Talep dip yaptı; turizmciler can çekişiyor!

Bu sezon birçok pazarda kan kaybeden Türkiye turizm sektörü, seçimlerin ve Ramazan ayının etkisi ile iç pazarda da aradığını bulamadı. Turist sayısında çift haneli düşüşler moralleri bozdu.

Talep dip yaptı; turizmciler can çekişiyor!

Bu sezon birçok pazarda kan kaybeden Türkiye turizm sektörü, seçimlerin ve Ramazan ayının etkisi ile iç pazarda da aradığını bulamadı. Turist sayısında çift haneli düşüşler moralleri bozdu.

26 Haziran 2015 Cuma 13:49
Talep dip yaptı; turizmciler can çekişiyor!
2015 yılına 43 milyon turist hedefi ile adım atan Türkiye turizm sektörü, Rusya başta olmak üzere birçok pazarda büyük düşüşler yaşarken, önce seçimlerin ve ardından gelen Ramazan ayının da etkisiyle yerli turist de tatil planlarını Temmuz'un ikinci yarısına bıraktı. İlk beş ayda Türkiye'ye gelen turist sayısında çift haneli düşüşler moralleri bozdu. Antalya'dan İzmir'e, İstanbul'dan Kapadokya'ya kadar sektör bu yılı hasarsız atlatmanın formülünü arıyor.
 
RUSLARIN YARATTIĞI KAYIP 3 MİLYAR DOLARI BULACAK
 
En büyük hasar da geçen yıl 12.5 milyon turisti ağırlayan Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da gözleniyor. Yıllardır Antalya turizmini ayakta tutan ve zaman zaman en büyük pazar olan Almanların bile önüne geçen Rusya, Türkiye'nin verdiği uçak yakıtı desteğine rağmen kendini toparlayamadı. Yılın ilk beş ayında Antalya'ya gelen turist sayısı 10.3 gerilerken, Ruslar'daki kayıp yüzde 32'leri buldu.
 
YÜZDE 40 İNDİRİME RAĞMEN DOLMADI
 
İşte düşüşün nedenleri:
 
- Alanya, Kemer, Manavgat gibi Antalya'da daha çok Rus turiste bağlı otellerde doluluk yüzde 40'larda kaldı. İşten çıkartmalar şimdiden başladı.
- Boş otellere turist çekmek için tur operatörlerine geçen yılın fiyatları üzerinden yüzde 40'a varan indirimler yapıldı, 5 yıllık kazanım gitti.
- Fiyat indirimlerini alan ülkeler arasında bulunan Almanya gibi pazarlarda yüzde 25'lik artışın yaşanmasına karşın Rusların boşluğu dolmadı.
- Başta IŞİD olmak üzere çevremizdeki olayların etkisi de tedirginlik yaratıyor.
- Rusya'da ekonomik krizin devam etmesi gelecek yıla yönelik beklentileri de olumsuz etkiledi.
 
Öneriler:
 
- Hükümet tarafından Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine yapılan uçak koltuğu destekleme teşvikinin bütün ülkelere uygulanması isteniyor.
- Uçak desteği alanının genişlemesiyle Ruslardan boşta kalan otellere yönelik ülkelerdeki fiyatların uygun hale getirilmesi planlanıyor.
- Yeni otel yatırımlarının yanı sıra yabancıların da satın aldıkları konutları konaklama amaçlı kiraya vermesinin yarattığı arz fazlasının önüne geçilmeli.
- Dolulukların düşük seyretmesi anında otellerin işçi çıkartmasının önüne geçilmesine yönelik devlet desteği bekleniyor.
 
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık şunları söyledi:"Geçen yıla kadar hiçbir şey yapmadan yıllık 1-2 milyon turist artışı sağlıyorduk. Bu dünyadaki turizm hareketlerinin artmasıyla zaten bizim payımıza düşen sayıydı. Türkiye uzun yıllardan bu yana Avrupa'nın en çok tekrar tatil alan ülkeleri arasında bulunuyor. Müşterilerimiz arasında uzun yıllardır başı Almanlar çekiyordu. Fakat turizm anlamında alttan gelen yeni nesli cezbedemeyip kendimize çekemedik. Bu nedenle Almanya'dan çektiğimiz turist sayısında istediğimiz artışlar meydana gelmiyor. Her yıl yüzde 15'e varan zamlar yaptık. Ancak geçen yıl sinyallerini gösteren ve bugüne yansıyan durgunluğa çare olarak son beş yılda edindiğimiz bütün fiyat kazanımlarımızı verdik. Sadece bir yılda yapılan fiyat indirimlerinin oranı yüzde 35-40 oldu. Buna hemen Almanya cevap verdi ve şu anda tek artıda olan pazarımız bu. Rus pazarı indirim olsa bile toparlanamıyor. Ağustos 15'e kadar pik zamanında her şey iyi görünebilir. Ancak sonra film kopmaya başlar ve her şey tersine döner. Bunun içinde işten çıkarmalar olasılığı da var. Bugün iç piyasa talebi de bizi kurtarmıyor. Yüzde 10 sayısal eksilme var. Toplamda yüzde 20 düşüş söz konusu."
 
56 BİN YABANCI ANTALYA'DA EVLENDİ
 
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapan yabancı sayısı 136 bin 967 kişiye ulaştı. Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların başında İngilizler ve Ruslar geliyor. 36 bin 478 İngiliz ve 13 bin 590 Rus'un Türkiye'de taşınmazı bulunuyor. Ayrıca 13 bin 192 Alman, 8 bin 272 Norveçli, 5 bin 945 İrlandalı, 5 bin 543 Danimarkalı, 5 bin 538 Hollandalı, 4 bin 803 Iraklı, 4 bin 672 Belçikalı ve 4 bin 39 Kuveytli Türkiye'de taşınmaz satın aldı. Mülk edinmek isteyen yabancılar, en fazla Antalya'yı tercih etti. Antalya'da 56 bin 600 yabancının taşınmazı bulunuyor. Yabancılar için ikinci gözde şehir Muğla'da ise 22 bin 892 yabancı uyruklu gayrimenkul sahibi oldu. Aydın'da 20 bin 347, İstanbul'da 19 bin 217, Mersin'de 4 bin 45, İzmir'de 3 bin 578 yabancı, taşınmaz satın aldı.
 
ETS Grubu Başkanı Mehmet Ersoy: "Bu yıl talep dip yaptı. Gelecek yıl bu kadar kötü olacağını tahmin etmiyorum. Otelcilerin bir kısmı karamsar durumda. Bu yılki dibe vuruş Rusya ile ilgili bir durum. Hükümet tarafından yapılan bir destekle bunu aşmak söz konusu oldu. Eğer genel bir sıkıntı varsa bu uçak yakıtı desteği verilerek çözülmez. Geleceğe dönük olarak yatak arzı kontrol altına alınmalı."
 
Kaya Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Doruk Kaya: "Rusya'ya yönelik hesapsız kitapsız olarak yapılan otel yatırımlarının hesabı Antalya'ya kesiliyor. Antalya özelinde yeni otel ve yatak arzının bakanlık ve belediye tarafından durdurulması gerekiyor. Belek doluluk anlamında Antalya'nın diğer bölgelerine göre nispeten daha avantajlı olarak görülse de fiyat anlamında boşluklar buranın değerini de aşağıya çekiyor."
 
IC Hotels Koordinatörü Abdullah Keleş: "Şu anda tamamı dolu olması gereken otellerdeki doluluk oranı yüzde 40'lara kadar düştü. Geçen yıl Ruslar ile kontrat görüşmeleri sırasında bu yıl durumun bu yönde olacağı ortaya çıkmıştı. Bu durum birkaç yıl sürebilir. Yatırımlarında kredi kullananlar için geri dönüş süresi uzayacaktır. Dükkânı kapatmalar gündeme gelecek. Doluluk düşünce herkes işçi çıkarma yoluna gidiyor."
 
Germanyfans Başkanı Hüseyin Baraner: "Rusya'daki ekonomik krizin Antalya'yı kilitleyeceğini gördük ve üç yüze yakın otel olarak Avrupa'ya yönelerek, fiyat ayarlamasına gittik. Martta düşüş yerini yüzde 25'lik artıya bıraktı. Ancak Avrupa'daki artış Rusya'daki açığı kapatmadı. Serik ve Manavgat gibi bölgelerde işten çıkartılan turizmciler kahvelerde bulunuyor. Otuz sekiz yıllık turizmcilik hayatımda en dramatik yıl olabilir."
 
AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman: "Rusya'daki pazarı karşılayabilecek bir başka pazarımız yok. Bu yıl Rus turistte yaşanan sıkıntı Türk ekonomisine 2.5-3 milyar dolarlık kayba neden olacak. Açığı yerli turistin kapatması pek mümkün değil. 1 Eylül'den itibaren kış dönemini destekleyecek bir şekilde uçak desteğinin sınırsız bir şekilde nisan ayına kadar sürdürülmesi gerekiyor."
 
Alanya Turistik İşletmeler Derneği Başkanı Burhan Sili: "Diğer pazarlarda artış olmasına rağmen Rusya'daki düşüş durumu kurtarmıyor. Biz bunu kasım ayı itibarıyla ifade etmiştik. Gelen turistteki azalmanın yanı sıra kalış süresinde de yüzde 10'luk düşüşler meydana geliyor. Bir Rus turist dokuz gün kalırken, bu oran yedi güne kadar düştü. Şu anda Rusya'dan tatil çıkışlarında yüzde 40'lık azalma söz konusu.
 
Son Güncelleme: 26.06.2015 13:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81