Araba Fiyatları Düşer Mi?

Araba Fiyatları Düşer Mi?

20 Nisan 2019 Cumartesi 11:40
Araba Fiyatları Düşer Mi?

Araba fiyatları endeksinin, özellikle döviz kurundaki artışın da etkisiyle yükseldiği bu dönemde en çok konuşulan konulardan biri de fiyatların ucuzlayıp ucuzlamayacağı.

Özellikle uzmanlar tarafından dünya otomotiv piyasasının gelecek 10 yılı içinde öngördüğü konuların başında artan maliyetler geliyor. Tamamen ülkelerin ekonomik durumlarından bağımsız olarak yapılan açıklamada uzmanlar 2030 yılına dek, otomotiv üreticileri üzerindeki maliyet yükünün artacağını ve markaların bu durum karşısında fiyatlarını arttıracaklarını öngörüyorlar.

Üretim maliyetleri üzerindeki en büyük etkiyi ise otomotiv teknolojileri oluşturacak. Buna göre halen üreticilerin üzerinde çalıştığı otonom araç projeleri, elektrikli ve hibrit motor teknolojileri, hidrojen yakıt teknolojileri ve online paylaşımlı ulaşım çözümleri gelecek dönemde üretim maliyetlerini yukarıya çekecek başlıca etkenler olarak değerlendiriliyor.

Üreticilerin gelecek dönem yatırımlarını belirleme konusunda oldukça dikkatli davrandığı bir dönemde Türkiye Otomotiv Piyasası’nın en büyük sorununu ise TL’nin değer kaybetmesi ile artan araba fiyatları oluyor.

Yerli otomobil üretimine start verilmesine rağmen devam eden AR-GE çalışmaları nedeniyle henüz ortaya somut bir örnek koyamayan yeni girişim belirsizliğini koruyor. Yine de ileri bir zamanda üretilecek tamamen yerli bir otomobilin cari açığa olumlu katkı yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye Otomotiv Piyasası en durgun dönemlerinden birini yaşarken tüketici haliyle ikinci el otomobil alımlarına daha fazla yöneliyor. Kısa dönemde hızla yükselen araba fiyatları karşısında ikini el araba sahibi olmak şu dönemde kullanıcılara daha cazip bir seçenek olarak görünüyor.

Tam da bu noktada ikinci el piyasası için hazırlanan garanti ve ekspertiz hizmetleri resmi olarak denetim altına alınmaya çalışılması da yine piyasa için daha güven verici bir ortam sunabilme çabaları olarak değerlendirilebilir.

Kuşkusuz sıfır araba fiyatları üzerindeki artışın ikinci el otomobil fiyatlarını da etkileyeceğini belirtmek gerek. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde oldukça tutulan bir modelin sıfır etiketli satış fiyatı, aracın uzun bir süredir kullanılmış olmasına rağmen güncel pazarda araç sahiplerine para kazandırabiliyor.

Otomotiv sektöründe gerek bankalar aracılığı ile gerekse markaların kendi bünyesinde sağladıkları finansman çözümleri ile araba fiyatları kredilendirilmeye çalışılsa da, ekonomik durumun getirdiği faiz yükü ve vadelerin kısalığı bu tür satın alma çözümlerini cazip olmaktan çıkarıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81