Her derde deva: Kiraz sapı!

Evlerimizden eksik etmediğimiz ve meyvesini çok sık tükettiğimiz kirazın sapı ne işe yarar? Kiraz sapının bilinmeyen faydaları nelerdir? Kiraz sapının sağlığa yararları nelerdir? Tadı damakta bırakan kiraz sapının faydaları saymakla bitmiyor. İşte kiraz sapının bilinmeyen faydaları...

Her derde deva: Kiraz sapı!

Evlerimizden eksik etmediğimiz ve meyvesini çok sık tükettiğimiz kirazın sapı ne işe yarar? Kiraz sapının bilinmeyen faydaları nelerdir? Kiraz sapının sağlığa yararları nelerdir? Tadı damakta bırakan kiraz sapının faydaları saymakla bitmiyor. İşte kiraz sapının bilinmeyen faydaları...

16 Mayıs 2021 Pazar 15:17
Her derde deva: Kiraz sapı!

Kiraz sapının bilinmeyen faydaları nelerdir? Kiraz sapının sağlığa yararları nelerdir? Kiraz saplarının sağlığa faydaları arasında prostat hipertrofisine, denge idrara çıkmasına neden olan, kadınların adet dönemlerinde ödem artışına, toksin giderici olarak, dolaşım bozukluğuna, idrar kaçırmaya bağlı idrar kaçırma gibi faydalara sahip bir bitki sayılabilir. İşte, kiraz sapının faydaları ve besin değeri…

KİRAZ SAPININ FAYDALARI NELERDİR?

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/image/QgCXYZE1aeJRtGGePzI6YJTBNN7Kabhn-body.jpg
 

Kiraz kadar sapı da sağlığa çok faydalıdır. Kiraz sapı prostat ağrısından kurtulmanıza yardımcı olurken, kadınların regl döneminde yaşadıkları ödemi atmalarını sağlar. İdrar söktürücü etkisi olan kiraz sapının toksin attırıcı etkisi vardır.

- Kiraz sapı sakinleştirir, idrar sökücüdür ve vücutta oluşan susuzluğu giderir.

- Böbreklere oldukça yararlı olan kiraz sapı böbrekleri ve kanı temizler. Böbrek taşı oluşumunu geciktirir.

- Kolesterolün düşmesine yardımcı olan kiraz sapı vücutta biriken fazla suyun atılmasını sağlar.

- İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen kiraz sapı karaciğere çok fazla yarar sağlar. Ayrıca kilo vermek isteyenler kiraz sapının suyunu içebilirler.

- Kiraz sapı vücuttaki tuz dengesini bozmadan fazla suyu atar ve kanı sulandırır. Bu sayede damarların tıkanmasını önler. Kalp-damar rahatsızlıklarının önüne geçer. Kalbin daha iyi çalışmasını sağlayan kiraz sapı damarların içten yağlanmasını geciktirir.

- Susuzluk kaynaklı sorunları giderir

- Böbrekler için faydalıdır

- Kanı temizler

- Böbrek taşı oluşumunu geciktirir

- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

- Fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur

- Karaciğer için faydalıdır

- Kilo vermesine yardımcı olur

- İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir

Ödeme karşı faydaları

Deri, bacaklar, kollar ve ayak bileği dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ödem oluşabilir. Kiraz, idrara çıkma yoluyla vücudunuzu detoks eder ve böylelikle ödemi önler. Adet döngüsünden kaynaklanan şişkinlik, toksinleri uzaklaştırma özelliği sayesinde kiraz sapları ile tedavi edilebilir.

Böbrek Sağlığını İyileştirir

Kiraz sapları, böbrekleri arındıran zengin bir anti-enflamatuar özellik kaynağıdır. Böbrek taşı ve yumrularının tedavisinde de faydalıdır. Kiraz kuyruklarında, böbrek sağlığını iyileştiren diüretik özelliklere sahip olan potasyum tuzlarının yanı sıra uçucu yağlar bulunur. Ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir ve tüm vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

İdrar Yolu Enfeksiyonunda (İYE) Yararlıdır

Zararlı bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken ağrıya neden olur. Kiraz saplarının iltihaplanmayı önleyici, septik önleyici ve temizleyici özellikleri İYE'ye karşı savaşır. Vücudunuza sakinleştirici bir etki veren iyileştirici ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kiraz sapları kilo vermede faydalıdır. Vücudunuzdaki tüm toksinleri ve yağları gideren önemli bir detoksifikatördür. Kiraz kuyruklarının müshil özellikleri de vardır, bu da size düzgün bir bağırsak hareketi sağlar.

Romatizmaya İyi Gelir

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/image/op6TlnVutJblSCJIGMV006NknjUC5JmE-body.jpg

Kiraz sapları romatizmaya faydalıdır; eklemler, tendonlar, bağlar, kemikler ve kaslarla ilgili her iki hastalık. Eklemleri, tendonları güçlendiren ve ayrıca serbest radikalleri yok eden anti-enflamatuar özelliklere ve flavonoidlere sahiptir.

REGL DÖNEMLERİNDE NASIL FAYDA SAĞLAR

Kadınlar regl dönemlerinde kurutulmuş kiraz sapını kaynatıp suyunu içerlerse vücutlarında ve özellikle yüzlerinde oluşan şişlik azalır. Dolaşımı artırıcı özelliği bulunan kiraz sapı vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.

AĞRILARA KİRAZ SAPI BANYOSUYLA SON

Eğer gözleriniz şişiyorsa ve ayaklarınız ağrıyorsa kiraz sapı banyosuyla ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. 4 tutam kiraz sapını 3 litre suda 10 dakika kaynatın. Kaynayan suya 20 gram çubuk tarçın ve 5 gram ıhlamur ekleyin. 5 gram ıhlamur yaklaşık 15-20 yaprağa denk gelecektir. Hazırladığını bu karışım cildinize iyi gelecek. Cildinizin nefes almasını sağlayacaktır. Hazırladığınız karışımı büyük bir kaba koyun ve ayaklarınızı 20-30 dakika kadar bu suda bekletin. Bu karışım sayesinde ağrılarınız azalacaktır.

KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/image/ibDrMSjBsCuz9qTT2zacYckUvi5BDFKd-body.jpg
 

Kiraz saplarını kullanmak için önce kurutmanız gerekir. Temiz bir kağıda yayın ve tamamen kurumaları için birkaç gün bekletin. Daha sonra bunları kağıt veya bez torbalarda saklayın.

Bir fincan çay için 2 çay kaşığı kurutulmuş kiraz sapına ihtiyacınız olacak, demleyin ve 10 dakika bekletin.

Kiraz sapı çayının sağlık açısından faydalarından yararlanmak için kahvaltı ve akşam yemeğinden önce 1 bardak içebilirsiniz. Aşırı tüketim vücudu susuz bırakabileceğinden aşırıya kaçmayın. Ayrıca ishal ve düşük tansiyonunuz varsa kiraz sapı çayı tavsiye edilmez.

Kirazları yıkadıktan sonra bol su ile yıkayın, birkaç gün gölgede kurutun. Küf oluşumunu önlemek için iyice kurutmak önemlidir. Saplar kuruduktan sonra büyük bir çay bardağı için 1 çorba kaşığı (10-15 adet) kullanabilirsiniz. Kiraz saplarını birkaç defne yaprağıyla birlikte büyük bir bardağa koyun ve kaynar su dökün ve 15 dakika demleyin. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı acı olabilir. Ekstra C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırmayı unutmayın.

1 litre suya bir avuç kiraz sapını dökün. Kiraz sapları kaynamaya başladığı zaman altını kısıp 5 dakika demlenmeye bırakın. Altını kapattıktan sonra kiraz sapı suyunu soğumaya bırakın. Soğuyan suyu süzerek cam bir şişeye doldurun. Hazırladığınız kiraz sapı çayını buzdolabında muhafaza edin. Regl dönemlerinde bu çayı günde 1 bardaktan fazla tüketmeyin.

Kiraz sapı çayı 3 gün boyunca korunabiliyor. 3 gün geçtikten sonra kalan çayı tüketmeyin. Sağlığınız açısından yeniden kiraz sapı çayı hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca yemeklerden önce ve yemeklerden 2 saat sonra içeceğiniz kiraz sapı çayı vücuttaki toksinleri atmanıza ve dolaşım bozukluğunu gidermeye yardımcı olacaktır.

KİRAZ SAPI KÜRÜ

4 avuç kiraz sapını alın ve yaklaşık 3 litre suda 10 dakika kaynatın.

2-3 tarçın çubuğu ve 20 ıhlamur yaprağı ekleyin

1 saat demlendirin ve sonra banyo suyu olarak kullanın. Sizi canlandıracak ve cildinizin nefes almasına izin verecektir.

Bu karışımı küçük bir küvete koyun ve ayaklarınızı 20 dakika içinde tutun. Bu topuk ağrıları geçecek ve daha hafif hissedeceksiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81