Herbaryum müzesini 30 bin ziyaretçi gezdi

Türkiye’de ilk kez Alanya’da açılan Herbaryum’u hizmete girdiği günden bugüne kadar 30 bin kişi ziyaret etti.

Herbaryum müzesini 30 bin ziyaretçi gezdi

Türkiye’de ilk kez Alanya’da açılan Herbaryum’u hizmete girdiği günden bugüne kadar 30 bin kişi ziyaret etti.

13 Ocak 2019 Pazar 20:41
Herbaryum müzesini  30 bin ziyaretçi gezdi

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olan Herbaryum 18 Şubat 2012’de halka bölgede bulunan bitkilerin tanıtılması amacıyla ziyarete açıldı. Açıldığı günden itibaren 30 bin ziyaretçinin geldiği Herbaryum müzesinde bitkilerin dışında kelebek, yusufçuk ve yeraltı böcek türlerinin bulunduğu bir bölüm de bulunuyor. Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa yapılan çalışma en çok öğrencilerin ilgisini çekiyor. Okulların açık olduğu dönem içerisinde birçok ziyaretçi Herbaryum’a geliyor. Belediyecilik anlamında ilk Herbaryum olan birimde kale bölgesinden toplanmış olan 159 bitki türü bulunuyor. Bun bitkilerden 8’i sadece kale bölgesinde yetiştiği için endemik türlerden oluşuyor. Bu endemik türlerden en özel üçününü yılan yastığı, peygamber çiçeği ve çakşır otu oluşturuyor. Bunun dışında birimde 31 kelebek türü, 30 yusufçuk türü ve güve türleri, 29 yeraltı böcek türlerinden bulunduruluyor. Herbaryum’un giriş bölümünde bitkilerin ve hayvanların daha iyi tanıtılması için interaktif ekran bulunuyor. Kullanım rahatlığı sğlayan bu ekran hem ziyaretçilerin ilgisini çekmekte hem de yararlı bilgiler içeriyor.
HERBARYUM NEDİR?

Önemli özelliklerini kaybetmeksizin kurutulup karton üzerine tespit edilerek muhafaza edilen bitki ya da bitki kısımlarından oluşan koleksiyonların bulunduğu yere herbaryum denir. Bu örneklerin kabul edilmiş belli bir sınıflandırma sistemine göre düzenlenmiş ve bilimsel araştırmalara ışık tutucu olabilmesi için, belirli yöntemler ve tekniklere göre toplanmış olması gerekmektedir. Bu bilgilerin ışığı altında oluşturulmuş bir herbaryum biyoloji, tıp, eczacılık, ziraat ve daha birçok konuda çalışacaklar için temel bir kaynak niteliğindedir. Bu nitelikteki herbaryumlar aynı zamanda öğretim ve araştırma merkezleri olarak görev yaparlar.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81