Kansere erken teşhis KETEM'de

Çağın en korkulan hastalıklarından biri olan, kansere karşı erken teşhis konarak müdahalenin zamanında yapılması için hayati önem arz eden Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) Alanya Halk Sağlığı bünyesinde Alanya'da hizmete girdi.

Kansere erken teşhis KETEM'de

Çağın en korkulan hastalıklarından biri olan, kansere karşı erken teşhis konarak müdahalenin zamanında yapılması için hayati önem arz eden Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) Alanya Halk Sağlığı bünyesinde Alanya'da hizmete girdi.

09 Ekim 2014 Perşembe 04:05
Kansere erken teşhis KETEM'de
Alanya Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan KETEM, düzenlenen törenle bölge halkının hizmetine sunuldu. 3 Nolu Aile Sağlık Merkezi altında yer alan Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açılışına Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, Antalya İl Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Adem Er, Alanya Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka, Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, idari birim amirleri ve vatandaşlar katıldı.  
 
'DESTEKLERİN DEVAMINI BEKLİYORUZ'
Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra konuşan Alanya Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mevlüt Sönmez, KETEM'in açılışında birçok göz önünde gözükmeyen kişilerin olduğunu söyledi. Sönmez, "Birçok kişi bu konuda fedakarlıklar yaptı. Başta Kanser Daire Başkanımız bize bu konuda güven ve destek verdi. Kendisinden desteklerinin devamını bekliyoruz" dedi.
 
'YAKLAŞIK 580 BİN KİŞİYE HİZMET VERECEĞİZ'
Antalya İl Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir de, "Kanser gün geçtikçe önemini arttırıyor ve halkımızın daha çok dikkatini çekiyor. Çünkü kanser en önemli halk sağlığı problemlerinden birisi. Kanser öldürücülüğü yüksek, yakalanan kişileri olduğu kadar yakınlarını hatta uzak çevresini bile mağdurlar olarak etkileyen çok önemli bir hastalık türüdür. Bu nedenle kansere çok önem vermeliyiz ve farkında olmalıyız. Kanser bizim en önemli hedef noktalarımızdan birisi. Kanserle doğru şekilde mücadele edersek, farkında olursak hepimizin sağlığı çok daha iyi durumda kalacak ve hastalanmamız engellenecek. Bunun için var olan bazı kuruluşlarımız var" dedi. Bunların başında KETEM'in olduğunu belirten Özdemir, "2003'ten beri KETEM'ler hizmet veriyor. 81 ilde KETEM var. Alanya'da da Antalya'nın ikinci KETEM'ini açmakla gurur duyuyoruz. Yaklaşık 580 bin kişiye burada hizmet vermeyi planlıyoruz. KETEM'lerde öncelikle taranabilir kanserlerin önüne geçmeyi planlıyoruz. Vatandaşımızı bu konuda bilinçlendirmek, eğitmek ve sağlığına sahip çıkmaya davet etmek istiyoruz. Meme, kolon kanseri, sigara bırakma poliklinikleri, deri kanseriyle ilgili poliklinikler ve konsültane ekiplerimizin desteğiyle birçok alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Alanya bir yüzüyle doğuya, bir yüzüyle batıya bakan bir ilçemiz. Alanya'ya ilçe demek aslında çok hafif kalır. Çünkü Alanya birçok ilimizden daha büyük" dedi. 
 
'İLÇE DÜZEYİNDE ALANYA İLK OLDU'
Özdemir'in ardından konuşan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin de, "Yılda 15 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Erkeklerde bu rakam çok çok az. Dünya genelinde ülkeler biz öğrenciyken gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler diye ayrılırdı. Meme kanseri gelişmiş ülkelerin bir sorunuydu. Son dünya kanser istatistiklerinde artık neredeyse dünyanın her yerinde kadınlarda en fazla ve sık görülen kanser. Bu kanserin bir özelliği var. Önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve neredeyse yüzde 100'e yakın tedavi edebildiğimiz bir kanser. Ülkemizin mevcut alt yapısı buna tamamen müsait. Toplum temelli kanser taramalarını KETEM'lerle götürüyoruz. Bugün Türkiye'nin 81 ilinin her birinde en az bir KETEM var. 130'un üzerinde
KETEM halkımıza hizmet veriyor. Alanya ilk defa ilçe düzeyinde açtığımız bir KETEM. İl merkezlerinin de artık dışına çıkıyoruz. İlçelerimize de kanser tarama merkezlerini yaygınlaştırıyoruz. Hedefimizde yüzde 100 kanser tarama oranlarına ulaşmayı koyduk. Ama bizim bir ihtiyacımız var. Aile hekimlerimiz, hastanelerimiz, KETEM'lerimiz taramalarını bekliyor. Üstelik ücretsiz. Bu merkezler son derece üst, teknolojinin geldiği en üst noktalardaki cihazlarla donatılmış durumda. Bu KETEM'i Alanya halkına direkt en yakın noktadan hizmet verebilmek için kurduk. Tamamen ücretsiz. Lütfen kadınlar 40 yaşından sonra 2 yılda bir, tamamen ücretsiz yapılan bu tetkiklere katılım göstersinler" dedi. 
 
'BU GERÇEKTEN BÜYÜK BİR HİZMET'
Son olarak konuşan Kaymakam Tanrıseven de, "KETEM'in sadece Alanya'ya değil, Antalya'nın doğusundaki ilçelere de hayırlı olması temennisinde bulunuyorum. Son yıllarda amansız hastalık olarak tabir edilen kanser vakaları oldukça yaygınlaşmış durumda. Bu merkezimiz de vatandaşlarımızın erken teşhisi ve belki de hayatlarının kurtarılması için de önemli bir vesile olacak. Bu gerçekten büyük bir hizmet. Vatandaşlarımıza bu hizmetler tamamen ücretsiz olarak verilecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu merkezin ilçemize kazandırılmış olmasından son derece mutluyum" dedi. Konuşmaların ardından binanın yapımında emeği geçen hayırseverlerden Türkan ve Selçuk Gücüoğlu'na plaket taktim edildi. Ayrıca TSM Sorumlu Hekimi Mevlüt Sönmez katkılarından dolayı Antalya İl Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir'e plaket taktim etti. Plaket töreninin ardından KETEM'in açılışı binanın 3'ncü katında gerçekleşti. Açılış kurdelesini Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin ve Antalya İl Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir kesti. Kurdele kesiminin ardından da açılış pastasını da bu gruba ek olarak yine Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Adem Er kesti. 
 
Son Güncelleme: 09.10.2014 11:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81