Kadın sağlığında probiyotikler ne kadar etkili?

Prebiyotikler son zamanlarda uzmanlar tarafından sık dile getiriliyor; sindirim sisteminden kilo kontrolüne, insülin direncinden karbonhidrat emilimine kadar pek çok açıdan faydaları var. Sağlıklı prebiyotiklerin kadın sağlığı üzerindeki olumlu etkileri onu vazgeçilmez gıda maddesi haline getirmektedir.

Kadın sağlığında probiyotikler ne kadar etkili?

Prebiyotikler son zamanlarda uzmanlar tarafından sık dile getiriliyor; sindirim sisteminden kilo kontrolüne, insülin direncinden karbonhidrat emilimine kadar pek çok açıdan faydaları var. Sağlıklı prebiyotiklerin kadın sağlığı üzerindeki olumlu etkileri onu vazgeçilmez gıda maddesi haline getirmektedir.

26 Ocak 2021 Salı 17:06
Kadın sağlığında probiyotikler ne kadar etkili?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Recai Pabuçcu prebiyotiklerin kadın üreme sağlığındaki önemini anlattı.

Prebiyotikler sebzelerde, meyvelerde ve karbonhidratlarda bulunan bir bileşendir. Bağırsak florasında bulunan faydalı organizma ve organizmaları harekete geçirerek bağırsağın normal ve sağlıklı çalışmasını destekler. Ancak karbonhidratların emilimini dengeler ve insülin direncinin azalmasına yardımcı olur. Prebiyotiklerin kadın sağlığı üzerindeki olumlu etkileri (sadece faydalara güvenmek değil) göz ardı edilemez. Sadece dişi üreme sistemine iyi gelmez, aynı zamanda genel bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.

VAJİNAL ENFEKSİYONU ENGELLİYOR

Diğer organlardan farklı olarak, dişi üreme organlarının vajinasında bakteriler zararlı bakterilerle savaşmada rol oynarlar. Bu, bakterilerin vajinada çoğalmasını önler ve diğer bakteriler de enfeksiyonlara neden olabilir. Asidik ortamda çoğalma kabiliyetine sahip olan Lactobacillus adlı bakteriler vajina sağlığının korunmasında çok önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle vajina duvarındaki östrojen nedeniyle depolanan glikojen önce şeker, ardından laktik asit olur. Bu asidik madde sayesinde vajina için gerekli asidik ortam sağlanırken aynı zamanda laktik asit bakterileri de artar. Laktobasil herhangi bir nedenle azaltılırsa vajinadaki asit dengesi bozulur ve enfeksiyon meydana gelebilir. Bu nedenle laktobasil yönünden zengin prebiyotiklerin tüketimi vajina sağlığı için çok önemlidir.

DOĞAL DENGEYİ KORUYOR

Lactobacillus, özellikle 'serebrobacteria' adı verilen faydalı bakteriler, prebiyotikler yoluyla vücuda girebilir ve vajinadaki asidik ortam nedeniyle çoğalabilir. Bu noktada Lactobacillus acidophilus kombinasyonu vajinanın doğal dengesinin korunmasına yardımcı olur. Yararlı mikroorganizmalar sadece vajinal enfeksiyonlar için çok etkili değil, aynı zamanda üreme sağlığının korunmasında da çok etkilidir. Son zamanlarda, özellikle rahim tabakasında bulunan yararlı mikroplar azalırsa veya zararlı organizmaları artarsa, kürtaj ve IVF başarısızlıklarına ilişkin veriler artmaktadır. Bu amaçla, yararlı laktobasillerle desteklenerek üreme dengesi korunabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE DE ETKİLİ

Prebiyotikler vajina sağlığı için oldukça faydalıdır ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ancak hastalıkları önleyebilir ve vücutta doğal denge sağlayabilir. Prebiyotikler ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Prebiyotikler, kadın üreme organı vajinada enfeksiyon oluşumunu önlüyor ve doğal dengenin korunmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında da önemli bir rol oynuyor.

Bu yüzden, bağışıklık sistemi zayıf ve kolayca hastalığa yakalanan insanların mutlaka prebiyotik açısından zengin besinleri tüketmesi gerekiyor.Yakın gelecekte üreme sağlığı için de uygun formüllü takviyeler kullanılabilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81