Gizli şekerin 13 belirtisi

Hem genetik yatkınlıktan hem de yaşam tarzına bağlı olarak gelişen şeker hastalığı yaygın görülen bir hastalıktır. Peki, gizli şeker nedir? Gizli şekerin belirtileri nelerdir? Gizli şeker nasıl kontrol altına alınır? Gizli şeker nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

Gizli şekerin 13 belirtisi

Hem genetik yatkınlıktan hem de yaşam tarzına bağlı olarak gelişen şeker hastalığı yaygın görülen bir hastalıktır. Peki, gizli şeker nedir? Gizli şekerin belirtileri nelerdir? Gizli şeker nasıl kontrol altına alınır? Gizli şeker nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

12 Ekim 2020 Pazartesi 16:49
Gizli şekerin 13 belirtisi

İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, gizli şekerin önemli belirtilerine değinerek, ‘Eğer bir kişinin kan şekeri düzeyi normal orana göre yüksek ancak diyabet teşhisi koymak için yeteri kadar yüksek değilse kişide gizli şeker var demektir. Pre-diyabet olarak adlandırılan gizli şeker genel olarak diyabetin oluşmasından önceki dönemi kapsar. Daha çok obez ve kilolu kişilerde görülen gizli şekerde insülin direnci problemi çözüme kavuşturulamazsa gizli şekerin Tip 2 diyabete dönme riski artıyor’ dedi.

GİZLİ ŞEKERİN BELİRTİLERİ NELER?

İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, gizli şekerin belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Bir anda çok fazla kilo alma ve verme,

Tatlı yeme isteğinin artması,

Sürekli aç hissetme,

Şeker düşmesi,

Gündüzleri uyuklama,

Sinirlilik ve öfke problemleri,

Görmede bulanıklık,

Halsizlik ve yorgunluk,

Huzursuzluk,

Depresyon,

Sabah zor uyanma,

Artan susuzluk hissi,

Gebelikte kan şekerinin bozulması.

TEŞHİS NASIL KONULUR?

Gizli şekerin tespit edilebilmesi için kan şekeri ya da oral glikoz tolerans testi (OGTT) yapılabilir. Bu testlerin yapılabilmesi için kişinin tüm gece aç kalması gerekir. Söz konusu açlık kan şekeri olduğunda kahvaltı öncesi kan şekeri ölçülür. OGTT'de ise açlık ve glikozdan zengin içecek içilir ve iki saat sonra tekrar şeker ölçümü yapılır.

KİMLERDE GİZLİ ŞEKER GÖRÜLEBİLİR?

Gizli şekerin en önemli belirtisi bir anda gelişen acıkmadır. Gizli şekeri olan kişinin ilk olarak öğünleri çoğalır daha sonra öğünlerinin arasındaki zaman kısalmaya başlar. Çünkü çok çabuk acıkmaya başlar. Öğün araları 4-4,5 saatten 2-3 saate düşer. Açlık şiddeti artan kişi düşen kan şekerini yükseltip kontrol altına alabilmek için tatlılara yönelmeye başlar. Gizli şeker görülebilecek kişiler arasında:

Fazla kilo sorunu olanlar,

Ailesinde diyabet öyküsü olan kişiler,

Bel çevresi genişliği erkeklerde 102 kadınlarda 88 santimin üzerinde olan kişiler,

Trigliserid düzeyi yüksek olan kişiler,

HDL kolesterol düzeyi düşük olan kişiler,

Hipertansiyon hastaları yer almaktadır.

GİZLİ ŞEKER TESTİNİ KİMLER YAPTIRMALI?

40 yaşın üstü bireyler,

Vücut kitle indeksi 25'in üstünde olan kişiler,

Yukarıda yer alan risk faktörlerinden biri ya da birkaçını taşıyan herkesin gerekli testleri yaptırması gerekir.

Gizli şeker hastası olan kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski çok daha yüksektir.

Gizli şekerin en önemli özelliği hem diyabete dönmesi hem de başka hastalıklara yakalanma riskini arttırmasıdır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, gizli şeker hastası olan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını 2 kat fazla olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu risk diyabet hastalarında 4 kat artmaktadır. Eğer gizli şeker hastalığı erken teşhis edilirse, yaşam tarzı ve beslenmede yapılacak olumlu değişimlerle sağlanırsa bu riskler en aza indirilebilir.

GİZLİ ŞEKER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gizli şekerin tedavisini yaşam tarzı ve beslenme düzeni oluşturmaktadır. Buradaki amaç kan şekeri seviyesinin normal düzeyde tutmaktır. Bu kapsamda tamamen kişiye özel bir beslenme ve egzersiz programı hazırlanır. Kişinin daha sağlıklı beslenmesi, şekerden uzak durması, daha fazla hareket etmesi planlanır. Bu sayede diyabete yakalanma riski de azalır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81