ALSİAD, zirveye katıldı

ALSİAD, zirveye katıldı

26 Kasım 2017 Pazar 20:46
ALSİAD, zirveye katıldı
Türkiye’nin Yükselen Liderleri ana temasıyla 21’incisini gerçekleştirilen ve 2 gün süren Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, TÜRKONFED’e üye 28 federasyon ve 205 derneğin yoğun katılımıyla tamamlandı. Ekonomiden siyasete, sosyal ve kültürel hayatımızdan özgürlükler ortamına kadar pek çok konuda değerli fikirler paylaşıldı. Zirveye ALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tabaklar ve üyeleri de katıldı. 
 
 
Zirvenin sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: Gerçekleştirilen federasyon ve dernek başkanları toplantısında Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen iş insanları olarak ortak amacımız ve ortak vizyonumuz Türkiye’nin bölgesinde ve dünyasında Yükselen Lider Bir Ülke olmasıdır. Tüm üyelerimizle büyük bir kararlılıkla ülkemizin refahına, mutluluğuna, huzuruna, kalkınmasına ve elbette demokrasisine katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Bu noktada;
Gelişmiş bir ekonominin ancak gelişmiş bir demokrasi anlayışla inşa edileceği gerçeğinden yola çıkarak; Yargı bağımsızlığı, hukuk güvenliği hakkı, adil yargılanma, masumiyet karinesi ve evrensel insan haklarına uyum noktasında acilen toplumun tüm kesimleriyle bir yol haritası belirlenmelidir.
Başkanlık sistemlerinin yapısında bulunan denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi açısından, siyasi partiler ve seçim sistemi ile buna bağlı olarak baraj uygulamasının gözden geçirilmesini de aynı katılımcı ruhla uzlaşma kültürüyle ele almak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, Uzlaşma bir yenilgi değil, aksine büyük bir galibiyettir.
Ekonomide mali istikrar ve makroekonomik dengelerin gözetilmesi, özellikle 2018 yılında büyümenin devamlılığı, kurumların bağımsızlığı ve kurumsallaşma altyapılarının geliştirilmesi odaklanılması gereken alanlar olacaktır.
İş dünyasının çok büyük bir faiz yükü altında kaldığı bir ortamda yüksek katma değerli üretim, istihdam ve yatırım yapmak her zamankinden daha da zor bir hale gelmiştir. Büyümede; kısa ve orta vade gelişmeler arasındaki bağlantı, mali piyasalardaki istikrardan geçerken, Türkiye ekonomisinin hala yumuşak karnı, iktisatta “ikiz açık” olarak dile getirilen bütçe açığı ve cari açık alanlarıdır. Türkiye ekonomisinde odaklanılması gereken en önemli alanın, büyümenin kalitesi ve devamlılığı olduğu görülmelidir.
2018 yılında büyümenin devamlılığı için maliye ve para politikası hedeflerinden uzaklaşmadan, finansal piyasalarda oynaklık yaratmayacak bir hareket alanı açılmalıdır. Türkiye’nin hareket alanını genişletebilmesinin yolu, yapısal tarafta verimliliği ve üretkenliği artıracak, potansiyel büyümeyi yukarı taşıyacak adımlar atmaktan geçmektedir. Önceliği doğru belirlenen, iyi anlatılmış, uygulama kararlığını ispat eden bir reform haritası, Türkiye’yi 2018 yılında küresel ekonomik risklerden ve finansal piyasa oynaklığından koruyacaktır.
Dijitalleşme temelli yeni bir strateji ve reform programı her zamankinden daha da önemli hale gelmiştir. Türkiye’nin Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulması, yüksek gelirli ülkeler arasında yer alması için yapısal ve ekonomik reformların altyapısı, dijitalleşen dünya gerçeği dikkate alınarak tasarlanmalıdır.
KOBİ’lerin kurumsal alt yapı eksiklikleri, sürekli ve sürdürülebilir büyümelerinde sorunlar çıkartmaktadır. Sürdürülebilir büyüme ve verimlilik artışı, KOBİ odaklı politikaların hayata geçirilmesiyle mümkündür. KOBİ’lere nitelikli insan kaynağından finansmana, Ar-Ge ve inovasyondan dijitalleşmeye, yatırımdan istihdama; yüksek teknolojili üretim temelli teşvik ve destekler sağlanmalıdır.
Devlet teşviklerinde en önemli eksiklik denetim noktasında yaşanırken, ölçülmeyen hiçbir teşvik amacına ulaşmış bir teşvik değildir. Yüksek katma değer yaratacak sanayi temelli büyümeye odaklanmak için teşvik çok önemli bir kaldıraçtır. Teşvik ve desteklerin hedef yatırımlara dönüşmesi için, kontrol ve denetimler noktasında bir mekanizma kurulması kritik önemdedir. Odak sektörlerin tespit edilmesi, gerçekten teknoloji getirecek, verimlilik ve kapasite artıracak yatırımların teşvik edilmesi; sonuçlarının da ölçülmesi gerekmektedir.
Orta Gelir-Orta Demokrasi ve Orta Eğitim Tuzaklarını yaratan sebepleri iyi analiz edip, çözümlerini katılımcı bir ruhla hep birlikte çözme kararlılığını göstermemiz, toplumda kutuplaşmanın, ayrışmanın ve cepheleşmenin de önüne geçecektir.
Şimdi hep birlikte, Türkiye’nin refahı, huzuru, mutluluğu ve kalkınması için toplumun Anayasa’da tanınan özgürlüklerini laik, sosyal bir hukuk devletinin güvencesinde sonuna kadar kullanacağı lider bir Türkiye inşa etme zamanıdır.
Son Güncelleme: 26.11.2017 20:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81