Uzmanından bayramda beslenme önerileri

Ramazanla birlikte değişen beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi üzerinde bazı değişikliklere yol açmıştı. Ramazan bitiminde eski düzene geri dönülmesiyle dikkat edilmezse bazı mide problemlerine yol açabilir.

Uzmanından bayramda beslenme önerileri

Ramazanla birlikte değişen beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi üzerinde bazı değişikliklere yol açmıştı. Ramazan bitiminde eski düzene geri dönülmesiyle dikkat edilmezse bazı mide problemlerine yol açabilir.

09 Mayıs 2021 Pazar 12:30
Uzmanından bayramda beslenme önerileri

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kalmışken normal beslenme düzenine geri dönüşte bazı uyarılara dikkat edilmeli. Değişen beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi üzerinde sorunlara yol açabilir. Dikkat edilmezse bazı sağlık sorunlarına yol açan bu değişiklik dönemlerinde nasıl beslenilmesi gerektiğine dair uzmanların uyarılarına hassas bir şekilde uyulması gerekir.

Diyetisyen Funda Budak, bayramda alınacak gıdalarda aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirterek, "Yemeklere birden yüklenilmesi, birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir" dedi.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlar, beslenme konusunda uyarılarda bulunuyor. Ramazan ayında günlük öğün sayısının azaldığını ve beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen uzmanlar, bayramda normal yeme düzenine geçişte fizyolojik ve psikolojik sorunlar yaşanabileceğini belirtiyor. Bayramda birdenbire fazla yemek, şeker, çikolata, ağır şerbetli tatlılar ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacağını ifade eden Diyetisyen Funda Budak, "Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme hayatın her döneminde ilke edinilmelidir. Son yıllarda açlık sürelerinin giderek uzadığı Ramazan dönemlerinde gerek verilen listeler gerekse tavsiyelerimizle sağlıklı beslenmenin Ramazan ayında da uygulanması için elimizden geleni yapıyoruz. Fakat Ramazan ayında dikkatli olup sonrasında, 'Bir ay boyunca aç kalmışım, şimdi dilediğimi yerim' veya 'kaybettiğim enerjiyi alayım, bayram sonrası toparlarım' gibi düşüncelerle yiyeceklere saldırmamak gerekir. Genellikle safra kesesi veya mide rahatsızlıklarının ortaya çıkışı ya da rahatsızlıklarının artışı bu dönemlere denk gelebilir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmek mide ve bağırsaklarda gaz sıkıntısına, ishal, midede reflüye, safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkışına, tansiyon yüksekliğine, şeker- insülin metabolizmalarının bozulmasına sebep olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

"3 ANA ÖĞÜN VE 3 ARA ÖĞÜN"

Bayramda da her zamanki gibi 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmenin ötesine geçilmemesi gerektiğinin altını çizen Budak, "Ramazan sonrası birden 6 öğün yapmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilk gün 3 öğün tüketmek yeterli gelebilir, sonrasında ara öğünlerle 6 öğüne ulaşmak daha sıkıntısız olacaktır. Her ana öğünde besin gruplarının her birinden azar azar da olsa bulundurmaya çalışılmalıdır. Hafif, az yağlı, az şekerli yemekler ve tatlılar yapılmalıdır. Bayramların vazgeçilmezi tatlılar zaman zaman zor durumda kalmanıza sebep olabilir. Bu nedenle varsa sütlü ve hafif tatlıları tercih etmeye çalışın" ifadelerini kullandı. Sabah 30 dakika, akşam 30 dakikalık yürüyüşlerin iyi olacağını belirten Budak, "Sebze meyve tüketiminizi arttırarak tatlı eğiliminizi azaltabilirsiniz. Her öğünde salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye çalışın, aralarda meyve tercih edin. Sindirim sorunlarınız yok ise domates, salatalık gibi sebzeler ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemekte fayda vardır. Kan şekerinizi dengeleyebilmek adına süt, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri ara öğünlerde veya tatlı tüketimlerinizden sonra günde 2-3 kez tüketin. Ayrıca sıcak yaz günlerinde ihtiyacınız olan sıvı ihtiyacı oruç tutulan sürenin uzaması ile karşılanamamaktadır. Bu nedenle bayramın gelişi ile günlük 2,5 veya 3 litrelik su ihtiyacınızı karşılamaya çalışın" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81