Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından üniversite binasının yemekhanesinde düzenlenen etkinlikte, Antalya bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen ve “Alanya yenidünyası” adıyla coğrafi işaret alan meyve ile hazırlanan yenidünya kebabı tanıtıldı. Üniversitenin mutfağında gerçekleştirilen programa, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turan Sağer, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner, üniversite akademisyenleri ve gastronomi bölümü öğrencileri katıldı.
“BU YEMEĞİN TANITILMASI GEREKİYOR”
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner, yenidünya kebabının bölge mutfağında daha fazla yer bulması gerektiğini belirtti. Öğrencilere kebabın yapımını uygulamalı olarak anlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Öner, “Öğrencilerimize yenidünya kebabı nasıl yapılır onu öğretiyoruz. Bu arada siz basın mensuplarını da davet ettik ki bu yemeğin Alanya’da tanıtılması lazım. Restoranlara girmesi lazım. Çok değişik bir kebap türü tabi burası için” dedi.
ALANYA, MUŞMULA ÜRETİMİNDE ÖNDE
Yenidünya meyvesinin Alanya’da yaygın olarak yetiştirildiğini ancak yeterince değerlendirilemediğini vurgulayan Öner, “Alanya, Antalya yöresi muşmula üretiminin yarısını karşılıyor. Türkiye’deki 15 bin tonun ama çok az kullanılıyor. Yenidünyadan başka ürünlerin üretilmesi de önemli. Dolayısıyla bu ürünü değerlendirmek lazım. Zaten coğrafi işareti alınmış bir ürün Alanya yenidünyası. Çok da güzel yetişiyor Alanya’mızda. Dolayısıyla bunu bu şekilde tanıtmak, tüketimi artırmamız gerekiyor” diye konuştu.
“YABANCILARIN DAMAK ZEVKİNE DE HİTAP EDİYOR”
Prof. Dr. Öner, yenidünya kebabının lezzetiyle de dikkat çektiğini belirterek, “Pek çok kişiyle konuştuğumuzda yenidünya kebabını tadan kişi sayısı çok az. Tattıkları zaman da herkes beğeniyor. Onun için bu ürün restoranlarımıza girerse yabancıların damak zevkine de uygun bir ürün. Yani ekşi ve tatlı. Yabancıların damak zevkini sevdikleri ekşi tatlı tadı ikisini bir arada bulabildikleri ürün. Sağlık olarak da çok yararlı bir ürün. Pek çok vitamin var. Yüksek miktarda lifleri var. Hem göze hem mide sağlığına oldukça faydalı bir ürün. Değerlendirmek lazım. Bunun için siz basın mensuplarına büyük görev düşüyor. Umarım bundan sonra bu şehir yararını görür, ürünü daha fazla tüketme şansımız olur” ifadelerini kullandı.