI OLABİLİYOR

Çocuklarda da kanser, diyabet, böbrek, akciğer, karaciğer, kalp gibi kronik hastalıklar olabileceğini ve bununda büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Ceyhan, ‘Salgının başlangıç döneminde yapılan çalışmalar yanıltıcı oldu. Çünkü çocukların bulaştırmadığı ya da daha az bulaştırdığı ifade edildi. Halbuki dünyada kısıtlamaların olduğu ortamda çocuklar zaten dışarı çıkamadıkları için bulaştırma şansı yoktu.

Ne zaman ki kreş ve anaokulları açıldı, durumun öyle olmadığı anlaşıldı. Çocuklar da virüsü en az yetişkinler kadar bulaştırabiliyor. Oran olarak yetişkinler kadar olmasa bile çocuklar da ağır hastalık geçirebiliyor ve ölebiliyorlar’ dedi.

‘ÇOCUKLARA HİÇBİR ŞEY OLMAZ, ÇOCUKLAR AZ BULAŞTIRIYOR DÜŞÜNCESİ YANLIŞ’

Prof. Dr. Ceyhan, Kovid-19’un çocuklar üzerindeki etkisine dair bilimsel araştırma yaptıklarını belirterek şu bilgileri paylaştı:

‘Hacettepe Üniversitesi ile Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından takip edilen 220 Kovid tanısı alan çocuk üzerinde çalışma gerçekleştirildi. 220 çocuğun 6'sının uzun süre yoğun bakımda tedavi gördüğü, 2'sinin de hayatını kaybettiği belirlendi. Araştırma ile çocuklara hiçbir şey olmaz, çocuklar az bulaştırıyor düşüncesinin yanlış olduğunun altı çizildi. Hatta okullar açıldığında yapılan çalışmalarda çocukların hastalanma ve bulaştırma riskinin daha da arttığını göreceğiz.

ABD’DE KREŞLER AÇILINCA VAKALAR ARTTI

ABD'de 2 Nisan'da bütün kreş ve okullar kapalıyken yapılan çalışmada, ülkedeki bütün vakaların sadece yüzde 2'sinin çocuk olduğu, 6 Ağustos'ta yapılan değerlendirmede ise bu oranın yüzde 9,1'e yükseldiği saptandı. Çünkü orada da henüz okullar açılmadı ama kreşler açık.’

‘OKULLARIN AÇILMASINA YÖNELİK BİR EYLEM PLANI YAPILMALI’

Okulların hastalık için her zaman risk taşıdığını, bunun sadece pandemiyle ve okullara özel bir durum olmadığını belirten Ceyhan, fiziksel mesafe ne kadar bozuluyorsa, bağırmak, yüksek sesle konuşmak, maske takmamak gibi riski artıran aktiviteler varsa ve temas uzayan temas süresi gibi durumlar söz konusuysa o yerlerin yüksek riskli alanlar olduğunun altını çizdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81