Botoks (Botox)

Botoks (Botox)

21 Kasım 2016 Pazartesi 23:55
Botoks (Botox)

Botoks nedir?

Latince adı Clostridium botulinum olan bakterinin salgıladığı toksinin, laboratuvar koşullarında üretilerek insan için tedavi edici hale getirilmiş şekline botoks diyoruz. ilk olarak 1973 de şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Daha sonra çeşitli kas hastalıkları için nörologlar ve göz doktorları tarafından kullanılan botoksun bu uygulamaları sırasında tespit edilen kozmetik faydaları sonucu estetik cerrahide kullanımı başlamış ve son 20 yıldır kullanımı yaygınlaşmıştır.

Yaşlanma ve cilt kırışıklıkları birçok faktörün kombinasyonu sonucu oluşur. Zamanla cilt nem ve elastikiyetini kaybeder. Bunun sonucunda deri gevşer ve kırışır. Yüzümüzde yer çekiminin ve ilerleyen yaşın etkisi ile oluşan kırışıklıkların dışında yüz kaslarının çok kullanılması sonucu oluşan ve daha genç yaşlarda görülebilen (çok gülen kişilerde daha fazla olan göz çevresi kırışıklıkları ya da sürekli kaşlarını çatan kişilerde iki kaş ortasında dikey olarak uzanan 2 derin çizgi oluşması gibi) dinamik kırışıklıklar da vardır. Botoks, işte bu mimik yapmakla ortaya çıkan kırışıklıkların düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Botoks, estetik amaçla özel iğneler aracılığıyla yüzün sorunlu bölgelerinde kas içine verilir, kaslara olan elektriksel iletiyi bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Kaslar kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan mimik kırışıklıklarında gözle görülür bir şekilde azalır.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/54742352" width="640" height="512" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Botoks hangi bölgelerde kullanılır?

  • Alın bölgesindeki yatay çizgilerde botoks,
  • İki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgilerde botoks,
  • Her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılmasında botoks,
  • Her iki göz yan tarafında yer alan ve gülmekle artan çizgiler ve kırışıklıklarda (kaz ayağı çizgileri) botoks,
  • Burun köküne yakın yer alan yatay çizgilerde botoks,
  • Burun sırtındaki tavşan çizgilerinde botoks,
  • Burun ucunun kaldırılmasında botoks,
  • Üst ve alt dudaktaki dikey çizgilerde (sigara içimi çizgileri) botoks,
  • Migren tipi baş ağrıları botoks,
  • Eller, ayaklar, yüz ve koltuk altındaki aşırı terleme tedavisinde botoks

    kullanılır.

Botoks sadece kozmetik amaçlı bir ilaç mıdır? Nasıl uygulanır?

Botoks (botox), 1970’lerden beri özellikle göz doktorları, nörologlar ve fizik tedavi doktorları tarafından çeşitli kas hastalıklarının tedavisinde,spastisitede, şaşılıkta kullanılan, son 15 – 20 yıldır da estetik amaçlı kullanımı yaygınlaşan bir ilaçtır. Göz ve nöroloji uygulamaları esnasında kaş arasında ve göz çevresindeki kırışıklıkların yok olduğu fark edilmiş, bunun üzerine araştırmalar yapılarak estetik ve kozmetik alanlarda kullanılmaya başlamış ve alınan sonuçların son derece iyi olmasından dolayı da kullanım alanı yaygınlaşmıştır. Kozmetik amaçlı “Botoks” uygulamaları, çok küçük bir iğne ile çok az miktarda Botoks’ un yüzün belli noktalarına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Botoks, soğuk zincirle özel şartlarda iletilen şeffaf bir maddedir. Serum fizyolojik ile sulandırılır. Sulandırma işleminde doktorların tercih ettiği çözücü miktarları birbirinden farklıdır. Genellikle 2 – 2,5 ml serum fizyolojik ile sulandırma tercih edilmektedir. Daha fazla miktarda çözücü kullanmanın dezavantajı, ilacın komşu kaslara yayılıp onları da bloke edebilme riski taşımasıdır. Uygulama sırasında, bazı hastaların böcek ısırması şeklinde ifade ettiği, minimal bir ağrı hissedilebilir. Uygulama yapılacak bölgeye işlemden önce sürülen lokal anestezik kremler ile ağrı hissi minimale indirilir.

Botoks güvenli bir ilaç mıdır?

Botoks FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) onaylı güvenli bir ilaçtır. Hatta Amerika’da şaşılık, göz kasları spastisesi gibi bazı hastalıklar için 12 yaşın altındaki çocuklar için FDA onayı almıştır. Botoks kaslara zarar vermez sadece kasın kasılması için gönderilen sinyalleri bloke eder ve kas aktivitesini geçici süre ile azaltır.

Botoksun etkisi ne zaman başlar ne kadar sürer?

Botoksun etkisi 24-48 saat içinde görülmeye başlar. Etkinin tam olarak yerleşmesi 7-10 günü bulabilir. Etkisi genellikle 4-6 ay sürer. Yüz kaslarını daha fazla kullanan kişilerde etkinin daha kısa sürmesi doğaldır. Tekrarlayan botoks uygulamaları kırışıklıkların daha geç geri gelmesini sağlayabilir. Kasların gevşemesi ile daha fazla kırışıklık oluşumu engellenebilir.

Botoks uygulamasından sonra nelere dikkat edilmelidir?

Botoks() uygulamasından sonra, enjeksiyon yapılan bölgelere iki gün masaj yapılmamalı, özellikle makyaj temizlenirken o bölgeler fazla ovuşturulmamalıdır. Yine iki gün için aerobik, step gibi egzersiz programlarına ara verilmelidir.

Botoks yüzü şişiren bir yöntem midir?

Botoks yüzü şişirmez, Çünkü Botoks dolgu maddesi değildir. Botoks kasları durdurarak kırışıklıkları gideren bir yöntem olduğundan dudakta, gözde ve yüzde, şişlik yapması mümkün değildir.

Botoksu ne zaman ve niye yaptırmalıyım?

Eğer göz çevreniz gülerken aşırı kırışıyorsa, sürekli kaş çatma hareketi yapıyorsanız, alın çizgileriniz çok belirginse, kaşınız düşükse, yüzünüzde sarkmalar yeni başladıysa botoks yaptırabilirsiniz.

Botoks uygulama öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesicileri, gingko, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır. Ayrıca aminoglikozid cinsi antibiyotikler kullanan hastalarda antibiyotik tedavisinin bitmesi beklenmelidir.

Botoks uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle tedavi alanına 2-3 saat dokunulmamalıdır. Ayrıca hasta 2-3 saat boyunca dik pozisyonda kalmalıdır. Uygulama sonrası 1-2 saat için botoks uygulanan kaslarınızı çalıştırın. Örneğin kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın. Bu işlem botoksun kaslardaki aktivitesini kolaylaştırır. 24 saat uygulama bölgesini ovuşturmayın veya masaj veya makyaj yapmayın. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Uygulama sonrası küçük bombe ve noktalar birkaç saat içinde kaybolacaktır.

Botoksun yan etkileri nelerdir?

Botoks çok fazla yan etkisi olan bir yöntem değildir. Genel olarak yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren yapılış tekniğine bağlı ve botoksun komşu kasları etkilemesine bağlı geçici asimetri ve göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1 ay içerisinde gerilemektedir.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Botoks; hamilelik ve emzirme dönemlerinde uygulanmaz. Myastenia gravis gibi bazı kas hastalığı ve nörolojik bazı hastalıklarda botoks uygulanmaz. Tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlar bu hastalıklarının iyleşmesini beklemelidirler.

Botoksun yaş sınırı var mıdır?

Botoks erişkin olan herkese uygulanabilir. Özellikle kaş çatma alışkanlığı olanlarda erken yaşlarda başlanabilir. Böylece bu alışkanlıktan kurtulma olanağı olabilir.

‘Botoks’ la İlgili Yanlış Bilinenler:

Botoks yılan zehridir?
Botoksun yılanlar ile bir ilgisi yoktur. Botoks bakteriden elde edilen tıbbi bir ilaçtır. Yaygın olarak kullanılan pek çok antibiyotik aynı yöntem ile elde edilmektedir.

Botoks felç eder?
Felç bir kasın hareket yeteneğini sonsuza kadar kaybetmesi demektir. Oysa Botoks uygulanan kaslar 4-6 ay süre ile sinirlerden uyarı alamaz ve hareketsiz kalırlar. Daha sonra hiçbir şey olmamış gibi eski hareketlerine devam ederler. Bu nedenle Botoks felç eder söylemi yanlıştır.

Botoks ifadesiz bir yüz yapar?
Botoks yüzdeki ifadeyi tamamen ortadan kaldırmaz ancak sadece yumuşatır. Bu değişiklik eğer karakter rolleri oynayan bir aktör ya da aktris değilseniz hiçbir önem arz etmediği gibi kimseyi de rahatsız etmez.

Botoks bir dolgu maddesi gibi dudakları ve yüzü şişirir?
Botoks verilen bir bölge şişmez. Çünkü Botoks dolgu maddesi değildir. Botoks kasları durdurarak kırışıklıkları düzelten bir yöntem olduğundan dudakta, gözde ve yüzde, şişlik yapması mümkün değildir

Bağdat Caddesi’nde kendi kliniğinde görevini sürdüren Melike Erdim’i kısaca tanıyalım.

1976 yılında Trabzon’da doğan Dr.Melike Erdim, 1992 yılında Beşiktaş Kız Lisesi’ni birincilikle bitirdi. 1999’da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinden dönem ikincisi olarak mezun olup Tıp doktoru ünvanını aldı. Yine aynı yıl Marmara Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda plastik cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. Liposuction ile alınan yağ greftlerinin canlılığı üzerine hazırladığı uzmanlık tezi ile Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı ünvanını aldı. Dr. Melike Erdim hastalarını özel muayenehanesinde görmekte ve ameliyatlarını anlaşmalı özel hastanelerde gerçekleştirmektedir. Türk Tabipler Birliği, Türk Plastik Cerrahi Derneği, Estetik Plastik Cerrahi Derneği ve Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği (ISAPS) üyesidir. Dr.Melike Erdim evli ve 2 çocuk annesidir.

Yurt Dışı Eğitim

2005 yılında ABD, Boston: Harvard Tıp Fakültesine bağlı Massachusetts General Hospital’da Prof. Dr. Michael Yaremchuk ile estetik yüz cerrahisi eğitimi.

Kasım 2011 Almanya, Münih: Meme Cerrahisindeki gelişmeler, plastik cerrahlar için uluslararası sempozyum.

Bilimsel Yayınları

  1. Patients and Surgeons perspective on the scar components after inferior pedicle breast reduction surgery. Plastic and Reconstructive Surgery 2005 Aug; 116(2):459-64. Celebiler O, Sonmez A, Erdim M, Yaman M, Numanoglu A.
  2. A case of skin necrosis as a result of cholesterol crystal embolisation. Journal of Plastic Reconstructive Aesthetic Surgery 2006; 59(4):429-32. Erdim M, Tezel E, Biskin N
  3. Scalp metastases of glioblastoma multiforme: case report. European Journal of Plastic Surgery 2007 Feb 29(6): 303-306. Ozturk N, Erdim M, Sonmez A, Bayramicli M.
  4. Atypical midline cleft with duplication of metopic suture. Journal of Craniomaxillofacial Surgery 2007 Mar; 35(2)81-3. Celebiler O, Sonmez A, Erdim M, Ozek M, Numanoglu A.
  5. The effects of the size of liposuction cannula on adipocyte survival and the optimum temperature for fat graft storage: an experimental study.

    Erdim M, Tezel E, Numanoglu A, Sav A.

    J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2008 Jun 19. [Epub ahead of print]

Katıldığı Kurslar

  • İnternational symposium for plastic surgeons. Advances in Breast Surgery, Kasım 2011, Münih-Almanya
  • Genital Bölge Estetik Uygulamaları Toplantısı, Kasım 2011, İstanbul
  • 14.Ulusal kongre ve 2. Uluslararası Avrasya Estetik Plastik cerrahi kursu, haziran 2010, İstanbul
  • 13th Turkish Society of Aesthetic Plastic Surgery Congress&ISAPS Course and noninvasive Surgery workshop, june 2009,İstanbul
  • Minimal İnvazif Cerrahi Uygulamalı Kursu, Haziran 2008, İstanbul
  • 12.Ulusal kongre ve Vücut Şekillendirme Cerrahisi Kursu, Haziran 2008,İstanbul
  • 9.Ulusal kongre ve Rinoplasti kursu, Mayıs 2005, İstanbul
 

 

 
Son Güncelleme: 22.11.2016 23:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81