Ağrı kesiciler fıtık tedavisinde etkili değil

Her yaşta görülen fıtık kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Uzmanlar fıtık tedavisinde kullanılan ağrı kesicilerin tedavi etmek amacı ile değil anlık olarak ağrıyı azaltmak için kullanıldığını belirtiyor. Peki, fıtık belirtileri nelerdir? Fıtık tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Ağrı kesiciler fıtık tedavisinde etkili değil

Her yaşta görülen fıtık kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Uzmanlar fıtık tedavisinde kullanılan ağrı kesicilerin tedavi etmek amacı ile değil anlık olarak ağrıyı azaltmak için kullanıldığını belirtiyor. Peki, fıtık belirtileri nelerdir? Fıtık tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

15 Temmuz 2020 Çarşamba 01:02
Ağrı kesiciler fıtık tedavisinde etkili değil

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, fıtık ağrılarına ilişkin önemli bilgiler verdi. İnanır, özellikle iş hayatındaki kişileri çok fazla etkileyen bel ve boyun fıtıklarının her yaş grubunda görüldüğünü ve her geçen gün arttığına değinerek, ‘Bilinmesi gereken şu ki; Fıtıklarda ağrı kesici kullanmak fıtığı tedavi etmeyi değil ağrıyı kesmeyi amaçlar’ dedi.

Doç. Dr. Ahmet İnanır, bel ve boyun fıtıkları oluşumuna değinerek, ‘Omurlar arasında olan ve süspansiyon görevi gören disk aniden veya yavaş yavaş bozulabilmekte veya bozulmaya devam etmekte ve dış tabakaları yırtılabilmekte, diskin merkezinde olan jöle kısım dışa sızarak sinire basınç veya bası yaparak ağrı gibi bulgulara neden olmaktadır’ açıklamasında bulundu.

FITIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fıtık belirtilerine değinen Doç. Dr. Ahmet İnanır, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘En sık bulgu olarak ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kuvvet kaybı ile karşımıza çıkmaktadır. Çok nadiren de cerrahi gerektirebilen düşük ayak ve idrar veya gaita kaçırma bulgularına neden olabilmektedir.

Ağrıyı kesmek için verilen ve hasta tarafından tedavi edileceği zannı ile kullanılan ağrı kesiciler birçok hastalığın ağrı semptomunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Ağrı kesmeyi hedefleyen tedavi tarzında ağrıya neden olan durumun ortadan kaldırılmaması gelecek yıllarda daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.’

FITIK TANISI NASIL KONULUR?

Bel ve boyun fıtığı tanısı Fizik Tedavi veya Beyin Cerrahi uzmanı tarafından konulmaktadır diyen İnanır, ‘Bu uzmanlar dışında tanı konulması hataya açık bir durumdur. Gerekli ise röntgen, MRI, BT ve EMG çekilerek tanı netleştirilebilir’ dedi.

FITIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Boyun ve bel fıtığı olan hasta konuya hakim bir uzman tarafından muayene ve tedavi edilmelidir diyen İnanır, ‘En önemli konu hangi tedavinin gerektiği veya öncelikle gerekmediği konusudur. Bu bakımdan bu kararı doğru olarak verebilecek uzman bir doktor arayıp bulmak oldukça önemlidir. Tedavide öncesi hasta eğitim almalıdır. Hastaya doğru duruş ve oturma pozisyonu öğretilmelidir. Boyun fıtıklarının çok büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir ya da zararsız hale gelebilir. Hastanın bel boyun, bacak, kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa bile hemen cerrahi önermek bir hatadır. Tedaviye cevap vermez ve tedaviye rağmen ilerleme olur ise cerrahi karar verilmesi uygun bir tavır olacaktır. Sadece ağrıyı hedef alan uygulamaların tasvip görmediğini belirtmekte yarar vardır. Tedavi adı üstünde fıtıklaşan kısmın yerine döndürülmesini hedeflemelidir. Ameliyat ise diskin dışarı sızan kısmının çıkarılıp atılmasını amaçlamaktadır. Boyun ameliyatları boynun ön kısmından yapılagelmesi nedeniyle takviye bir yapay sistem konulmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Bel ameliyatları ise omurganın temel yük taşıma zeminini daha da zayıflatmaktadır. Bu bağlamda bel ve boyun hastası çok ayrı bir titizlikle ele alınmalı ve komisyon kararı (multisipliner) olmadan cerrahi yaklaşım öngörülmemelidir’ dedi.

Son Güncelleme: 15.07.2020 01:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81