Kategoriler

Haber Alanya

Barzani'ye 500 Milyon dolarlık darbe vurulacak

Ankara, Habur sınır kapısının Barzani'nin kontrolünden alınması için harekete geçti. 500 milyon dolara yakın gelir elde edilen gümrük kapısı için Iraklı yetkililer Şırnak'a geldi.

 
Son yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK)  Habur Sınır Kapısı olarak da bilinen, " İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Merkezi  Irak Yönetimi'nce devralınması sürecinin başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir" açıklaması sonrasında  Ankara harekete geçti.
 
IRAKLI MEMURLAR GELDİ
 
Irak Merkezi Hükümeti'ne bağlı gümrük memurları  İbrahim Halil Sınır Kapısı'nı IKYB'den devralmak için havayolu ile  Şırnak'a geldi.  Türkiye tarafında bekleyen, sınır kapısını devralacak  Irak'lı gümrük memurlarının Türk yetkililerle görüşmesi ve yol haritasının netleştirilmesi bekleniyor.
 
500 MİLYON DOLARLIK DARBE
 
Sınır kapısını elinde tutan Barzani yönetiminin, gümrükten alınan bütün ücret ve vergileri  Bağdat Hükümeti'ne göndermesi gerekiyor. Ancak, IKBY  Irak'ın merkezi bütçesindeki yüzde 17'lik payını alamadıkları gerekçesiyle bu geliri  Bağdat'a göndermiyor. Kapıda görev yapmış bir yetkili, 2013'te elde edilen gelirin günlük 2 milyon doları bulduğunu belirtti. Bölgede yaşanan siyasi belirsizlikler ve terör nedeniyle rakam bir miktar düşmüş olsa da, bölgesel yönetimin  Türkiye ile yapılan ticaretin önemli bir kısmının gerçekleştiği kapıdan yıllık 500 milyon dolara yakın gelir elde ettiği tahmin ediliyor.
 
PEŞMERGE ÇARESİZ
 
Bölgedeki kaynaklar, sınır kapısını elinde bulunduran IKBY yetkililerinin gelişmeleri çaresizlik içerisinde takip ettiğini, peşmerge güçlerinin ise sınır kapısının devredilmesi sürecinde herhangi bir direnç göstermesinin beklenmediğini kaydediyor.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Gündem
11 Kez Görüntülendi.
Özçelik'ten kaçak yıkım eleştirilerine yanıt
Güncel
6 Kez Görüntülendi.
Emniyet park ve metruk binalarda uygulama yaptı
Asayiş
7 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 2 kilo 663 gram uyuşturucu ve 483 sentetik hap ele geçirildi
Spor
7 Kez Görüntülendi.
Dünya şampiyonundan Alanyaspor’a sürpriz ziyaret 
Asayiş
4 Kez Görüntülendi.
Alanya’da sürücülere rekor ceza
Genel
13 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi'nde bazı isimlerin görev yerleri değişti
Belediye
22 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi’nden Gazipaşa Tarım Fuarı çıkarması 
Alanya
18 Kez Görüntülendi.
ALTSO Başkanı Eray Erdem esnafı ziyaret etti
Gündem
20 Kez Görüntülendi.
Şehidimiz son yolculuğuna uğurlandı
Çevre
16 Kez Görüntülendi.
Yılın ilk çöp kategorize çalışması yapıldı