Kırsal kalkınma yatırımlarına başvuru başladı

ALANYA İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, 2024 yılı kırsal kalkınma destekleri hakkında gerçekleştirdiği basın toplantısında, tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesine ilişkin 2023-2024 başvuru döneminin başladığını duyurdu.

Kırsal kalkınma yatırımlarına başvuru başladı

ALANYA İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, 2024 yılı kırsal kalkınma destekleri hakkında gerçekleştirdiği basın toplantısında, tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesine ilişkin 2023-2024 başvuru döneminin başladığını duyurdu.

09 Ocak 2024 Salı 11:07
Kırsal kalkınma yatırımlarına başvuru başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı'nın başvuruları, 3 Ocak 2024 tarihinde resmi olarak başladı. Program, çiftçiler ve yatırımcılar için çeşitli avantajlar sunarak kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor. Programın genel uygulama usul ve esaslarına açıklık getirmek, destek sağlamak amacıyla başvurular 3 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlayıp 19 Şubat 2024’e kadar devam edecek.


YÜZDE 50 HİBE

Destekleme programı, tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri ve yeni yatırımları teşvik etmeyi hedefliyor. Program kapsamında gerçekleştirilecek tarıma dayalı yatırımlara yüzde 50 hibe verilecek. Ekonomik yatırım konularında, hibeye esas proje tutarı üst limiti; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 14 milyon lira, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 12 milyon lira, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda ise 10 milyon lira, hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 3 milyon lira oldu. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı üst limiti 3 milyon lira, alt limiti ise 100 lira olarak açıklandı. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla sahip olmak isteyenlerin başvuruları Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında kabul edilmesi gerekiyor. Yatırımcılar hibeye esas proje tutarının yüzde 50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı ve toplam tutara ait Katma Değer Vergisi’nin (KDV) tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü tutulacak.


Ekonomik Yatırım Konuları:


- Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar.
- Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar.
- Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar.
- Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve
depolanmasına yönelik yatırımlar.


Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konuları:

- Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı
sistemleri.

- Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar.
- Bilişim sistemleri ve eğitimi (akıllı tarım uygulamaları).
- El sanatları ve katma değerli ürünler.
- İpek böceği yetiştiriciliği.
- Su ürünleri yetiştiriciliği.
- Tarımsal amaçlı örgütler için makine parkları.
- Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği.


Yeni tesisler için 2023 yılında 7 milyon TL olan tutar 14 milyona,
tamamlama projelerinde 5 milyon liradan 12 milyon liraya çıktı. Ayrıca kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon projelerinde 4 milyon liradan 10 milyon liraya, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında ise 1 milyon liradan 3 milyon liraya yükseltildi.
Bu yılki destek programıyla, tarım sektöründe faaliyet gösteren girişimcilere önemli fırsatlar sunulması beklenirken, başvuruların yoğun ilgi görmesi ve kırsal kalkınmaya olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81