Hurmanın bilinmeyen faydaları

Ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan hurmanın bunlara iyi geldiğini biliyor muydunuz? İşte Hurmanın bilinmeyen faydaları...

Hurmanın bilinmeyen faydaları

Ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan hurmanın bunlara iyi geldiğini biliyor muydunuz? İşte Hurmanın bilinmeyen faydaları...

09 Nisan 2021 Cuma 23:57
Hurmanın bilinmeyen faydaları

Arap Yarımadası ve Afrika’da yetişen, palmiye türü bir meyve olan hurma insan sağlığı için oldukça faydalı. Tatlı bir lezzete sahip olan hurma, içerisinde barındırdığı bol miktarda lif, A, C,B1 ve B2 vitaminleri nedeniyle birçok hastalığa karşı iyi geliyor. Bununla bitiyor mu? Tabi ki hayır. İşte hurmanın bilinmeyen binbir faydası.

HURMANAIN BİLİNMEYEN FAYDALARI

İdeal Besin

İçerisinde hayati besinler barındırması, birçok hastalığa iyi gelmesi hurmayı, ideal besin haline getiriyor.

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminlerini de içeriyor. Dişlerin çürümesine engel olan flor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser önleyici görevi olan Selenyum gibi bazı minerallerde hurmanın içerisinde bulunuyor.

Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için oldukça önem taşıyan 10'dan fazla element bulundurmaktadır. Bu nedenle günümüzde bilim insanları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini ifade etmekte. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini belirtmektedir.

Hafızaya İyi Geliyor

Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal'e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Geçtiğimiz dönemlerde yapılan bir araştırma Beta-karoten'in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceği de belirtilmiştir.

Kanseri Önleyici

Hurmalarda oldukça yüksek oranda lif bulunur. Büyük oranda hurmayla beslenen bedevi Araplarda kanser ve kalp hastalıkları riskinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürdüğünü gösterdi.

Hurma, betakaroten açısından da oldukça zengindir. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önleyici özelliği bulunmaktadır.

Antioksidan Kaynağı

Besin değerinin yüksek olmasının yanında, hurmaların antioksidan özelliklere sahip olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya konuldu. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde oldukça faydalı olduğu biliniyor. Diğer depolanan meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor.

Kalp İlacı

Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (s.a.v.) Efendimiz hasta zi­yaretine giderler ‘Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif'in kardeşi Haris İbn-i Kelede'ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine'nin Acve hurmasından yedi tane al­sın, onları çekirdekleri ile beraber öğütsün sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin.’ Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur.

‘Eğer Acve hurması bulunamazsa, Medine hurması çekirdekleriyle öğütülür, az badem içi ve hı­yar çekirdeği öğütülür. Süt, zeytinyağı ve bal ile pişirilip macun yapılıp soğuk olarak yedirilir.’ Bu macun birçok hastalığa şifadır.

Kolesterole ve Damar Sertliğine Faydalı

Yaşadığımız cağın en popüler hastalığı olarak bilinen damar sertliği ve kolesterolü önler. Ayrıca kan damarlarını yumuşatıcı etkisi vardır. Özellikle Arap ülkelerinde yaşayanların hurmadan dolayı kolesterole, kalp damar hastalığına ve kanser hastalığına yakalanma oranları çok düşüktür.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81