Kategoriler

Haber Alanya

Erkeklerde meme kanseri riskine dikkat!

Meme kanseri genelde kadınlarda görülen bir hastalık olduğu için erkekler riskte olmadıklarını düşünebiliyor. ABD’de gerçekleştirilen araştırma doğrultusunda erkeklerde meme kanseri oranının son senelerde yüzde 25 oranında yükseldiği tespit edildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, erkeklerde meme kanseri riski ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Prof. Dr. Gezen, meme kanserinin yalnızca kadınlara özgü bir hastalık olmadığını, erkeklerde de görülebileceğini belirterek, toplumdaki ‘erkekte meme kanseri olmaz’ düşüncesiyle genelde tedaviye geç kalındığını aktardı.

Kadınlarda oluştuğu gibi erkeklerde de meme kanseri hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalması ile oluştuğunu belirten Gezen, ‘Erkeklerde meme kanseri sıklıkla 60-70’li yaşlarda görülmesine rağmen tüm yaşam boyunca da ortaya çıkabilir. ABD’de 2013 yılında 2 bin 240 erkekte meme kanseri tespit edildi. Yapılan çalışmalar son yıllarda erkeklerde meme kanseri görülme oranının yüzde 25 artığını gösterdi’ açıklamalarına yer verdi.

RADYASYONA DİKKAT

Prof. Dr. Gezen, sebebi tam bilinmese de hastalıkta çevre ve genetik faktörlerin önemli role sahip olduğunun altını çizerek, ‘Risk faktörlerinin içinde herhangi bir nedenle radyasyona maruz kalma, estrojen hormonunun yükselmesi bulunuyor. Dışarıdan estrojen hormon alımı, erkekte siroz varlığında ya da çok nadir görülen kalıtımsal klinefelter’s sendromunda görülebilir. Ailede meme kanseri olması, BRCA gen mutasyonları da bu yatkınlığı artırır. Çağımızın hastalığı olan obezite erkekte estrojen hormonunu artıran önemli bir faktör’ şeklinde konuştu.

Meme kanseri belirtilerine karşı kişileri uyaran Prof. Dr. Gezen, ‘Hastalık kendisini sert, ağrısız meme başı altında tespit edilen kitle ve buna eşlik eden kanlı, koyu akıntı ile kendini gösterebilir. Tedaviye geç kalınma nedenlerinden biri ise erkeklerde meme kanseri olmayacağı, söz konusu kitlelerin yağ bezesi olacağı düşüncesidir. Gecikmiş bu vakalarda deri renginde değişiklik, egzama, yara, meme başında çekintiler tespit edilebilir. Teşhis ise yapılan biyopside kanser hücrelerinin gösterilmesi ile konur. Bir erkekte meme kanseri olması o ailedeki kadınların riskini de yükseltiyor’ diyerek ailedeki kadınların meme kanseri riskinin de yüksek olduğunu ifade etti.

RENK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİ

Kadınlara uygulanan cerrahi tedaviden farklı olduğunu vurgulayan Gezen, ‘Erkek memesinin volümünün küçük olmasından dolayı maalesef memenin bir kısmının alınması gibi bir şansları yok. Ameliyatı takiben evresine bağlı olarak kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi uygulanabilir’ bilgisini paylaştı. Prof. Dr. Gezen, kadınlar gibi, erkeklerin de kendilerini muayene etmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Ciltte renk değişikliği, çekinti, meme başı akıntısı durumunda hekime başvurulmalı. Erkeklerin buradaki şansı meme dokusunun küçük olmasından dolayı kitleleri tespit etmeleri kadınlara göre çok daha kolay. Östrojen hormonu kadınlarda olduğu için kadınlarda meme kanseri oranı erkekler göre çok yüksek’ cümlelerini kullandı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Gündem
21 Kez Görüntülendi.
Özçelik'ten kaçak yıkım eleştirilerine yanıt
Güncel
12 Kez Görüntülendi.
Emniyet park ve metruk binalarda uygulama yaptı
Asayiş
10 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 2 kilo 663 gram uyuşturucu ve 483 sentetik hap ele geçirildi
Spor
11 Kez Görüntülendi.
Dünya şampiyonundan Alanyaspor’a sürpriz ziyaret 
Asayiş
6 Kez Görüntülendi.
Alanya’da sürücülere rekor ceza
Genel
22 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi'nde bazı isimlerin görev yerleri değişti
Belediye
24 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi’nden Gazipaşa Tarım Fuarı çıkarması 
Alanya
21 Kez Görüntülendi.
ALTSO Başkanı Eray Erdem esnafı ziyaret etti
Gündem
23 Kez Görüntülendi.
Şehidimiz son yolculuğuna uğurlandı
Çevre
18 Kez Görüntülendi.
Yılın ilk çöp kategorize çalışması yapıldı