‘ABD Suriye ordusunun girmesini istemiyor’

Demirören Medya’yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘ABD Suriye ordusunun girmesini istemiyor’

Demirören Medya’yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

31 Ocak 2019 Perşembe 21:03
‘ABD Suriye ordusunun girmesini istemiyor’

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ve İran arasında yürüyen Astana süreci kapsamında İdlib konusunda sağlanan mutabakatı Uluslararası Koolisyon'un bozmaya çalıştığını söyledi. Bakan şöyle konuştu: “HTŞ’nin ( Hizbut Tahrir Şam) güç kazanması için dışarıdan insan devşirmesi,daha fazla silah elde etmesi lazım. İnsan devşirme artık bitti. Ne kadar silahları var istihbaratımız bilir. Ama bir gerçeği ben de biliyorum. Koalisyonun içinde bazı batılı ülkeler, İdlib mutabakatının bozulması için HTŞ’lileri teşvik ediyorlar. Para ve destek veriyorlar. Bir; İdlib mutabakatının bozulması için, iki; anayasa komisyonunu kurulmaması için. Sırf biz yapıyoruz diye.” ABD ile esas görüş ayrılığının YPG konusunda yaşandığını söyleyen Çavuşoğlu, ABD'nin PKK/YPG'nin boşaltacağı yerlere Suriye devletinin girmesini istemediğini ve bunu kendlerine açıkca söylediklerini belirtti. Çavuşoğlu, DAEŞ’e karşı mücadelede havadan destek verilmesi konusunda bir görüş ayrılığı yok. Esas ayrılık YPG ile ilgili. ABD diyor ki ‘Buraya rejim girmesin. Ruslarla, İranlıların her zamanki argümanı, ‘orası Suriye’nin topraklarıdır’. Daha önce de Suriye’nin topraklarıydı ama DAEŞ kontrol ediyordu. Şimdi de Suriye’nin toprakları, ama YPG kontrol ediyor” dedi. Suriye ordusunun kendi toprak bütünlüğünü korumak ve terörle mücadele etmek için PKK/YPG bölgelerine girmesi değerlendiren Bakan, bunun Türkiye açısından güvenlik sorunu yaratabileceğini iddia etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81