Çocuklar uyurken neden sürekli üzerini açar?

Çocuklar vücut direncine bağlı olarak daha sık hastalanmakta. Özellikle bahar aylarında çocuğunuz uykusunda sürekli üzerini açıyorsa, bu durum bir hastalık habercisi olabilir.

Çocuklar uyurken neden sürekli üzerini açar?

Çocuklar vücut direncine bağlı olarak daha sık hastalanmakta. Özellikle bahar aylarında çocuğunuz uykusunda sürekli üzerini açıyorsa, bu durum bir hastalık habercisi olabilir.

16 Nisan 2021 Cuma 23:43
Çocuklar uyurken neden sürekli üzerini açar?

Çocuklar bünyeleri doğrultusunda sıkça hastalanabilirler. Özellikle kış aylarında, sıkça gribal enfeksiyon geçiren çocuklar, özellikle bahar aylarında da mevsimler hastalıklara karşı oldukça hassas oluyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, çocukların ve bebeklerin uyurken neden sürekli üzerlerini açtıklarına dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÇOCUKLAR UYURKEN NEDEN SÜREKLİ ÜZERİNİ AÇAR?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, "Çocuğun üzerinin açılmış olmasından çok terlemiş mi diye gözlemlemek doğrudur. Çok fazla örtünme ile gelişebilecek sıcaklıktan dolayı öksürmesi dikkate alınmalıdır" dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, anne ve babaları bebek ve çocuklarda görülen mevsimsel hastalıklara karşı uyararak şöyle devam etti:

‘Soğuğa bağlı olarak cildin kuruması ve direncinin zayıflaması, burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokularının kuruması, koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması, beslenmede daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelme ve hareketsizlik’ olarak sıraladı.

ÇOCUKLARIN ELLERİNİ SIK SIK YIKAMASI SAĞLANMALI

Çocuklarda görülen kış hastalıkları arasında grip, nezle, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sayılabileceğini dile getiren Çarman, şöyle devam etti: ‘Tedaviye erkenden başlanmazsa daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuklarda enfeksiyonların erken dönemde tedavi edilmemesi ya da gelişigüzel alınan antibiyotiklerle atlatılmaya çalışılması, kalp kası ve böbrekleri etkileyen romatizmal ateş ya da orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabilir.

Özellikle okula yeni başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmemiş olur. Çocukları kış hastalıklarından korunmak için; çocukların ellerini sık sık yıkamasını sağlanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bebekler emzirilmelidir.’

ÇOCUĞUN ÜZERİNE ÜŞÜR DİYE FAZLADAN ÖRTÜLEN ÖRTÜLER BOĞUCU BİR HİS YARATIR

Dr. Hülya Çarman ,’Çocuklar ve bebeklerin gece boyunca yetişkinlere göre daha az üşüme hissi duyduklarını belirten Çarman, çocuğun üzerine üşür diye fazladan örtülen örtülerin rahatlatma değil aksine sıkıntı ve boğucu bir his yaratacağını belirterek, "Çocuğun üzerinin açılmış olmasından çok cildi, saçı, yastığı pijaması nemli mi terlemiş mi diye gözlemlemek doğrudur. Çocuğun üzerini açmasından çok aşırı terlemesi, ayrıca çok fazla örtünme ile gelişebilecek sıcaklık hissinden dolayı öksürmesi dikkate alınmalıdır. Çocuk üzerini çok fazla açmaya başladıysa çocuğu çok fazla örtüyorsunuz demektir. Bunun yerine üzerine çok fazla battaniye yorgan örtü örtmemek, hava alan vücut sıcaklığını koruyacak kadar örtmek yeterli olacaktır’ diye konuştu.

ORTAM GÜN İÇERİSİNDE 15 DAKİKA HAVALANDIRILMALI

Op. Dr. Halide Güneş Çiftçi, çocuklarda burun tıkanıklığının soğuk algınlığı, geniz eti büyümesi, burun kemik ve kıkırdak yapısındaki problemler, allerjik rinit gibi birçok nedeni olabileceğini belirtti.

Burun tıkanıklığı yaşayan çocuklarda, ağzı açık uyuma, horlama, yemek yeme sorunları, huzursuzluk, uyku bozuklukları gibi belirtiler görüleceğini söyleyen Çiftçi, şunları söyledi: ‘Burun tıkanıklığının altında yatan neden belirlenip ona uygun tedaviye hemen başlanmalıdır. Çocuğun bulunduğu ortamdaki hava kuru ise burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu sebeple nem dengesinin iyi ayarlanması önemlidir. Özellikle yatak odası nem oranına dikkate edilmelidir. Çocukların bulunduğu ortam ve uyudukları ortam gün içerisinde 15 dakika havalandırılmalıdır. Çocukların bulundukları ve uyudukları ortamda alerjiye neden olabilecek ev tozu akarı ve benzeri materyal bulundurulmamalıdır.’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81