Sapadere yanıyor

Sapadere yanıyor

30 Haziran 2017 Cuma 20:21
Sapadere yanıyor
Alanya’nın Sapadere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına, ilk başta Orman İşletme Bölge Müdürlüğüne ait arazöz ve itfaiye ekipleriyle, 3 yangın söndürme helikopteri, bir uçak ve çok sayıda orman işçisiyle müdahale etti. Ancak yangın rüzgarın etkisiyle büyüyerek devam etti. 1 uçak, 4 helikopter, 32 arazöz, 3 dozer ve orman işçileri müdahalesiye dahil edildi. Yangın nedeniyle evler tahliye edilirken, alevlerin arasında kalan 1 arazöz ise yandı.  
Dün saat 10.00 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle orman yangını çıktı. Sıcak hava ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve yaklaşık 30 hektara yayılan yangına karadan ve havadan müdahaleye başlandı. Yangına, 1 uçak, 4 helikopter, 32 arazöz, 3 dozer ve orman işçileri müdahale etti. Yangının büyümesi nedeniyle jandarma ekipleri yerleşim yerlerini tahliye etmeye başladı. Zirvede yangına müdahale eden kara ekipleri ise yangından dolayı geri çekildi. Zirvede ise bir arazöz yangının içerisinde kalarak kullanılmaz hale geldi. Orman işçilerinin de yaralandığı belirtilirken bölgeye ambulans sevk edildi. Yangına bölgeye sevk edilen iş makineleri de müdahale etmeye başlarken, yangını söndürme çalışmaları yoğunlukla havadan devam etti. Jandarma ekipleri ise Sapadere bölgesine giden yolları sivil geçişlere kapadı.
Bölgede yaşayan Ali Rıza Uyar, 2 saat önce yangın ihbarı geldiğini ve kaçın talimatı verdiğini söyledi. Uyar, “Yangın son derece büyüdü. Yapacak bir şey kalmadı. Yangının olduğu yerden aşağı tarafa kaçtık ve bekleyin diye talimat ettiler. Yaralıların da olduğu söyleniyor” dedi.

Büyükşehir İtfaiyesi de müdahaleye katıldı 
 
Alanya Sapadere Mahallesi'nde dün sabah başlayan orman yangınına Orman İşletmesi ekiplerinin yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya İtfaiye Müdürlüğü ekipleri de müdahale etti. Alanya İtfaiyesi 8 itfaiye aracı, 3 tanker ve 20 personelle söndürme çalışmalarını sürdürdü. Şu ana kadar bir evin yandığı ve ormanlık alanın büyük zarar gördüğü yangının rüzgarın da etkisiyle Koşdavut mevkiine yöneldiği belirtildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, yangından dolayı üzüntülerini dile getirerek, “İtfaiye ekiplerimiz tüm imkanlarıyla orman ekiplerine yardım ediyor. Umarım en kısa zamanda yangın söndürülür” dedi.
 
Kaymakam yangın yerinde 
 
Sapadere’de çıkan orman yangınının ardından olay yerine giderek, Orman İşletme Müdürü Yücel Sönmez’den yangın hakkında bilgi alan Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, ateşin kahramanlarına ve bölge halkına destek oldu. Söndürme çalışmalarını yakından takip eden Kaymakam Harputlu, “Ekiplerimiz var güçleriyle çalışıyor” dedi.

Yangın yön değiştirdi
 
Sapadere Kanyonu'nda sabah çıkan çıkan orman yangını rüzgar nedeniyle ikindi saatlerinde Gazipaşa ilçesi Yeniköy Mahallesi’ne doğru yön değiştirdi. Sapadere Kanyonu bölgesinde rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen alevler yerleşim yerlerini tehdit etti. Jandarma ekipleri bölgeye giriş-çıkışları kapatırken, yangın Gazipaşı’nın Yeniköy Mahallesine doğru yön değiştirdi.

Yücel: Ciğerlerimizi yok etmeyelim 
 
Sapadere Mahallesi'ndeki yangının büyümesinin ardından her yerden takviye ekipler yönlendirildi. Orman İşletme, Büyükşehir ekiplerinin ardından Alanya Belediyesi ekipleri de olay yerine gelerek yangına müdahale etti. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Ekiplerimiz Sapadere Mahallesi'nde. Yangına bütün imkanlarımızla müdahale ediliyor. Bölge halkımıza geçmiş olsun. Orman yangınlarının %97'si insan eliyle çıkıyor. Lütfen ormanlarımıza sahip çıkalım. Güzel Alanyamızın ciğerlerini yok etmeyelim” dedi. 

Orman şefi de yandı
 
Sapadere’de giderek büyüyen yangına müdahale edenler arasında bulunan Demirtaş Orman Şefi Süreyya Tunç alevlerin arasında kaldı. Tunç'un bedeninde ciddi yanıklar oluştu. Arkadaşları tarafından kurtarılan Tunç, Alanya  Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Tunç gibi birçok personelinde vücudunda yanıklar oluştuğu ve dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

5 ev yandı
 
Sapadere Kanyonu'nda çıkan orman yangını nedeniyle bölgede bulunan 150 ev boşaltıldı. 6 helikopter, 5 uçak, 34 arazöz, 60 itfaiye aracı ve yok sayıda orman işçisinin müdahale ettiği yangında 5 ev yandı. 
Edinilen bilgiye göre, saat 10.00 sıralarında Alanya’nın Sapadere Kanyonu’ndaki ormanlık alanda başlayan yangın devam ediyor. Rüzgarın da etkisiyle büyüyerek devam eden orman yangını nedeniyle Sapadere, Beldibi ve Apardı Mahallelerinde bulunan 150 ev boşaltıldı. Yangın nedeniyle Sapadere Cinalılar mevkiinde 2, Apardı Mahallesi’nde 3 ev yandı. Beldibi Mahallesi’nde de evlerin yandığı fakat ekiplerin bölgeye ulaşamadığı ifade edildi. Yangın, yön değiştirerek Gazipaşa’nın Yeniköy Mahallesi’ne yönelirken, 6 helikopter, 5 uçak, 34 arazöz, 60 itfaiye aracı ve yok sayıda orman işçisinin çalışmaları devam etti. 

Gündoğmuş ve Manavgat da yandı 
 
Gündoğmuş’ta ormanlık alanda yangın çıktı. Edinilen bilgeye göre, saat 15.00 sıralarında Gündoğmuş ilçesi Senir Mahallesi yakınlarında Kese mevkiinde ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen orman yangınına Gündoğmuş Orman İşletmesinin yanı sıra 2 helikopter, 1 uçak, 6 arazöz, 30 yangın işçisi ve vatandaşlar müdahale etti. Enerji nakil hattından çıktığı tahmin edilen ve kısmen kontrol altına alınan yangında 10 hektar dolayında kızılçam ormanı zarar gördü.
Manavgat’ın Sarılar çöplüğünde çıkan yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin müdahalesine rağmen uzun süre söndürülemezken, Manavgat’ı duman bulutu kapladı. Hurdacıların ve bazı şahısların döktükleri çöp ve molozların tutuşması sonucu başlayan ve kısa sürede geniş bir alanı etkisi altına alan yangın Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekiplerin müdahalesine rağmen uzun süre söndürülemezken gecenin ilerleyen saatlerinde tamamen kontrol altına alındı. Yangının kontrol altına alınmasının ardından iş makinaları çöplük olarak kullanılan alanda çalışma yaparak tamamen söndürdü.

 
 

Son Güncelleme: 30.06.2017 20:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81