Alanya’nın batısında tarımı sağanak vurdu

Alanya’nın batısında tarımı sağanak vurdu

16 Şubat 2024 Cuma 13:14
Alanya’nın batısında tarımı sağanak vurdu

Alanya’da dün gece saatlerinde etkili olan dolu yağışı seralara zarar verdi. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, yaklaşık 50 dönüm alanda 13 üreticinin zarar gördüğünü ifade etti. Alanya’ya bağlı Konaklı, Elikesik ve Toslak mahallelerinde dün gece dolu yağışı etkili oldu. Dolu nedeniyle bölgedeki naylon seralar çöktü, sebze ve tropikal meyveler zarar gördü. Gün ağarmasıyla birlikte de dolu yağışında dolayı tarım alanları beyaza büründü. Bölgedeki hasar tespit çalışmalarına katılan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticilerin mağdur olduğunu söyledi.

Göktepe, yaşanan dolu yağışının tarımsal üretime ciddi zararlar verdiğini belirterek, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Göktepe, Elikesik, Konaklı ve Toslak mahallelerinde yoğun dolu yağışının üreticilerin seralarını ve ürünlerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Yapılan tespitlere göre, 13 üreticinin yaklaşık 50 dönüm serasında hasar meydana geldiğini belirtti.

Göktepe şunları söyledi; “Seralarda dolu hasarından dolayı çökmeler, naylon yırtılmalar meydana geldi. Seraların içerisindeki ürünlerde zarar gördü. Üreticilerimize bu hususta geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Konuyu ilk biz hemen buraya intikal ettik ve arkasından da Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanımız Mehmet Şarani Tavlı da sağ olsun konuya hassasiyet göstererek hemen zarar gören üreticilerimizin olduğu bölgeye geldi. Şu anda hasar tespitini de ekip olarak yapıyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğümüz de hasar tespitini yapıyor.”


Özellikle devlet desteklerine dikkat çeken Göktepe, üreticilere yüzde 50 devlet desteği sağlandığını ve muafiyet oranlarının yüzde 1’e kadar indirildiğini belirterek bu sayede, zarar gören seralarda dahi üreticilerin destekten faydalanabileceğini vurguladı. Göktepe, “Bu hususta sera çatılarının bir kısmı açılmış olsa bile yüzde 1 muafiyet oranı olduğundan dolayı bu destekten faydalanacak. Ayrıca bizler de yüzde 15 oranında TARSİM sigortası yapan sigorta kuruluşlarıyla protokol yaptık. Üreticilerimiz bundan da faydalanacaktır. Yani yüzde 35’lik bir kesim ödeyerek TARSİM sigortalarını mutlaka yaptırmaları lazım. Çünkü bana olmaz demeyin” dedi.

Göktepe, devletten beklentilerini de açıkça ortaya koyarak, sübvansiyon oranlarının yüzde 75’e çıkarılması ve muafiyet oranlarının sıfıra indirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kayıt dışılığın önlenmesi ve daha fazla çiftçinin sigorta kapsamına alınması gerektiğini belirten Göktepe konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Benim TARSİM ile alakalı bir isteğim olacak. Yüzde 50 sübvansiyon oranı var, yüzde 50 devlet desteği var. Biz bu oranın yüzde 75’e çıkmasını istiyoruz. Muafiyet oranının ise sıfıra inmesini istiyoruz. Biz devletimizden bunu isterken de şu anda 3 bin 700 tane ÇKS kayıtlı üyemiz var. Ancak, 27 bine yakın çiftçimiz var. Yani burada ciddi anlamda bir kayıt dışılık ortaya çıkıyor. Öncelikle bu kayıt dışılığı ortadan kaldıracağız. Bizim Alanya’da mutlaka 10 bin üzerinde TARSİM sigortası yaptırıyor olmamız lazım. Üreticilerimize geçmiş olsun. El birliğiyle bu yaraları saracak ve üreticimize devam edeceğiz.”

Ak Parti Alanya İlçe Başkanı Mehmet Şarani Tavlı ise yaşanan felaket sonrası zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, devletin tarım sektörüne verdiği önemi vurguladı. Tavlı, çiftçilerin tekrar üretime geçebilmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirerek, halka geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81