Dikkat sizde de olabilir!

Duodenit nedir? Duodenit belirtileri nelerdir? Duodenit neden olur? Kronik duedenit nedir? Mide hastalıklarından biri olan duodenit konusunu derledik…

Dikkat sizde de olabilir!

Duodenit nedir? Duodenit belirtileri nelerdir? Duodenit neden olur? Kronik duedenit nedir? Mide hastalıklarından biri olan duodenit konusunu derledik…

20 Nisan 2021 Salı 23:07
Dikkat sizde de olabilir!

Bir bağırsak hastalığı olan duodenit hastaığı iltihaplanma ile ilgilidir. Gastrit ile de benzer ve bağlantılı olan bu hastalığı mutlaka bilmek gerekir. Peki, Duodenit nedir? Duodenit belirtileri nelerdir? Duodenit neden olur? Kronik duodenit nedir?

DUODENİT NEDİR?

Duodenit veya öteki bir ismiyle on iki parmak bağırsağı iltihabı duodenumda oluşan, ince bağırsağın başlangıcı olan iltihaptır. Oniki parmak bağırsağındaki iltihaplanma karın ağrısı, kanama ve öteki gastrointestinal semptomlara sebep olabilir. Duodenitlerin en sık karılaşılan nedeni Helicobacter pylori (H pylori) ismi verilen bir bakteri türü ile bağlantılı mide enfeksiyonudur. Bu organizma normalde duyarlı duodenal astarı asitli mide içeriğinden muhafaza eden mukus bariyerini bozar. Bu bariyerin kaybı bireyde kronik bir iltihaba ve duodenum ülserine sebep olur.

Birçok insana genç yaşta H pylori bulaşır, fakat semptomlar yetişkin yaşlara dek görülmez. Bazı insanlarda, H pylori enfeksiyonu duodenite sebep olur; tedavi edilmediği durumda duodenumda ülsere (açık yara) yol açabilir. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler),alkol veya tütün benzeri ilaçların uzun zaman ciddi biçimde ve uzun zaman kullanılması da duodenite sebep olur. Daha az yaygın olarak, Crohn hastalığı duodenite sebep olabilir. İşaretler aniden ortaya çıkarsa ve kısa bir zaman rahatsız edici olursa, akut duodenit, aylarca hatta senlerce uzun zaman boyunca ortaya çıkarsa kronik duodenit olarak isimlendirilir.

DUODENİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Duodenit belirtileri sabit ya da belirli bir periyod ekseninde ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca hastalığın izlediği yol kişiden kişiye de farklılık gösterir. Bu nedenle Duodenit belirtileri kişiden kişiye değişir. Duodenit bazı insanlarda kusma halinde kendisini gösterir. Bazı kişiler ise kusma sorunu yaşamadan mide yanması ya da mide bulantısı ile karşı karşıya kalabilirler.

DUODENİT NEDEN OLUR?

Duodenit, bir mantar, bakteri ya da viral enfeksiyon neticesinde oluşur. Duodenitin diğer nedenleri ise şu şekildedir;

Ağır bir hastalık geçirmek ya da stres ile karşı karşıya kalmak.

Aspirin veya steroid ilaç kullanmak.

Yoğun tütün ve alkol kullanımı.

Chron hastalığı

Radyoterapi

Mide ya da bağırsak yaralanmaları

Yanlışlıkla yutulan toksik nesneler

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81