CHP'li Karagöz'den referandum yorumu

CHP Alanya İlçe Sekreteri Avukat Mehmet Can Karagöz, 16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa Değişikliği referandumu ile ilgili tespitlerde bulundu

CHP'li Karagöz'den referandum yorumu

CHP Alanya İlçe Sekreteri Avukat Mehmet Can Karagöz, 16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa Değişikliği referandumu ile ilgili tespitlerde bulundu

19 Mart 2017 Pazar 22:27
CHP'li Karagöz'den  referandum yorumu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Sekreteri Avukat Mehmet Can Karagöz, referandum süreciyle ilgili konuştu. Karagöz, "Referandum sürecini yarıladık. Bu süre içerisinde neler konuşulduğuna baktık, anayasa değişikliği nedir, rejimi nasıl etkiliyor, neler getiriyor sorusunun halkta nasıl canlandığını araştırdık. “Hayır” ve “Evet” diyecek olanlar neler söylüyor, en çok hangi maddelerden bahsediyor, göz gezdirdik. Bildiğiniz gibi Anayasa Değişikliği ve başkanlık teklifi 18 maddeden oluşuyor. Ancak bunlardan 3 tanesi başkanlık sistemi ile doğrudan ilgisi olmayan maddeler. Bu maddeler ise, milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi, TBMM’deki milletvekili sayısının 600’e çıkarılması ve Yargı’nın “tarafsız” olacağı ibaresinin eklenmesi. Diğer 15 madde ise Cumhurbaşkanının yetkisinin arttırılmasından, Meclis’in yetkilerinin azaltılmasına, kanunlar ve bütçe konusunda birçok hüküm içeriyor. Ancak nedense “Evet” oyunun propagandası sadece başkanlık sistemi ile ilgili olmayan bu 3 madde üzerinden yürütülüyor. O kadar fazla söz ediliyor ki, zannedersiniz birinin olmaması bile sistemi çökertecek önemde. Şunları sormak lazım: Milletvekilliği seçilme yaşı düşürülmezse, Başkanlık Sistemi'ne geçilmesi imkansız mıdır? Vekil sayısı 50 arttırılmazsa Meclis nasıl bir zarar görecektir? Yargı maddesine eklenecek ve pratikte bir faydası olmayacak “tarafsız” kelimesi Başkanlık Sistemlerinin olmazsa olmazı mıdır? "Hayır" diyeceksiniz değil mi? O zaman şu soruyu da ekleyin: Madem bu maddeler sistemin zorunlu unsurları ve kilit maddeleri değilse, neden sürekli bu maddelerden bahsediyorsunuz ve diğer değişiklikler hakkında bilgi vermiyorsunuz?" dedi.

'FAKÜLTEYE BİLE BAŞKAN SEÇMEZLER'
En popüler maddemiz milletvekilliği seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesine ilişkin madde olduğunu söyleyen Karagöz şunları söyledi: "O kadar iştahlı anlatılıyor ki, zannedersiniz vekil olmaya aday binlerce genç sıraya girmiş ancak yasal düzenlemeler yüzünden mağdur oluyorlar. Halbuki, buna tek engel Anayasa değil, siyasal partilerin iç işleyişi ve Siyasi Partiler Kanunu’dur. Bırakın 18’i, 25’i, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 30 yaşının altındaki milletvekili sayısı bir elin parmağından daha az. Genç bir vatandaş olarak, üstelik Cumhuriyet Halk Partisi’nin Alanya’daki en genç ilçe sekreterliğini üstlenebilmiş bir kişi olarak, elbette yaşıtlarımızı Meclis'te de görmek isteriz. Ancak fiiliyatta hiçbir adım atılmadan, yalnızca kağıt üzerindeki değişikliklerle gençlik duyguları ile oynanmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu düşüncemi genç arkadaşlarıma da sorayım dedim. “18 yaşında vekil olmak ister misin, ya da olmadı belediye başkanı, ticaret odası başkanı seçilebilir misin?” diye sordum. “Abi bırak bunları, bizde 18 yaşındaki birinci sınıf öğrencisini fakülteye bile başkan seçmezler” dediler."
Son Güncelleme: 19.03.2017 22:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81