Besin değeri bakımından zengin olan yeşil mercimeğin faydaları

Masamızdaki yeşil mercimek iyi bir bitki proteini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek besin değerine sahiptir. Peki yeşil mercimeğin faydaları nelerdir? Hazırlanırken ve yerken nelere dikkat edilmelidir?

Besin değeri bakımından zengin olan yeşil mercimeğin faydaları

Masamızdaki yeşil mercimek iyi bir bitki proteini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek besin değerine sahiptir. Peki yeşil mercimeğin faydaları nelerdir? Hazırlanırken ve yerken nelere dikkat edilmelidir?

26 Ocak 2021 Salı 17:15
Besin değeri bakımından zengin olan yeşil mercimeğin faydaları

İç Hastalıkları-Metabolizma ve Obezite Uzmanı Ayça Kaya, yeşil mercimeğin faydaları konusunda önemli bilgiler verdi.

İyi Bir Bitkisel Karbonhidrat Kaynağı: İyi bir bitki karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle vücut için yüksek kaliteli şeker sağlayabilir. Özellikle kilo verdiğinizde günlük kalori alımınız azalacaktır. Kişi tek bir şekilde beslenirse yeterince şeker alamadığı için kendini halsiz, yorgun ve bitkin hissedebilir. Ancak iki yemek kaşığı pişmiş yeşil mercimek (salatasına eklenecek) vücuda yeterli şeker sağlayacak ve bu diyetle ilgili semptomların görülme sıklığı azalacaktır.

Uzun Süre Tokluk Sağlıyor: Çok iyi bir lif kaynağıdır. Lif, bitki hücre duvarlarının bir bileşenidir. Beslenerek midemize girdiklerinde şişer ve hacim oluştururlar. Bu durumda az yemekten kaynaklanan açlık azalır, böylece tok tutularak diyete uyum süreci kolaylaşır.

Menopoz Semptomlarını Hafifletir: Mercimek bağırsaklardan geçtiğinde peristaltizmi artırır. İyi bir metabolizma, iyi bir boşaltım sisteminden geçer. Boşaltım sisteminin geri kazanılması, zayıflamayı kolaylaştırır. Mercimek bir tür fitoöstrojendir. Yani vücutta kısmi östrojenik etkisi olan ilaç benzeri bir besindir. Özellikle menopoz semptomlarını hafifletebilir. Meme kanseri ve rahim kanseri gibi hormona bağlı kanserleri önleyebilir. Bununla birlikte, bu hastalıkların teşhisi konan hastalar için bu tür yiyecekleri yememek en iyisidir, çünkü bazı östrojen etkileri bu hastalıklara iyi gelmez.

Demir Açısından Zengin Bir Kaynak:  Mercimek ayrıca iyi bir demir kaynağıdır. Özellikle yumurta veya kıyma ile pişirmek demir açısından zenginleştirecektir. Bol limon içeren ve vücuttaki demiri daha iyi kullanabilen salatalarla yenebilir.

Tansiyonu Düşürür ve Dengeler:  Yüksek potasyum içeriği. Bu işlev kan basıncını düşürebilir ve dengeleyebilir. Kilo ile ilgili tansiyonlarda çok etkilidir. Kan basıncını hem zayıflatır hem de düşürür. Sıfır kolesterolü olan bir protein olduğu için kolesterolü yüksek olan kişiler güvenle kullanabilir.

Haftada En Az 3 Kez Tüketin

Aysen Arıcan, et, yumurta ve baklagillerin dört temel gıda kategorisinden birini oluşturan yeşil mercimeği içerdiğine dikkat çekerek, faydalarına ilişkin şu bilgileri verdi: 'Kuru baklagiller en az 3 kat besin tüketmeli ve lif içeriği çok kadın sağlığı ve sindirim sistemi hastalıkları, belirli kanser türleri ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesi için önemlidir. Tahıl dışında çözünen ve çözünmeyen küspe, nişasta ve protein içindeki yağ içeriği çok önemlidir Düşük, esas olarak doymamış yağ asitleri, mercimekten oluşur kolesterol içermez, yeşil mercimek protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve yüksek folik asit içerir, sadece uygun şekilde hazırlandıktan sonra ve Sadece pişirerek zengin olabilir karbonhidratlar ve proteinden yararlanılabilir.  Protein kalitesini artırmak için mutlaka tahıllarla birlikte tüketilmelidir. Pişirme usullerine uygun olduğunda ve C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumun biyoyararlılığı (vücutta kullanımı) artar. Örneğin; 1 porsiyon mercimek yemeği, 1-2 dilim tam tahıl ekmeği ve taze mevsim salata ile birlikte yenildiğinde protein kalitesi artar.'

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81