AK Parti Alanya'dan 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' mesajı

AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Toklu "Birçok sektörü ilgilendiren ve ekonomik istikrarın bozulmamasını amaçlayan bu paket sayesinde işletmelerimiz nefes alacak ve önlerini daha rahat göreceklerdir" dedi

AK Parti Alanya'dan 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' mesajı

AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Toklu "Birçok sektörü ilgilendiren ve ekonomik istikrarın bozulmamasını amaçlayan bu paket sayesinde işletmelerimiz nefes alacak ve önlerini daha rahat göreceklerdir" dedi

19 Mart 2020 Perşembe 16:17
AK Parti Alanya'dan 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' mesajı

Toklu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Paketteki desteklerin Alanya'nın bel kemiği sektörü turizmi de yakından ilgilendirdiğini söyleyen Toklu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüse karşı alınan ekonomik tedbirler kapsamında ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adında 100 milyar liralık tedbir ve destek paketini açıklamış bulunmaktadır. Birçok sektörü ilgilendiren ve ekonomik istikrarın bozulmamasını amaçlayan bu paket sayesinde işletmelerimiz nefes alacak ve önlerini daha rahat göreceklerdir, tüm dünya gibi ülkemizin de zorlandığı bu süreçte devletimiz vatandaşının hep yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Alanyamızın bel kemiği turizm sektörünü de çok yakından ilgilendiren ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketinin maddelerinden bazıları şöyledir:
1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecektir.

2- Konaklama Vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacaktır.
3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecektir.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmiştir.
5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacaktır.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecektir.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecektir.
8- Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecektir.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecektir.
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecektir.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacaktır. 

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin süreleri 3 ay ertelenecektir.
13- Asgari ücret desteği devam ettirilecektir.
14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecektir.
15- Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacaktır. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacaktır.
16- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacaktır.
17- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakendede belirlenen önceliklere göre alternatif kanallar geliştirilecektir.
Yukarıdaki maddeler Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi hızla işleme konacaktır. 
Hem vatandaşlarımızın sağlık açısından koronavirüsten korunmaları, hem de ekonomimizin normal işleyişine kavuşması açısından; koronavirüs salgını ile mücadele ve bu salgını bir an önce yenmek ve yok etmek olmazsa olmazımızdır. Tüm vatandaşlarımıza bugüne kadar gösterdikleri duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Koronavirüs salgınını inşallah kısa sürede yenebilmek için sağlıkla ilgili alınan tedbirlere sıkı sıkıya uymaya hep birlikte devam edelim."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81